Egyéb kategória

Miért akar egy újságíró libát (vagy récét) tartani Budapesten?

Azért, hogy legyen egy házőrzője, amelyik kedvesen duruzsol, ha olyanja van. És amelyiket büszkén pórázon lehet sétáltatni a Városligetben. Egyértelmű, nem?
vous - 2015.11.11.
Miért akar egy újságíró libát (vagy récét) tartani Budapesten?

Mióta egyszer volt, azóta is szeretnék libát. Vagy kacsát. Vagy valamiféle vízi szárnyast. Nem tudom, mi ez a kacsafixáció, de lehet, érdemes lenne utánajárni szakemberrel.

Volt például olyan időszakom – szerencsére kinőttem –, amikor komolyan azt képzeltem, hogy egy liba vagyok. Nem a szőke fajta, hanem a fehér. Aki egyszer csak megtanul repülni, mert a Nils Holgerssonban is az volt. Ne kérdezzetek semmit.

Aztán voltam Márton lúd farsangon, miért is akartam volna királykisasszony lenni, amikor mindenki annak képzelte magát. Én meg ugye, libának. Még mindig ne kérdezzetek semmit. Anyut ennél a jelmeznél jobban csak az Elsüllyedt világok Arkanája izzaszthatta meg, de hősiesen megcsinálta mindkettőt. Fáj, hogy arról nem készült fénykép, bezzeg Márton lúdként vagy hármat is készítettek rólam az elragadtatott óvó nénik, akiknek végre nem csak királykisasszonyokat kellett nézni.

Legalábbis én így gondolom, mert azért ma már biztos vagyok benne, hogy a hátam mögött összesúgtak, mi lesz ebből a gyerekből.

Ahogy valószínűleg a családom is, amikor bejelentettem, hogy meggyógyítottam az egyik lúd lábát azzal, hogy több napon át masszíroztam neki, és már nem is sántít. Arról már nem én tehettem, hogy végül ő is a levesben végezte, mert a vidéki állatszeretet már csak ilyen. Az ember azért tartja jól, hogy végül megegye. De azok a jószágok legalább boldog libalétben éltek.

Persze nem maradhattam buta liba állapotban, főleg egy olyan családban, ahol szinte minden nap előkerült az Európa madarai című képes madárismertető, amit órákig képes voltam nézegetni, és ugyanúgy téma volt a tojásrakás, mint a madarak röpképe.

Mára ez a tudásom kicsit megkopott, és nem is igazán tudnám hasznosítani, mert a keselyűket, papagájokat és libákat enélkül is felismeri az ember maga körül. Ami viszont megmaradt, az a lúd- és réceszeretet, most már ott tartok, hogy valamilyen formában magamra is tetováltatok egyet. Addig viszont megmutatom nektek a legszebbeket.

1. Tőkés réce

Forrás:
Pixabay

Forrás:
Pixabay

2. Karolinai réce

Forrás:
Pixabay

3. Mandarinréce

Forrás:
Pixabay

Forrás:
Pixabay

4. Harlekinréce

Forrás:
Pixabay

Forrás:
Pixabay

5. Vörös vállú réce

Forrás:
Pixabay

6. Nyílfarkú réce

Forrás:
Pixabay

7. Kanadai lúd

Forrás:
Pixabay

Forrás:
Pixabay

8. Bütykös ásólúd

Forrás:
Pixabay

9. Nílusi lúd

Forrás:
Pixabay

10. Indiai lúd

Forrás:
Pixabay

+1. Magyar lúd

Forrás:
Pixabay
Ajánlott cikkek