Egyéb kategória

Ismerjétek meg a falut, ahova férfi nem teheti be a lábát

Julie Bindel, a The Guardian riportere egy csodálatos falura lett figyelmes Kenyában. Umoja az a menedék, ahol csak nők és gyermekeik élnek, a férfiak teljesen ki vannak tiltva.
vous - 2015.08.18.
Ismerjétek meg a falut, ahova férfi nem teheti be a lábát

A falut 1990-ben alapította 15 nő, akiket brit katonák szexuálisan bántalmaztak. Az elmúlt másfél évtizedben a falu megnyitotta kapuit azoknak a nőknek, akik az elrendezett gyermekházasság elől menekülnek és akik családon belüli erőszakot vagy nemi erőszakot éltek át. Ide várják azokat is, akik a női nemi szerv csonkítás elől menekülnek. Ma már több mint 200 nő él Umojában.

Bindel szerint a falu lakói szívesen fogadják a turistákat és egy kis összeget kérnek tőlük, amikor belépnek oda. A turisták szafarizás közben kerülhetnek Umoja közelébe. Bár az itt élő nők ékszerek eladásából élnek, rendkívül előrelátóak és feminista gondolkodásúak. Többek közt ebben is különböznek a környező falvaktól. Emellett pedig még egy dolog van, amit fontosnak tartanak: a szexuális felvilágosítás. Ennek érdekében Umoja asszonyai első számú céljuknak tekintik, hogy a környező falvakban élő nevelőnőket felvilágosítsák a szexualitásról, a korai házasságról vagy a női nemi szerv csonkításról.

Forrás:
twitter.com/hexsister

Ezek a nők bár szörnyű dolgokon mentek keresztül, mégis felálltak, összefogtak és létrehoztak egy olyan helyet a világon, ami már 25 éve működik. Ahol támogatják egymást, segítik a nehéz sorsúakat és igyekeznek jóra nevelni a gyermekeiket, hogy ők soha ne kerüljenek olyan helyzetbe, amilyenbe anyjuk került élete során.

Számomra meglepő és inspiráló, hogy a mai világban ilyen még létezik. Soha nem gondoltam volna, hogy van egy hely a Földön, ahol annyira összetartóak a nők, mint itt.

További képeket Umojáról itt nézhettek meg.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.