Egyéb kategória

Ezért nem jön be mindenkinek a külföldi élet

Mindenhol jól, de a legjobb otthon – tartja a mondás. Sokan úgy  gondolják, hogy a közhelyek azért közhelyek, mert van igazságalapjuk. Ezt pedig csak akkor lehet alátámasztani, ha az ember maga is megtapasztalja azt a bizonyos közhelyet. Én most kipróbáltam, milyen külföldön élni, és nekem nem jött be.
vous - 2015.08.10.
Ezért nem jön be mindenkinek a külföldi élet

Az elmúlt három hetet külföldön töltöttem, azon belül is Münchenben. De nem nyaraltam, hanem egy újságíró-ösztöndíj elnyerésével volt szerencsém megtapasztalni, milyen az élet máshol. Megterhelő három hetet tudhatok magam mögött, de úgy érzem, minden szempontból megérte. Rengeteget tanultam a szakmáról, de legfőképpen magamról. Három hét hosszú idő, főleg külföldön. Mivel a nyelvet nem beszélem olyan jól, ezért megdöbbenve tapasztaltam, hogy milyen az, amikor nem tudom az őszinte érzéseimet kifejezni a saját szavaimmal, a saját nyelvemen. Voltam fáradt, nyűgös, vidám, mosolygós és mégis, csak az a pár szó volt a tarsolyomban, amiket ismertem. Pedig magyarul oly sok módon ki tudom fejezni, hogy mennyire van jó kedvem. A kurzus vége felé azt vettem észre, hogy csak magyar zenéket hallgattam, ez esett jól a fülemnek a sok és nehéz oktatás után.

Úgy gondolom, kétfajta ember létezik: aki tud külföldön élni, és aki nem. Én most úgy érzem, hogy nem tudnék. Egyrészt azért, mert nem tudom magam úgy kifejezni, ahogy szeretném, másrészt természetesen a család, barátok, otthon hiánya miatt. Nagyon hiányzott az élménymegosztás a szüleimmel, a barátokkal. Persze, ott volt a chat, de az nem ugyanaz. Minden tiszteletem azoké az embereké, akiknek nem okoz problémát külföldre költözni, óriási feladat egy ilyen váltás. Lehet a sok feladat, a sok oktatás, az új környezet volt az oka, de bevallom, mindennél jobb volt meglátni a Welcome lufit OTTHON.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.