Egyéb kategória

Ezért sminkelünk a pszichológia szerint

Nincs olyan női táska, amelyiknek az alján ne heverne egy kis korrektor, szempillaspirál, néhány darab rúzs meg pár törlőkendő. Tény, mi nők képesek vagyunk sminkelni bárhol, bármikor: vezetés közben, mosdóban, otthon a tükör előtt, de még az utcán is. Biztos, ami biztos alapon. De mit mond a pszichológia, miért festjük ki magunkat?
vous - 2015.08.31.
Ezért sminkelünk a pszichológia szerint

A pasik miatt!

Dehogy! Ugye, ezt ti sem gondoltátok komolyan?! Ha mégis, akkor el kell árulnom, hogy a férfiak nincsenek oda a túlsminkelt nőkért, sőt, jobban szeretik a természetes arcot, vagy éppen nagyon is támogatják a sminknélküliséget. Ezt kutatásokkal is alátámasztották, ahol kiderült, mi, nők viszont egyértelműen a kifestett női arcot tartjuk szebbnek, akár a miénk az, akár másé.

Az már más kérdés, hogy miért sminkelünk annyira. Persze ezt is kiderítették már: egyes feltételezések szerint a sminkelő nők két típusát lehet megkülönböztetni. Az egyik csoport a beolvadás céljából tölt el órákat a tükör előtt, míg a másik csoport egyértelműen csábítani szeretne. Nem mondok újdonságot, ha elárulom, hogy az utóbbi nők extrovertáltak és magabiztosak, míg az előbbiek inkább visszahúzódóak, bizonytalanok. Bár szerintem ez sántít egy kicsit, egy természetes sminket viselő nő is lehet magabiztos, sőt, az is, akinek egy csöpp alapozó sincsen a bőrén. És a túl sok smink is lehet annak a jele, hogy valamit el akarunk takarni. Nagyon.

Közrejátszanak még az olyan, szintén kutatásokkal alátámasztott dolgok, mint hogy az alapozó sokkal szimmetrikusabb arcot eredményez, ezáltal pedig egészségesebbnek látjuk magunkat. Vagy hogy a piros rúzzsal igenis lehet csábítani, jobban felfigyelnek rá a pasik; a nagyra, ártatlanra sminkelt szem pedig fiatalabbnak láttat bennünket. És azt tudtátok, hogy a pirosító azért menő, mert a szexuális izgalomra emlékeztet? Akkor pont így kipirosodtok.

Szóval van itt sok minden, ami miatt sminkecset után nyúltok, de azért tisztázzuk, sminkben élni minden nap fárasztó.  Én azt vallom, a hétköznapokra a természetes, minimális make up bőven elég, alkalmakra érdemes játszadozni az arcotokkal, de egyébként szeressétek magatokat úgy, ahogy vagytok, mert a sminknél a belső értékek sokkal fontosabbak, a barátaitok és a párotok nem az alapozótok alapján fog hozzátok csapódni.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Ilyen egy álomotthon Budapesten 2024-ben! Elindult a Dürer Park lakóépületeinek értékesítése
Otthon
Ilyen egy álomotthon Budapesten 2024-ben! Elindult a Dürer Park lakóépületeinek értékesítése
vous - 2024.07.25.
A Portfolio Property Awardson korábban „Az Év Koncepciója” díjat elnyerő Dürer Park projekt keretében elindult a lakóépületek értékesítése. A 207 lakás a Városliget közvetlen közelében kap helyet. A tervezés során a magas minőség és a jövőre is gondoló, energiahatékony épületek létrehozása volt a cél.