Egyéb kategória

„Színeket hintek a világba” – Interjú Mohácsi Nusival, a Shamo bags tervezőjével

A fehér póló önmagában is tökéletes, de egy kis rafinériával különleges ruhadarabbá válik. Úgy döntöttem, nem bízom a véletlenre: magyar tervezőket kerestem meg azzal, hogy tervezzenek át egy egyszerű fehér pólót "Pont ti” jeligére, miközben beszélgetek velük. E heti interjúalanyunk az Anyaföld napi témával tökéletesen összecsengő, népi motívumokból és a természetből inspirálódó táskatervező, Mohácsi Nusi, a Shamo bags tervezője.

vous - 2015.10.22.
„Színeket hintek a világba” – Interjú Mohácsi Nusival, a Shamo bags tervezőjével

Inspiráció a pólóhoz?

Ázsiai utazásaim ihlették, akárcsak a táskákat és kiegészítőket, amiket készítek. Imádom a színeket és a szimbolikus jelentésű mintákat. Idén Indiában sikerült bővítenem a fapecsét-gyűjteményemet, a pólóhoz ezekből az új mintákból választottam.

Azt hiszem, a pomponok is Ázsiában kacsintottak rám először, de azóta rájöttem, hogy minden földrészen, minden országban ott vannak, nálunk például a matyók feje búbján. Amolyan univerzális kis csoda, engem mindig felvidít a látványuk.

Forrás:
Szabó Solya

Először öt évvel ezelőtt jártam Ázsiában. Az egész úgy kezdődött, hogy elutaztunk Ausztráliába, Sydneybe szerencsét próbálni a barátommal (aki azóta a férjem) és pár haverral. Fél évet dolgoztunk, és sikerült annyi pénzt félretennünk, hogy abból még fél évet utazhassunk Kelet-Timortól Indiáig.

Azelőtt is vonzott ez a kontinens, de őszintén szólva sose gondoltam, hogy valaha ilyen helyekre is eljuthatok. Azóta többször visszamentünk rövidebb időre, főképp Indiába, aminek a felfedezéséhez nem elég egy élet, ez biztos.

A munkád elengedhetetlen kelléke?

Színes textilek és kellékek, amiket az utazásaim során gyűjtöttem össze. Az előbb említett nagy ázsiai körúttal kezdődött minden, ami Shamo. A sok élmény és inspiráció hatására kezdtem el táskákat varrni, alkotni. Azóta bármerre járok, igyekszem tudatosan megfigyelni az adott nép öltözékét, textiljeit, díszítőművészetüket. Ez adja a fő inspirációt a munkámhoz. Ezen kívül elengedhetetlenek a pomponok és bojtok, amik meghatározó jegyei a Shamónak – szerintem bármit feldobnak színességükkel.

A népművészet és hagyományos elemek mai designba csempészésével szerintem az a gond, hogy már nem nagyon vagyunk tisztában a szimbólumok jelentésével, felhasználásuk sokszor puszta dekorációvá üresedik. Fontos lenne, hogy ne csak azért nyúljunk egy mintához, mert szép, hanem értelemmel legyen alkalmazva. Esztétikus és modern persze enélkül is lehet, de a minta elveszti eredeti funkcióját. Nincs efféle végzettségem, ezért most épp hasonló témában kutakodom, szeretném megérteni azt, amit látok.

Forrás:
Szabó Solya

Egy jó reggeli a városban?

Nagyon szeretek otthon, nyugalomban reggelizni. Egy macskaköves kis zsákutcában lakunk a férjemmel, van egy kis kertünk is. Kintről szerencsére nem látni be, így adott az idilli hangulat. Sokáig keresgéltünk, mire rábukkantunk erre a csodára. Kicsit el volt hanyagolva, de most már ültettünk mindenféle jóságot. Ne egy óriási kertet képzeljetek, pár négyzetméter a veteményes, ami pont jó.

Ha mégis úgy adódik, hogy a városban kell reggeliznem, akkor a Cafe Zsivágóba megyek, mert olyan, mint egy nagy, barátságos nappali. Isteni náluk a pirog, a pite és a kávé is.

Notesz vagy szövegszerkesztő?

Notesz! Imádok rajzolni, firkálni, füzetből nálam sosincs elég. Nincs bajom a digitális világgal, de alapvetően a kézzel megfogható, manuális dolgokhoz vonzódom, mert a tárgyaknak lelke van.

Forrás:
Szabó Solya

Ikonod?

Frida! Nagyon szeretem a világát, és azt az erőt, ami a képeiből sugárzik. Divattervezők közül Mara Hoffmanért rajongok, mert színimádó. A másik nagy kedvencem Manish Arora indiai tervező, aki nem fél vegyíteni a hagyományost a modernnel, és elég őrült kreációi vannak.

Na és ott van a Bokja, akik bútorokat készítenek háborús özvegyek munkáit felhasználva. Csodálatos küldetés, gyönyörű eredménnyel. Tulajdonképpen rengeteg nagy kedvencem van, néha már túl sok is az inputból, inkább csinálni kell az embernek a maga dolgát, mert a túl sok inspirálódás megöli a tettet.

Napi mantra?

Színeket hintek a világba! Nem célom, hogy mindenkit szivárványba bugyoláljak, de szerintem sokan nem merik felvállalni a színesebb ruhákat, kiegészítőket, kell nekik egy kis bátorítás. Ezt szeretem többek között az ázsiai népeknél, hogy nem "szégyellik” a színeket. Szóval csak bátran!

Forrás:
Szabó Solya

Design vagy praktikum?

Nem húznék éles határt a kettő között. Nekem fontos, hogy egy táska ne csak szép, hanem hasznos is legyen. Ezért törekszem például a praktikus zsebek kialakítására vagy a variálható megoldásokra. Ne kelljen már fél óráig turkálni a pénztárcáért, kulcsért, hanem legyenek mindig egy megbízható zsebben.

Épp most kísérletezem egy olyan táskával, ami lehet hátizsák vagy válltáska is. Ezt teszteltem a legutóbbi utazásom alkalmával, és nagyon jól jött a két funkció.

Amit senki nem gondolna rólad?

Pár éve még szinte féltem a varrógépektől, azt hittem, hogy nekem ez nem fog menni. Pedig az egyik nagymamám varrónő volt, anyukám és a másik mamám is varrt otthon, nekem mégis ördöngősnek tűnt a dolog. Aztán rájöttem, hogy csak neki kell ülni, és nagy kitartással az ember bármit elérhet. Közben kaptam segítséget is, de a kezdetekben mindent magam kísérleteztem ki. A lényeg, ahogy apukám is mondja: gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni!

Mivel közlekedsz?

Télen-nyáron bringával. Nekem ez egyenlő a szabadsággal. Feltölt, gyors, praktikus, nem függök senkitől, és még boldogsághormonokat is termel. Nem gond az anyagbeszerzés sem, olyan még nem volt, hogy valahogy ne oldottam volna meg a szállítást. Egyszóval, imádom!

Forrás:
Szabó Solya

Legutóbbi könyv/film, ami nagy hatással volt rád?

The Fall, nagyszabású epikus helyszíneken játszódik, amik közül sokat volt szerencsém élőben is látni, így lett még személyesebb a filmélmény. A jelmezeket is imádtam benne. Egyébként lenyűgöz minden, ami szürreális.

Eredetileg filmszakon végeztem az ELTE-n, az ottani szakdolgozatomat egy cseh animátor, Jan Svankmajer műveiből írtam. Sokszor az emberi tudattalanban turkáló, nagyon szürreális munkái vannak, ami valahol mélyen megérintett, és a mai napig inspirál.

Könyvek terén most népművészettel foglalkozó könyveket bújok, és nagyon élvezem, hogy végre csakis az után kutakodhatok, ami érdekel.

Forrás:
Szabó Solya

Forrás:
Szabó Solya
Ajánlott cikkek