Egyéb kategória

Így látja a világot egy vak fényképész – lélegzetelállító fotók

Ha egy fényképész munkáit nézzük, akkor gyakorlatilag mi is az ő szemén keresztül látjuk a világot. Arra figyelünk, amit ő látott meg abban a pillanatban. De milyen lehet egy vak ember szemével látni?
vous - 2015.09.15.
Így látja a világot egy vak fényképész – lélegzetelállító fotók

Tammy Ruggles 14 évvel ezelőtt, 40 éves korában veszítette el a látását. Amikor megvakult, elvesztette a jogosítványát, és a munkáját, amiért évekig tanult a főiskolán. Hogy ezután mi történt? Fotózni kezdett – írja a vox.com.

A „vak fotós” – valljuk be – elsőre furán hangzik, talán nem is gondolnánk, hogy lehetséges. Pedig az! Tammy mindig is szeretett fotózni, de olyan betegséggel született, ami folyamatosan rontotta a látását. Így már gyerekként szembesül azzal, nincs sok esély arra, hogy fényképész legyen.

Az állapotom nem riasztott vissza attól, hogy élvezzem a fotózást a fejemben.

Forrás:
Tammi Ruggles / vox.com

Olvasott fényképészekről, és arról álmodozott, hogy milyen képeket készítene, ha tehetné.

Aztán 2013-ban, miután már nem tudott vezetni, elhatározta, hogy valóra váltja az álmát. Sokat hallott arról, hogy milyen egyszerű használni a digitális fényképezőgépeket, ő is ki akarta próbálni, így rendelt egyet.

A „vak” nem mindig azt jelenti, hogy teljesen vak. Minden embernek más, én például mindent nagyon homályosan látok – akár egy kamera lencséje, ami olyan életlen, hogy nem tud különbséget tenni egy fa és egy ember között.

Amikor megérkezett a kamerája, akkor napokig ki sem bontotta. Félt attól, hogy az emberek azt kérdezik: micsoda, egy vak fotós? Aztán rájött arra, hogy már elvesztette a munkáját, nem akarja ezt is elveszíteni.

Forrás:
Tammy Ruggles

A kisfia noszogatására végül felvette a kamerát, kiment az udvarra, hogy megnézze, mire képes. A képeket rátette a gépére, melynek segítségével fel tudta nagyítani az éles fotókat.

Láttam azokat a dolgokat, melyeket kamera nélkül nem. Olyan volt nekem, mint egy második szem. Egy dupla ajándék.

Forrás:
Tammy Ruggles

Úgy érzem, hálásnak kell lennem egyáltalán azért, hogy fotózhatok. Megtanultam, hogy nehéz elfojtani a kreativitást. Megtanultam, hogy a technológia segít megvalósítani azokat a dolgokat, melyekről addig úgy gondolták, lehetetlen.

ITT Tammy további munkáit is megtaláljátok!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.