Lélek

A Szűz jegy jellemzése – Nekik tényleg mindig igazuk van?

A Szűz jegy föld jegy, és mint minden föld jegynek (Bika, Bak), neki is nagy szüksége van a biztonságra, a kiszámíthatóságra. Alapvetően visszafogott jegy, kerüli a feltűnést, és a járt utat a járatlanért sem szívesen adja fel. Egy Szűz mindig odafigyel a részletekre, így az nem fordulhat elő, hogy például egy fülbevaló ne passzoljon az öltözékéhez. A megjelenésében sokszor van valami, ami a régi korok hangulatát idézi. Tény, hogy nem ő az, aki elsőként fogja a legújabb trendeket követni vagy mérföldekkel a divat előtt járni, de ő lesz az, aki a retrót újra és újra divatba hozza. 

vous - 2023.03.21.
A Szűz jegy jellemzése – Nekik tényleg mindig igazuk van?

5 tulajdonság, amit mások gondolnak egy Szűzről:

  • Szkeptikus
  • Lényeglátó
  • Aggodalmaskodó
  • Tisztaságmániás
  • Mindig elfoglalt

Nézzük, mi az igazság!

Mi tagadás, jól fejlett kritikai érzékkel áldotta meg a sors a Szűz jegyűeket. Mindenre kíváncsiak, figyelnek, tájékozódnak, összehasonlítanak, különbségeket tesznek, és zsigerből ellentmondanak vagy kételkednek. Az apró részletekhez hozzáfűzött megjegyzéseikre általában nem kell sokat várni – ám éleslátásukkal sokszor fején találják a szöget, amivel időnként ellensúlyozhatják „a mindent jobban tudok” idegesítő tulajdonságukat.

Kritikusság és szkeptikusság szempontjából a Szűz Hold visz mindent. Azt kevesen tudják, hogy a Szüzek önmagukkal szemben is rendkívül kritikusak. A precizitás, a pontosság és a szorgalmasság alapvető védjegyük.

Szívesen segítenek másokon, könnyedén és praktikusan képesek megoldani minden problémát – szerveznek, intézkednek –, hiszen alapvetően megoldásokban gondolkodnak. Amit maguktól elvárnak, az másoktól általában a minimum. Ha ezt a minimumszintet képes valaki felülmúlni, arra őszintén fel tudnak nézni és örömmel szolgálják.

Jól átlátják az összefüggéseket, de…

A Szüzek mindig keresik a dolgok lényegét. Amilyen jól átlátják az összefüggéseket maguk körül, annyira nehezen tudják véleményüket egyenesen, nyíltan kifejezni, ha róluk van szó. Sokszor maguk a Szüzek sem veszik észre, hogy ilyenkor elkezdenek rébuszokban beszélni. Szabályrendszereik sokszor merevek, amiken komoly érvelésekkel lehet csak rést ütni.

A dicséretet szűken mérik…

De ha mégis elismerésüket fejezik ki, biztosak lehetünk őszinteségükben. Általában nincsenek elrugaszkodott elvárásaik, illúzióik, csak maximalisták, és a hétköznapokban is remekül elboldogulnak. Az érzelmek labirintusában könnyen elvesznek, és inkább elolvasnak egy tucat pszichológiakönyvet, hogy megértsék, mi zajlik belső világukban, mintsem kimutassák érzelmeiket. Nehogy már az érzelmeik lebuktassák, és kiderüljön, ők sem tökéletesek!

Vajon ki mondja meg ezeknek a szerethető, kedves Szüzeknek, hogy a túlzott tökélesség unalmas, és kinyírja a szenvedélyt? Egyébként a Szüzeknek sajátos humorérzékük van, kissé szarkasztikus ugyan, de ha a humoruknál vannak, kicsit sem unalmasak. Az irónia sem áll tőlük távol.

Érzékeny jegy

A Szűz jegyűeknek fontos a rend, ami normál esetben azt jelenti, hogy mindenki tudja, mi a dolga, és csinálja. Előrelátó képességük sokszor a prófétákéval vetekszik ugyan, ám folytonos aggodalmaskodásukkal az őrületbe tudnak kergetni. Nagyon érzékenyek, a személyüket érintő kritikára összerezzenek. Nem arról van szó, hogy ezt kerülnék, hanem a kudarctól – és hogy valamiben nem elég jók – nagyon félnek. Szükségük van kedves szavakra, apró megerősítésekre és visszajelzésekre, mert alapvetően a hibák kijavítására törekszenek.

A kishitűség miatt sok a kényszeres cselekvés

A tisztaságmániát, rendmániát és a munkamániát is a Szűz jegyűekhez szokták társítani. Ez részben igaz, hiszen a Szűz jegyűek önbizalma alapból kevés, kishitűségük miatt a kényszeres cselekvések száma is megnő. Ám nem minden Szűzre igazak az előbbiek. Akiknek a lelkében túl nagy a szorongás, a külső rend kényszeres fenntartásában találnak némi biztonságot.

Rendszerint rendkívül szigorúak önmagukhoz és másokhoz. Ha a fentiekhez még a hipochondriára (= képzelt betegségekre) való hajlamukat is hozzávesszük, láthatjuk, hova vezethet egy Szűz aggodalmaskodása. Betegségeik leggyakoribb kiváltó okai a rendszertelen életmód, a munka és a pihenés helytelen ritmusa.

Ha a társatok Szűz

Segítenetek kell, hogy kiszakadjon a mókuskerékből, hogy lazítson, ne engedjük, hogy a vakációt a nyaralóban vagy otthon töltse. Vigyétek őt idegen környezetbe. Alkalmazkodó, megértő társ, aki hallgat rátok, de ez nem gátolja meg őt abban, hogy rágódjon a bajokon. A takarékoskodás és a spórolás nagymestere. Nem kedveli a lármát és a váratlan eseményeket. Szereti a gyerekeket. Otthonában hamar tapasztalni fogjuk, hogy nehéz egy tökéletesen rendben tartott házban élni vele, főleg, ha ez a rend az ő érdeme. Hajlamos nagytakarításba kezdeni, amikor mindenki más pihenne. Azonban ha megbetegszünk, önfeláldozó, gondos ápolásban lesz részünk, tudja a gyógyírt minden panaszra.

Ajánlott cikkek