Egyéb kategória

Egy gépgyilkos vallomása: miért fordulnak ellenem a tárgyak?

Már kislánykoromban észrevettem, hogy nem szeretnek engem a gépek. Bármi, ami elektromos árammal megy, az gyanakodva figyeli ügyködésem, rést keres pajzsomon és lecsap rám. De miért támadnak ellenem a gépek?
vous - 2015.10.26.
Egy gépgyilkos vallomása: miért fordulnak ellenem a tárgyak?

Egy ideig azzal magyaráztam a dolgot, hogy a bennem lévő láthatatlan feszültség az oka. Még egészen kicsi voltam, amikor fogadásból belenyúltam a kettőhúszba… oké, nem volt túl okos dolog, és máig nem akarom tudni, hogy a nálam nagyobb és eszesebb fiú miért biztatott erre. Belenyúltam, földhöz is vágott azonnal az áram. Mezítláb álltam a hideg betonon, csoda, hogy életben maradtam, sőt azon kívül, hogy keményen megütöttem magam a padlón és napokig zsibbadt az agyam, tulajdonképpen nem lett bajom. Nekem nem, na de a gépek…

Csak a gépek, azok fordultak ellenem, és én ezt bizony ahhoz az eseményhez kötöm. Megrángattam az oroszlán bajuszát, hát rendre móresre tanít.

A lánykollégiumban tudták, hogy nem szabad vasalót adni a kezembe, vagy be se kapcsolnak a kezem alatt, vagy túlforrósodnak. Egy esetben szó szerint „felforrt” a vasaló talpa. Bugyborékolt. Ma se tudjuk, mi történt vele.

Három automata mosógép irányítórendszere ment tönkre a kezem alatt az elmúlt 15 évben. Egy alkalommal a tisztességesen földelt és bekötött gép elektromos ívet húzott a kezemhez, pedig felé se nyúltam, éppen fogat mostam, a géptől legalább fél méterre álltam. A volt férjem majdnem elájult, amikor meglátta, mert azért az ilyen az álmoskönyv szerint se jelent jót. Rettegve nézte, mi történik, én meg észre se vettem, súroltam tovább a fogam.

A barátnőim azért hamar megtapasztalták, hogy csínján kell velem bánni, egy esetben felejtkezett csak el a legjobb barátném az óvatosságról: három gyerekét egyszerre kellett öltöztetnie, készülődött ő is sietve, hát a kezembe nyomta a hajszárítót, szárítsam gyorsan a legkisebb csemete haját. Két perc múlva visítva füstölt a készülék. Lecsapott az automata. Nem értettük, se előtte, se utána nem volt baja a hajszárítónak. De ellenállt már fodrászatban is elektromos búra az akaratnak. Ha én ültem alá, nem kapcsolt be, vagy csak hideg levegőt fújt a fejemre.

Volt apósom kitiltott a borospincéből. Nem a borát féltette, csak éppen tudta, ha megérintem a lámpakapcsolót, felszikrázik a villanykörte, aztán kiég. Cserélheti újra. Századszorra. Nem bántam nagyon a tiltást, amúgy se szerettem a homályos, pókhálós pincébe szaladni répáért, krumpliért.

A párom féltett botmixere se csípett engem, három perc alatt égett le, pedig esküszöm, szabályszerűen használtam, éppen csak vöröshagymát szabdaltam vele. Tél volt akkor, korán sötétedett, ő a padláson, és mivel a botmixer leégett, hát elizzott a biztosíték is. Vaksötétben mászott le szegény az ingatag létrán, szívdobogva és nem a mixerért aggódott, mert hiába szólongatott, én csendben lapítottam: a fenébe, miért történik velem mindig ez?

A gáztűzhely gyújtószikrája soha egyetlen készüléken se szikrázik fel, ha én szeretném, a sima ceruzaelemek élettartama pedig töredékére csökken, ha a kezembe veszem.

Forrás:
iStock

A televízió, a számítógép sincs biztonságban tőlem. Ma már a főszerkesztőm is tudja ezt, elég volt egyetlen látogatásom a lakásán ahhoz, hogy újra kelljen programoztatnia a televízióját. Pedig esküszöm, csak a kezembe vettem a távirányítót, be se kapcsoltam. És persze a nappali összes izzója kiégett az ottlétem alatt.

Bocs, Eszter, így utólag is, szólnom kellett volna előre, hogy vegyél gyertyát.

A legfrissebb eset múlt csütörtökön történt. Hosszú hétvégi nagybevásárlás után egy üzletközpontban az önkiszolgáló pénztár egyik gépét választottam. Hiba volt, minden lehúzott tétel után elakadt a rendszer, mást mutatott a mérleg, mint a valóság és folyton azt jelezte, hogy csalni, netán lopni akarok. Amikor a hetedik mérlegelés is mellé szaladt, a segítő személyzet elvesztette a türelmét. Vad tekintettel kivette a kezemből az irányítást, hogy majd ő megmutatja, de addigra a pénztárgép kiakadt végleg. Ellenem fordult. Elakadt. Fennakadt rajtam. Pedig nem is bántottam.

Ártatlan vagyok. De ki hiszi ezt el nekem?

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
Világ
EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
vous - 2023.06.05.
A törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül lát idén az EFOTT fesztivál – jelentette be Dr. Hankó Balázs Zoltán felsőoktatásért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó sajtóeseményen. Elhangzott: az EFOTT az egyetemisták fesztiváljaként a 18-29 éves korosztály egyik legkedveltebb nyári programja. A rendezvény sokszínű zenei kínálatának köszönhetően a középiskolásoktól az egyetemistákon át minden korosztály megtalálhatja a számára legizgalmasabb előadókat, 6 színpadon több mint 100 fellépőt. Július 12. és 16. között többek között a VALMAR, a Wellhello, Dzsúdló, a Halott Pénz, a Follow the Flow, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Majka, a Blue, a La Bouche és a Culture Beat is koncertezik a Velencei-tó partján. A fesztivál nappali programjait összefogó UNIversumba idén rekordszámú felsőoktatási intézmény jelentkezett. A programok középpontjában a kultúra, az egészséges életmód, a digitalizáció és a fenntarthatóság áll majd.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.