Egyéb kategória

Lángban formált angyalszárnyak – Egy üvegfúvó műhely titkai

Bár az üveggyártás ókori technológia, az üveg maga pedig csupa közönséges, hétköznapi anyagból állítható elő, az üvegfúvás sokak szerint a mai napig a legtitokzatosabb mesterségek közé tartozik. Mi teszi ilyen misztikussá? Talán az üveg rendkívül sokrétű feldolgozási lehetősége, amely hosszú évszázadok alatt kialakult. Talán az, hogy manapság már kevesen művelik ezt a szakmát. Mindenesetre kevés olyan embert ismerek, aki ne kukucskálna be szívesen egy üvegfúvó műhely falai mögé. Én megtettem.
vous - 2015.09.13.
Lángban formált angyalszárnyak – Egy üvegfúvó műhely titkai

Pataky Attila üvegfúvó mester műhelyébe látogattam el, hogy többet megtudjak a gyártási folyamatról. Ahogy elmondta, az általa művelt úgynevezett üvegtechnikát, az „asztali” üvegfúvást már 1962 óta gyakorolja. Hozzátette, ez a feldolgozás egy sajátos formája.

A XIII. kerületi kis műhely, ahol jártam, telis-tele van furcsa szerszámokkal. A laikus ránézésre megtippelni sem tudná, vajon melyik mire való, de Attila készségesen válaszolt minden kérdésemre, sőt, hogy igazán megérthessem a tárgyak funkcióját, bemutatta, hogy működnek a gyakorlatban.

Forrás:
Szabó Solya

Attila először grafikusként képzelte el a pályáját, majd egy sikertelen felvételi után kötött ki egy üvegtechnikus kisiparosnál, ahol az eltöltött idő – elmondása szerint – „megfertőzte”, majd később mestere javaslatára elkezdte a Dési Huber István Művészi Szépműves Iskolát.

A választás egyértelmű volt, mivel én sem ismertem az üvegben rejlő lehetőségeket, viszont kegyetlenül izgatott a ‘még mire jó’ kérdése. Erre a kérdésre azóta is naponta visszatérek.

Alapanyagként üvegcsövek és üvegbotok szolgálnak, melyek különböző színűek és minőségűek lehetnek, mindez természetesen kiegészül a számtalan átalakító szerszámmal, melyeket sok esetben maga a mester készít el.

Forrás:
Szabó Solya

Ezen technika megismerése indította útjára az Üvegfény műhelyt, ahol bemutatják a technikát minden érdeklődőnek, emellett oktatás is folyik. Pataky Attila elmondása szerint az érdeklődőket leginkább az üvegékszerek készítésének folyamata érdekli, melyhez ma már rengeteg színes és színtelen alapanyag áll rendelkezésre. Ezeket egy kaolinozott végű acélpálcára olvasztva végtelen módon formálhatják.

Forrás:
Szabó Solya

Attila kidolgozott egy technológiát, amelynek segítségével a hőálló boroszilikát üvegből gyöngyöket készíthet. Elmondása szerint ez nagyobb megmunkálási lehetőséget enged meg. Az újrahasznosítás jegyében felhasznál üvegtörmelékeket és üvegcserepeket is, ilyenkor az egyetlen kritérium, hogy az anyag tiszta és homogén legyen.

Bevallom, az ott töltött idő engem is megfertőzött. Legközelebb talán már tanítványként megyek, hogy én is elkészítsem a saját üveggyöngyeimet:)

Forrás:
Szabó Solya

Forrás:
Szabó Solya

Forrás:
Szabó Solya

Forrás:
Szabó Solya

Forrás:
Szabó Solya

Forrás:
Szabó Solya

Forrás:
Szabó Solya

Forrás:
Szabó Solya

Forrás:
Szabó Solya
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.