Egyéb kategória

Gianni Annoni: „Egy tisztességes férfi ne csináljon hülyeséget!”

„Jaj, neee, Apaaa…” – húztam el magam gyerekként mindig édesapám halálosan szúrós puszijai elől. Majd emlékszem, egyszer csupaszra borotválta arcát, én meg alig ismertem rá. Azóta nekem a férfi: erős, jószívű és BOROSTÁS! A VOUS-nak pedig ki más mesélhetne a szakáll evolúciójáról, mint Gianni Annoni, aki már akkor is tudta, hogy a szakáll igenis szexi, amikor még se a Movember, se a Bearded Man trendet nem ismertük.
vous - 2015.09.05.
Gianni Annoni: „Egy tisztességes férfi ne csináljon hülyeséget!”

Nem emlékszem arra, hogy valaha is láttunk volna szakáll nélkül. De ez biztos nem volt mindig így.

Régen én is borotválkoztam, persze. Egy fiúgyerek mindig az apjához akar hasonlítani, régen pedig elképzelhetetlen volt, hogy egy férfi úgy indult volna el a munkába, hogy ne borotválkozott volna meg, vagy ha volt körszakálla, bajusza, azt meg ne igazította volna.

Egy gyerek pedig mit csinál? Utánozza az apját. Így, amikor az apám készülődött reggelente, és már nekem is volt „szőrmém” – mi így hívjuk (nevet) –, akkor odaálltam én is, és borotváltam a kis szakállam és a bajszom. Ez egy rituálé, ami közben megtanulod, hogyan kell bánni a habbal, a borotvával, mennyire tudja megvágni magát, mennyire csíp és mennyire friss érzés.

Olaszországban borbélyhoz menni egyébként egy olyan férfias pillanat, amit nem lehet elfelejteni. Elmész, beülsz a székbe, ellazulsz, és jön az egyórás kényeztetés. Az az igazság, hogy mi a szépségért nem szenvedünk, ti, nők általában igen.

Forrás:
Szabó Solya

Később mégis szakállpárti lettél. Mi változott?

18 éves koromban beköltöztem két hétre a nyaralónkba, hogy felkészüljek egy egyetemi vizsgára. Rengeteget tanultam, és elengedtem magam, kócos voltam, megnövesztettem a szakállam. A barátaim hétvégén feljöttek hozzám bulizni, a csajok pedig úgy néztek rám a szakállam miatt, hogy tátva maradt a szájuk.

Annyira kapós lettem így, hogy azóta se vágtam le.

Ez azért is volt emlékezetes, mert akkoriban kik voltak a szakállas férfiak? A maffiózók, a rendőrök, az olasz urak, Dél-Olaszországban pedig pláne. Aztán később jött George Michael, aki úgy vágta a szakállát, mintha vonalzóval mérték volna. Az enyém meg olyan volt, mintha festve lett volna. Azóta szerencsére sok minden változott.

Ahogy te is. Láttunk már körszakállal, borostásan, nagy szakállal. Mindig követted az aktuális trendeket?

Mindig a fodrászomra bíztam, hogy találjon ki nekem valami jó formát, így volt már török feelinges, volt magyaros, pödrött, minden. Viszont a bajusz önmagában nekem nem áll jól, kell a szakáll is, mert kerek a fejem, és ez kicsit nyújt rajta. Úgyhogy most már hagyom nőni rendesen. Van is egy képem, amit Zita csinált, és amin Bud Spencer, Bujtor István és én vagyunk. Nem mondod meg, ki kicsoda rajta.

Forrás:
Szabó Solya

Vannak barátaim, akiknek szépen igazított, ápolt a szakálla, én kicsit durvábbra hagyom. Volt, amikor zseléztem, ollóval vágtam, néha viszont elengedem. Ilyenkor szokott Zita jelezni, hogy „te, Bud Spencer”, én pedig tudom, hogy oké, már vágni kell.

Gondoltál már rá, hogy egyszer újra levágod?

Nekem a szakáll már az életem része, egyszer vágtam le, akkor megijedtem. Zita próbálkozott már, hogy borotváljam le, mert kíváncsi volt, hogy nézek ki nélküle, de mondtam neki, hogy arra ott vannak a régi fotóim.

Forrás:
Szabó Solya

Szerinted jobban néz ki egy férfi szakállal vagy borostásan?

Nem vagyunk tökéletesek, kevesen olyanok, mint Brad Pitt, a szakáll pedig sokat tud javítani, változtatni egy férfi arcán. A férfi életében legalább egyszer eljön az a pillanat, amikor megnöveszti a szakállát, aztán vagy úgy marad, vagy nem. Ráadásul komolyságot ad a férfinak.

Nekem nagyon kölykös volt az arcom, a szakáll öregített egy kicsit, ez pedig kellett, mert anno nem tudtam úgy elmenni tárgyalni, hogy komolyan vegyenek egy kölyökképű olaszt. 26 évesen úgy néztem ki, mint egy 18 éves. Viszont azok a hatalmas szakállak, amik mostanában divatosak, nem lehetnek egyszerűek.

Amikor ti azért panaszkodtok, hogy milyen tűsarokban járni, próbáljátok ki egyszer, milyen 40 fokban szakállat hordani.

Miért lett ennyire trendi megint a szakáll? Újra a férfias férfi a szexi?

Szerintem hiányzott a maszkulinitás a férfiakból. Amikor a nőies, metroszexuális pasik voltak divatban, sokaknak abban rejlett a férfiasság, hogy szedték a szemöldöküket és teljesen csupaszok voltak. Persze nem mondom, hogy legyen mindenki orangután, de szerintem egy férfi legyen férfi.

Ami viszont a legfontosabb, hogy legyen egyénisége! Manapság mindenki ugyanúgy néz ki. Ha elmész Olaszországba, ott mindenki egyformán öltözködik.

Forrás:
Szabó Solya

Ez ugyanúgy igaz a magyar és az olasz férfiakra is? Látsz különbséget köztük?

Az olasz fiatalok mindig is a focistákra akartak hasonlítani, akiknek fontos, hogyan áll a hajuk, a legdivatosabb ruhákban járnak, a tetoválás pedig elengedhetetlen.

Ami különbséget látok, az inkább a temperamentumukban van. Mi többet nevetünk, szórakozunk, máshogy, kicsit lazábban élünk. A magyarokból ez hiányzik. Mindig az az érzésem, hogy kicsit a külvilágnak dolgoznak, és emiatt sokszor azt látom, hogy nincsen identitásuk.

Erre a legjobb példa, ahogy bemutatkoznak. Itt csak Miki, Józsi, Jancsi, Márk van, mintha nem is lenne családjuk, míg az olaszok teljes névvel mutatkoznak be, büszkék a családnevükre, a családjukra.

És hogyan látod ebben a szakállas világban a férfi-, női szerepeket?

Ma már kevesen tudják, hogyan kell bánni egy nővel, vagy épp mi az illem egy asztalnál. De ez fordítva is igaz: kinyithatom én az ajtót a nő előtt, ha ő nem tudja, hogyan kell utána leülni, beszélgetni. Ezeket vissza kell hozni, hisz a nő legyen nő, a férfi pedig férfi.

Mindenkinek meg kell találnia a szerepét. Én talán túl kedves is vagyok, de az anyám mindig úgy nevelt, hogy egy tisztességes férfi ne csináljon hülyeséget.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.