Egyéb kategória

Egy magyarországi parkban ti is tesztelhetitek, mennyire bírjátok a fájdalmat

Programot kerestem hétvégére, na nem a gyermekeimnek, csak a belső gyermekemnek. Szeretek újdonságokat felfedezni, szeretem a nem mindennapi élményeket. Szeretek tapintás útján tájékozódni, mondhatnám úgy is, szeretek érinteni, érintkezni. Elárulom: néha fájt, de jó volt.
vous - 2015.09.13.
Egy magyarországi parkban ti is tesztelhetitek, mennyire bírjátok a fájdalmat

Egészséges mezítláb

Kertes házban nőttem fel, imádtam a friss, zöld füvön mezítláb rohangálni. Mai napig elfelejtek papucsot felvenni, és szívesen leveszem a cipőmet, ha parkban járok vagy szökőkutat látok. Ha nem lenne ilyen hideg a kő itthon, a mamuszomnak is búcsút mondanék.

Érző talpak

Forrás:
Pádár Detti

Manapság ritkán járunk mezítláb, a meztelen talpunkkal nem érzékeljük a földet, pedig ennek több szempontból is gyógyereje van. Fizikailag az, hogy a talp izmai másként mozognak cipő nélkül.

Erősödnek a szalagok és a lábizmok, a sarok helyett a talppárnákra helyeződik a súly, a vádli izmai jobban átmozgatódnak, ez utóbbi a visszerekre is jótékony hatással van.

Csökkenhetnek a hát fájdalmai, javulhat a tartás, mindez persze a rendszeres mezítláb járástól. Ha elvonatkoztatunk a fizikaitól, akkor a földdel való találkozásnak egyéb jelentősége is lehet. Ahogy a kifejezés is mondja: találkozunk a földdel, vagyis a mezítláb járás leföldel. Közelebb érezzük magunkat az anyatermészethez, ami biztonságérzetünket növelheti. Van ennek persze tudományos magyarázata is, légyszi, ezt most ne kérdezzétek, ionokról, negatív és pozitív töltésekről – a lényeg szerintem úgyis az érzés, amit átélünk közben.

Valahogy közelebb kerülünk ahhoz, mit jelent ezen a csodás földön embernek lenni.

Élményem a tabajdi mezítlábas parkban

Egyik péntek délután fogtuk magunkat a barátnőmmel, és tettünk egy kirándulást a Budapesttől körülbelül 40 kilométerre, az idilli Váli-völgyben lévő Tabajdra. Szeretek utazni, valójában imádok elszabadulni a városból.

A park bejáratánál le is kaptam a cipőmet, és nekiindultam a felfedezőtúrának, izgatottan, mint egy gyerek.

Köveken, szárított kukoricacsöveken, érdes, szúrós és egyéb anyagokon, kőzeteken sétáltunk fél órán keresztül.

Valami új

Forrás:
Pádár Detti

Nagyjából ennyi idő, amíg az ember végigjárja. Éreztem közben, hogy ezek az új érzékelések az agyamban új pályákat nyitnak. Tudom, ezek most nagy szavak, de én hiszek abban, hogy ennyi is elég, hogy táguljon a világ – mint amikor új ízeket kóstolunk, az addig ismeretlen fűszerek új hangulatot teremtenek bennünk.

Az iszapos patakba nemigen akartam bemenni, picit már hideg is volt, tudniillik késő délután jártunk arra, de lábujjammal megmártóztam benne. Izgi, ahogy a lábujjak között az iszap átfurakodik, szokni kell az érzést. Félretenni, hogy gusztustalan, és simán megtapasztalni.

Forrás:
Pádár Detti

Volt, hogy kellemetlen volt a felület, mondhatnám, egy-két élesebb kövön fájdalmas volt végigjárni.

Viszonylag jól bírom a fájdalmat, és jótékony hatását is elismerem, sőt, szerintem sokszor hagyni kell fájni, mert abból megdöbbentő dolgok születhetnek.

Nem mesélem el az egészet, hiszen akkor Nektek nem lesz élmény. Felfrissített ez a kis séta, jót mókáztunk, szép naplementét is láttunk. A vidék mesebeli.

Mindenképp ajánlom, főleg most ősz elején, még az utolsó jó időben. Gyerekekkel, magatokkal, barátokkal, szülőkkel, akár nagyszülőkkel, akik még fittebbek. Jó kis családi program. Ha Budapest felé mentek haza, álljatok meg Etyeken enni egy finomat!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Ilyen egy álomotthon Budapesten 2024-ben! Elindult a Dürer Park lakóépületeinek értékesítése
Otthon
Ilyen egy álomotthon Budapesten 2024-ben! Elindult a Dürer Park lakóépületeinek értékesítése
vous - 2024.07.25.
A Portfolio Property Awardson korábban „Az Év Koncepciója” díjat elnyerő Dürer Park projekt keretében elindult a lakóépületek értékesítése. A 207 lakás a Városliget közvetlen közelében kap helyet. A tervezés során a magas minőség és a jövőre is gondoló, energiahatékony épületek létrehozása volt a cél.