Egyéb kategória

„Kiegészítjük az európai stílusú ruhákat afrikai anyagokkal” – Beszélgetés az African Tailoring megálmodójával

Mindenkinek él a fejében egy kép az afrikai nők szépségéről, különlegesen díszített, színesebbnél színesebb ruháiról. Afrika napunknak köszönhetően egy budapesti varrónő segítségével, ha csak egy kis időre is, de közelebb kerülhetünk ehhez az oly távoli, mégis oly különleges világhoz. Az African Tailoring megálmodójával, Nagy Eszterrel és segítőjével, Hévei Sárával nemcsak munkáról és tervekről beszélgettem, de a segítségükkel gyönyörű afrikai ruhákat is próbálhattunk.

vous - 2015.11.02.
„Kiegészítjük az európai stílusú ruhákat afrikai anyagokkal” – Beszélgetés az African Tailoring megálmodójával

Honnan jött az ötlet, hogy nyiss egy afrikai szabóságot?

Varrónő vagyok, és néhány évvel ezelőtt egy kedves ismerősöm elkezdte hozzám hozni az Afrikában vásárolt ruháit, hogy javítsak, alakítsak rajtuk. Majd kintről hozott anyagokból varratott ruhákat. Ekkor szerettem bele ezekbe a különleges anyagokba, emellett pedig beindult a fantáziám is. Utánajártam, hol is lehetne beszerezni őket, végül Kongóból hozattam az első adagot és megvarrtam azokat a darabokat, amiket én elképzeltem. Így indult el az African Tailoring.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Mondhatni, hogy ezek nem csupán afrikai, de egyben magyar ruhák is? Amolyan ötvözet.

Abszolút! Természetesen készítek olyan ruhát is, ami teljesen afrikai, mind az anyagát, mind a fazonját tekintve.

De leginkább kiegészítjük az európai stílusú ruhákat afrikai anyagokkal, motívumokkal, mert így sokkal különlegesebbé tehetjük azokat.

Milyen különbségek vannak a tradicionális magyar és afrikai ruhák között?

A legnagyobb különbség a színek terén van. Az afrikai nők ugyanis ragaszkodnak a színekhez, mindenük teljesen színes. Emellett alapviselet náluk az itthon úgynevezett lapszoknya, amit körbetekernek magukra. Efölé még kerül egy térdig érő, szintén lapszoknya, amit mindig helyzettől függően használnak. Ha földre kell ülni a földre terítik, ha pedig épp cipelni kell benne valamit, akkor magukra kötik. Na, ugyebár nálunk ilyen nincsen. Emellett amit nagyon szeretnek, az az, hogy kiemelje az adott ruha a feneket.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Pontosan kiknek készíted a ruhákat?

Nehéz lenne egy konkrét célcsoportot megnevezni. A legegyszerűbb, ha azt mondom, azoknak a hölgyeknek készítem ezeket a ruhákat, akik szeretik a különleges darabokat és az egyediségre törekednek. Szerencsére manapság már itthon is egyre elterjedtebbek az egyedi tervezésű ruhák. De számtalan olyan vevő érkezik, akinek semmi kötődése nincs Afrikához, de meglátott egy anyagot vagy egy mintát és úgy érezte, neki ez bizony kell!

Ezek szerint bárki, kortól és mérettől függetlenül, fordulhat hozzád? Hiszen minden ruhát egyedileg tervezel.

Bárki jöhet. Minden egyes vendégnél a testalkatára, méretére készítem el a ruhát, és természetesen az ízlését is figyelembe veszem.

Én egy rózsaszín, királylányos ruhát, Nina egy szuper, gombokkal díszített felsőt választott, míg Sophie egy laza kapucnis ruhába bújt

Én egy rózsaszín, királylányos ruhát, Nina egy szuper, gombokkal díszített felsőt választott, míg Sophie egy laza kapucnis ruhába bújt
Forrás:
Kerepeczki Anna

Hogyan kell elképzelni egy ilyen tervezést?

Legtöbbször egy képpel érkeznek, megbeszéljük az elképzeléseket és azt, hogy milyen alkalomra szeretnék viselni az adott darabot. Ezután én javaslatokat teszek, hogy a kívánt anyagból és mintából mit is lehet készíteni.

Előfordul, hogy teljesen más elképzelés születik a megbeszélés végére, mint amilyennel a vendégek érkeztek.

De ezt ők nem szokták bánni, sőt! Mivel egyébként stylistnak is tanultam, így ez egy ruharendeléssel egybekötött stílustanácsadás is.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Milyenek az afrikai anyagok?

Pamutvászonból készülnek, Kongóból, Ghánából vagy épp Szenegálból hozatjuk őket. Emellett természetesen a minta még az a plusz, ami afrikaivá varázsolja.

Követed a legújabb trendeket vagy inkább a saját ízlésedre és elképzeléseidre hagyatkozol?

Inkább egyedi ízlésre hagyatkozom, és szeretem megmutatni azokat a fazonokat, amikről általában nem is gondolják, hogy jól néz ki. Szeretem, ha látják az emberek, milyen ruhákat lehet kihozni egyes anyagokból, és persze fontos, hogy lássák, egy adott szoknyát felvehet egy vékonyabb és egy teltebb hölgy is.

Ruhák mellett kiegészítőket is készítesz?

Igen. Nyakláncokat, karkötőket, gyűrűket, de akár kitűzőket is készítek. A kiegészítők mellett pedig táskákat is tervezek. Sacival igyekszünk fejlődni és bővíteni a kínálatunkat. Nemrég például elkészült a webshopunk is, aminek nagyon örülünk.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Készültök újabb tervekkel a jövőre nézve?

Igen! Rengeteg tervünk van, ami megvalósításra vár. Számtalan újítással készülünk, amiket nagyon várunk. Most például édesanyám kutyájának varrtam egy afrikai kutyaruhát, tehát ez sem áll távol tőlem. (nevet) De az már egy külön projekt!

Ajánlott cikkek