Egyéb kategória

Arany helyett kincsek: 5 kihagyhatatlan élmény a Zemplénben

A vadnyugaton először csak indiánok éltek, de az arany csábítása népvándorlási hullámot indított be, az évek során több százezer ember nyomult be Kaliforniába. Az aranymosás itthon kevésbé volt jellemző, de az aranybányászat nem ismeretlen Magyarországon. Aranygombos Telkibányának is emlegetnek egy települést a Zempléni-hegységben – nem véletlenül. Az egykori bányavidéken aranyat és ezüstöt is bányásztak. Ugyan ma már nem ezért érdemes elutazni arra, de biztosíthatlak benneteket, hogy kincsekre bukkanhattok. Tartsatok velem!
vous - 2015.11.10.
Arany helyett kincsek: 5 kihagyhatatlan élmény a Zemplénben

Zemplén akkor és most

Békéscsabán születtem és ott is nőttem fel. Ciki, nem ciki, teljesen átérzem, amit Petőfi ír az Alföldről, ismerem a színeit, az illatait, nem untat a síkság, mert minden textúrája, minden részlete izgalmas számomra. Na, de ha a családdal nyaralni mentünk, akkor egy volt a cél: menjünk a hegyekbe!

Aztán a két gyerek – a húgom és én –, a Trabantunk méretei és egyéb benne rejlő hatalmas lehetőségek arra késztették a szüleimet, hogy mielőbb jussunk el a hozzánk legközelebb fekvő, magyarországi domborulatokhoz, a Zemplénbe. (Ne kérdezzétek, hogy miért nem Románia hegyeit vettük be inkább, nem tudom a választ.)

Az viszont biztos, hogy a Zempléni-hegység több családi nyaralás helyszíne volt. Több mint 20 évvel ezelőttről aranyos, de szomorkás falvakra, lepukkant házakra, omladozó várromokra, dohos szagokra, a Trabant kapaszkodására emlékszem. És mindezek ellenére előttem van az egész család lelkes arca, hogy Kőkapu, kisvasút, kőbánya, várromok. Kíváncsi voltam, mit fogok tapasztalni 2015-ben.

Jó 20 évvel a közös családi nyaralások után teljesen más kép fogadott, mint ami a fejemben élt. A cél az volt, hogy a hajtós tavaszi és nyári időszak után végre meghúzzuk magunkat a hegyek árnyékában, ahol nincs térerő, a kert végében a patak csobog és majd ha kialudtuk magunkat, és meguntuk a zsákfalut, akkor néhány várromot is beiktassunk. A ragyogó őszi idő azonban olyan Zemplént festett elém, amellyel nem lehet betelni.

Elektroszmogmentes övezet

A szállásunk Komlóskán volt, ami Budapesttől 2 és fél óra autóval Miskolc, majd Sátoraljaújhely felé. A kamionok által is igen kedvelt, forgalmas 37-es útról lekanyarodva Tolcsva felé mintha egy másodperc alatt elvágtak volna a civilizációtól. Színes dombok, aranyfényű levelek, itt-ott azért hepehupás utak visznek az önfenntartó ökofaluig, ahonnan – mint később kiderült – remekül lehet csillagtúrázni.

Sajnos néhány blogbejegyzésen kívül nem találtam semmiféle olyan útvonalajánlatot, amely egy fiatal párnak segíthet, ha nem akarják bányamúzeumok vagy tájházak végiglátogatásával tölteni az idejüket. A cikkben felsorolt élményeket viszont nem szabad kihagyni, ha a környéken jártok.

1. Ha bor, akkor Mád

Amikor infókat gyűjtöttem világ- és országjáró ismerősöktől, többször előkerült Mád neve. Aki a tokaji borvidéknek nemcsak a szépségében gyönyörködne, hanem kóstolna is, annak nem kell Tokajba mennie. Most, hogy a borfogyasztás és borismeret egyre inkább a kultúra része, így érdemes körbenézni a takaros és folyamatosan fejlődő Mádon is.

Például beülhettek Kacsa (retro) kocsmájába egy kicsit belehallgatni a helyiek beszélgetésébe, ehettek egy jót a Mádi Kúria Hotelben vagy tekereghettek a Holdvölgy Pincelabirintusban. Ez utóbbi több száz éves járatokból áll, közel 2 kilométer hosszú, viszont a legfinomabb mádi borokat fedezhetitek fel a pincelátogatással egybekötött borkóstolón. Csak ne feledkezzetek el bejelentkezni előre!

2. A Füzéri vár ÉS A PANORÁMA

A zempléni várromok többsége felújítás alatt áll, de részben látogathatók. A füzérihez ugyan szinte teljesen fel lehet menni autóval is, de akkor kihagynátok, hogy a földutat tapossátok, hogy halljátok az erdőt – amikor nem húz el mellettetek egy várfelújításnál dolgozó jármű –, hogy egy kicsit kaptassatok azért a látványért, amely majd a végén fogad. Mert az azért elég pazar, főleg ősszel, amikor foltokban váltják egymást a zöldek, sárgák, barnák, pirosak és árnyalataik.

Egyéb várak

A Zemplénben nem csak a Füzéri várat érdemes megnézni. Ha van időtök, akkor a Regéci várból vagy a Boldogkővári várból is hasonlóan gyönyörű a panoráma. A most folyó felújítások miatt nem minden várnál kérnek belépőt, de legyen nálatok pénz, nem érdemes emiatt kihagyni a kilátást.

Forrás:
Mengyán Eszter

3. Megyer-hegyi tengerszem

Sárospatak belvárosából (tudjátok, itt van a híres Rákóczi-vár) akár gyalog is eljuthattok a Zemplén egyik legizgalmasabb természeti látványosságához, a Megyer-hegyi tengerszemhez. A belvárostól kezdve végig kitáblázták az útvonalat, nem lehet eltévedni.

A tó körül, amely akár 6 és fél méter mély is lehet, 70 méterre magasodnak a sziklafalak. Nyugi, a kapaszkodást korlátok segítik, a rálátás pedig pazar. Ne csak fentről nézzetek le rá, ne hagyjátok ki a tengerszem szintjét se, ahol két hatalmas sziklafal között juthattok a vízig.

4. Füzérradványi kastélypark

Személy szerint a kastélyok belső terei csak akkor érdekelnek, ha vannak kiállítva korabeli ruhák is. Mindenkinek megvannak a dilijei, ugye. A fürzérradványi Károlyi-kastélyt viszont kívülről is látnotok kell. A kastélypark díjmentesen látogatható egész évben, nemrég a sétányokat, pavilonokat is felújították. A pavilonokban akár éjszakázni is lehet. Ha elképzelitek, hogy épp abroncsos szoknyában, kalapban sétáltok az avarban, kicsit olyan, mintha hercegnők lennétek.

Forrás:
Mengyán Eszter

5. Anyukám mondta

Van egy étterem, amelynek országos a híre, Encsen van és mindenki csak dicséri. Ez az Anyukám mondta, amelynek fel kell kerülnie a zempléni bakancslistára, ha kicsit gasztrofanok vagytok. Így volt ez velem is, viszont annyira elteltem a kirándulásokkal, a várakkal, a természettel, hogy későn jelentkeztem be, pedig az asztalfoglalás a honlapjuk szerint is ERŐSEN ajánlott. Az Anyukám mondta étterem így kimaradt, nem is tudom megmondani nektek, tényleg olyan jó-e, ahogy mondják, de legalább van miért visszamenni Encsre, ahonnan már csak egy kis ugrás a Zemplén és kincsei.

Gasztrokalandok kedvelőinek a Zemplén lábánál fekvő Sárga Borházat vagy a mádi Gusteau Kulináris Élményműhelyt is érdemes felfedezni.

Ajánlott cikkek