Egyéb kategória

Nyomkereső kutyák akcióban – Míg az állatnak játék, a gazdinak olykor trauma

Rengeteg krimiben és a híradóban is láttam már kutyákat, akik segítették a nyomozást. Agatha Christie kapcsán a nyomozás, bűnügyek felderítése jutott eszembe, a nyomozást segítő kutyák pedig mindig is érdekeltek. Azt hittem, az ilyen kutyáknak csak egy „típusuk” van, és a feladatuk is csak egyféle: szag alapján megkeresni valakit vagy valamit. Hát tévedtem!
vous - 2015.09.15.
Nyomkereső kutyák akcióban – Míg az állatnak játék, a gazdinak olykor trauma

A Tatabányai Polgári Védelmi és Kutató-Mentő Egyesület csapatával beszélgettem, akik több éve foglalkoznak mentőkutya-oktatással és eltűnt személyek keresésével. A csapatot erősíti Versegi Zoltán csapatelnök, Mosonyi Erika, Heizler Tamás, a kutyusok pedig Néró, Carbon és Stella.

Azt pedig csak halkan jegyzem meg, hogy iszonyatosan félek a kutyáktól, főleg a nagyobb testűektől.

A találkozóra érve láttam, hogy két hatalmas eb szimatol a furgon hátsó részében. Nagy meglepetésemre, amikor kiengedték őket, rám se hederítettek, pedig engem aztán minden kutya megugat. Talán ebben is különböznek a többi kutyától.

Tanulás, munkahely, nyugdíj

Forrás:
Kerepeczki Anna

A betanítás hosszú folyamat, és a tudásuk mindig fejleszthető. A kiskutyák 3-6 hónapos koruktól taníthatóak, könnyebb, ha már kölyök korukban elkezdik az alapokat megtanulni. A feladatok alatt s az alapvizsga alkalmával is kideríthető, a kutya alkalmas-e arra, hogy mentőkutya legyen a foglalkozása. Fontos a jó idegrendszer, hogy ne legyen félénk, és lehessen könnyen motiválni – ha ezek megvannak, de valami mégsem stimmel teljesen, akkor már gyakorlás és fejlesztés kérdése a dolog.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Ha valamiért mégsem válik be a kutya, akkor sincs baj, más munkát kap. Az állat adottságaitól függ, milyen feladatokat láthat el jól. Aki régebb óta mentőkutyázik, az tudatosan választ már kölyköt is. A kutyusok nyugdíjba vonulását nem lehet korhoz kötni, mint nálunk, embereknél. Addig dolgozhatnak, míg fizikailag bírják a feladatokat.

Néró már 9 éves, s amíg szereti a munkát és az ízületei is bírják, addig dolgozni fog.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Lássuk a mentőkutyák fontos teendőit!

1. Romkutatás

Ha földrengés, robbanás történik, és vélhetően vannak emberek a romok alatt, akkor van szükség romkutatásra. Ilyenkor a kutya, ha emberszagot érez vagy lát valamit, azonnal hangos ugatással jelzi, hogy minél hamarabb segíteni tudjanak a bajbajutotton.

2. Eltűnt személy

Forrás:
Kerepeczki Anna

Ha egy eltűnt személyt kell megkeresni egy nagyobb réten, erdőben vagy elhagyatott területen, akkor a mentőkutyások területkutatást végeznek. Itt nem egy adott személyt keresnek, a kutya minden embert jelezni fog, aki fekvő, ülő vagy egyéb nem álló állapotban van. Hangosan ugat, míg a gazdija oda nem érkezik.

3. Nyomkövetés

Forrás:
Kerepeczki Anna

Ha a keresésnél kapnak szagmintát, és van kiindulási pont, ahol az eltűntet látták, akkor az alapján már „könnyebb” elindulni, ilyenkor a kutya képes akár többnapos nyomon is elindulni, majd követni azt.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Ezeket a feladatokat végzi nap mint nap egy mentőkutya, és pályájuk elején vizsgáznak is belőle. Nagy felelősséggel jár, hogy az ebek képzettek legyenek, hisz emberi életek múlnak rajtuk és gazdijukon is.

A csapatot arról is megkérdeztem, mennyire más egy mentőkutya hétköznapja, mint egy átlagos kutyusé. A válasz az volt:

Egyáltalán nem más, ugyanolyanok, mint bármely családi kutya.

Persze azért vannak szabályok náluk is. Nem szabad például cicákat és más állatokat kergetni, tilos a kertásás, vagy engedély nélkül nem mehetnek ki a kapun, de még van jó néhány pontja a házirendnek. Nagy csíntevők a kutyusok, így foglalkoztatni kell őket. Hetente több tréningre járnak, hogy képzettek maradjanak. A csapat szerint a kutya fegyelmezettsége csakis a gazdin múlik.

Sikerek és éles helyzetek

A csapat legsikeresebb kutyájával, Néróval két-három olyan eset is volt, amikor konkrétan megtalált valakit. Ezek a sikerek a körülményektől függenek. De igazából mindegy is, hogy ki találja meg, a lényeg, hogy meglegyen az eltűnt személy.

Gyakran járnak versenyekre, vizsgákon is nagyon eredményesek. Nagy vágyuk, hogy kijussanak egy világbajnokságra, és ott is jó eredményeket érjenek el.

A legnagyobb élmény, ha épségben megtalálják az eltűntet. Azonban sikeresnek számít a keresés akkor is, ha ugyan megtalálják, de már nem lehet segíteni rajta. Ezeket a helyzeteket nehéz megemészteni, kettős érzés van bennük, hisz sikerrel jártak, de mégsem. Zoli szerint minél többet lát ilyet az ember, annál könnyebb lesz. Ha egy család megtalálja az eltűntjét, és le tudja zárni a dolgot, már az nagy siker.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Nagyon érdekes, hogy a kutya mit lát ebből. Neki ez csak egy játék: megkeresni az illetőt, és ha megvan, jön a jutalom és a boldogság. Nagyon örülnek, ha mehetnek terepre, és büszkék magukra, ha sikerrel járnak. Fontos, hogy a siker érdekében mindig összhangban legyen a csapat. A gazdi a kutya füle állásából is megállapíthatja, hogyha nyomon van, és ha valamelyikük figyelmetlen, tényleg emberi életeket tehetnek kockára.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Nemcsak a rendőrség, hanem magánszemélyek is bármikor kérhetnek tőlük segítséget. A Tatabányai Polgári Védelmi és Kutató-Mentő Egyesület a +36-30/866-0545-ös telefonszámon érhető el ilyen esetekben.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.