Egyéb kategória

Furcsa fóka, őrült utak és fantasztikus tájak – Kevésbé ismert úti célok a görög szigeteken

Itt az ideje megtervezni a jövő évi nyaralást! Minél hamarabb döntötök, annál olcsóbb lesz az utazás. A Mamma mia! filmet Szkopelosz szigetén forgatták. Görögország tökéletes úti cél: már maga a táj színei és a tenger kékje elég, hogy ne kelljen győzködni senkit arról, hogy odautazzon. Tőlem most ne a hagyományos, „a város lenyűgöző óvárosa fantasztikus élményt nyújt” típusú idegenvezetésre számítsatok. A következő helyek többsége ugyanis nincsen benne egy átlagos prospektusban.

vous - 2015.11.15.
Furcsa fóka, őrült utak és fantasztikus tájak – Kevésbé ismert úti célok a görög szigeteken

Idra, ahol a romantika születik

Idra a Szaróni-szigeteken található. Kőkúriák, macskaköves utcák, félreeső kapualjak városkája. Az autókázást betiltották, így akár szamárháton járhatjátok be a környéket. Persze gyalog is épp olyan izgalmas. Athéntól nincs messze, így egy remek egynapos úti cél. A legjobb még csak most jön: strandja a legjobb négy görög strand között van számon tartva.

Ikária, a kék zóna

Forrás:
iStock

Az Égei-szigetcsoport déli csücskében fekszik Ikária, egy kék zóna. Ilyenből csupán öt van a világon, vagyis Ikáriában az emberek elfelejtenek meghalni, itt élnek ugyanis a legtöbb ideig. Az érintetlen szigetnek nincs reptere, és komppal is korlátozott a megközelíthetősége.

Vízesések, ősi kolostorok, vadállatok otthona. A szigetet leginkább a görögök látogatják, hogy fürödjenek a termálvízben. Annak ellenére, hogy kevés a turista, az éjszakai élet meglehetősen zajos.

Szími, a lusták szigete

Forrás:
iStock

Szími a Dodekanészosz görög szigetcsoport egyik tagja, ma már kevés lakott területtel rendelkezik, de itt található az egyik legszebb kikötő Görögországban. Az emberek itt nem sietnek sehová, és talán a stressz fogalmát sem ismerik. Így ideális hely lehet egy lusta nyaralásra. Szími méltán híres garnélarákjáról.

Alonniszosz, a természet szerelmeseinek

Forrás:
iStock

Alonniszosz egy igazi gyöngyszem a természetbe vágyóknak. Olajfák és fenyőerdők gondoskodnak a tökéletes, életre szóló sétákról. Ritka tengeri madarak, delfinek és egy olyan fókafaj otthona – Monachus monachus –, amelyről a tudósok sem tudják, hogyan is került a szigetre.

Zakinthosz, a kihagyhatatlan

Amíg kutakodtam, kérdezősködtem, egy városka neve számtalanszor felbukkant: Zakinthosz. Én még sosem jártam a szigeten, ezért utánanéztem, mitől olyan közkedvelt.

Tulajdonképpen Zakinthosz neve szerepel az értelmező kéziszótárban a turistaparadicsom mellett. A sziget legmagasabb pontját, a Vrahionasz hegyet másszátok meg, hiszen a lenyűgöző látvány kárpótolni fog minden keserves lépésért felfele.

Forrás:
iStock

Ha nem a luxusstrandolás hívei vagytok, ne hagyjátok ki Xigiát. Ez az északi régió kizárólag sziklás utakon közelíthető meg. Tradicionális saláták és friss halételek várnak rátok, bár a tenger illata bezavarhat az összképbe. A kénes földalatti forrásoknak köszönhetően a víz parfümje kissé átható, de ha itt jártok, az iszappakolást semmiképp se hagyjátok ki!

Zakinthosz nyugati része kevésbé lakott. Üdülőhelyet elvétve találni. De ha olyan szerencsések vagytok, hogy Agios Leonban sikerül megszállnotok, érdemes elautóznotok Limnionaszig. Itt technikailag nincs strand, de a rengeteg öböl és barlang adja magát a búvárkodásra.

Forrás:
iStock

Ha már autókázás: a görög utak elég szűkösek, és a kereszteződések is beláthatatlanok, ezért ott nem árt, ha dudáltok!

Azt tudtátok, hogy Keriből a legszebb a naplemente?

Ajánlott cikkek