Egyéb kategória

Túlfűtött riszálás, huncut mozdulatok – Tiltott táncok a világban

Gondoltátok volna, hogy van olyan tánc, ami a mai napig tiltott valahol a világban? Bizony van! Azt is le merem fogadni, tudok olyan táncot mutatni, illetve csak „írni”, amiről még nem is hallottatok.
vous - 2015.08.07.
Túlfűtött riszálás, huncut mozdulatok – Tiltott táncok a világban

Tudjátok, honnan lehet tudni, hogy egy zene vagy egy tánc igazán nagy hatással van rátok? Onnan, hogy még amikor csak nézitek, jelez a testetek. Amit hallotok, az önkéntelenül is mozgásra késztet. Amíg írtam nektek ezt a cikket és nézegettem a videókat, nekem is sokszor elindult a lábam.

Tangó

Valószínűleg kapásból azt gondolnátok, hogy a tangó Dél-Amerikából származik. Bár nagyot nem tévednétek, az eredete igazából máig vitatott. A tangó a „tambor” szóból ered, ami az afrikai dobok hangzására utal. Innen a kételkedés a születésével kapcsolatosan. A tangó hódító útja viszont egyértelműen Dél-Amerikában, Buenos Airesben kezdődött. 1922-ben Nizzában az első hivatalos tangóverseny után „tangóláz” tört ki egész Európában. A táncot főként az egyház ellenezte. Túl ízléstelennek tartották az erotikus mozdulatokat, így be is tiltották.

Akit rajtakaptak tangózni, letartóztatták és elítélték. 

Majd jöttek a britek, és a jól ismert hűvös eleganciával megreformálták a táncot, az angol stílushoz igazították. Így napjainkban kétféle tangó van jelen: az angol tangó, amit a standard táncversenyeken táncolnak, és az argentin tangó, ami inkább a divatorientált versenyekre jellemző.

Perrero

A perrero egy túlzottan túlfűtött, erotikus – és ha lenne még szinonimám a szexuálisra, akkor azt is leírnám – tánc. Ha tudtok spanyolul, akkor nem lesz nehéz kitalálni, honnan az elnevezés. A szó jelentése: kutya. Most lehetek „rosszak”: az lesz az, amire gondoltok. Ez a tánc tulajdonképpen magát a szexuális aktust szimbolizálja. Annyira szexi a mozgássor, hogy a YouTube-on sok videó korhatáros.
Bár a perrero Puerto Ricóban terjedt el, tényleges eredete ismeretlen. A táncot a nő irányítja, a férfi pedig hagyja magát. (Szegény!) Igazság szerint egy mámoros éjszakán lehet, már ti is elnyomtátok a perrerót a táncparketten. Nem lehetetlen, hiszen a koreografált verzióját tanítják a hiphopsulikban is. Kubában Fidel Castro viszont betiltotta ezt a táncot. 

Lambada

A lambada nem is olyan régen, 1989-ben indult hódító útjára, bár az alapok már jóval régebben elterjedtek. ’89-ben viszont jött a Kaoma együttes, és világhírűvé tette a lambadát. Nem telt el nap, hogy ne játszották volna a rádióban, tévében. A lambada jelentése: csapás, ütközés. Már-már a jelentése is huncut kissé. Azt viszont soha nem találnátok ki, honnan származik. Brazíliából? Nem. Egy párizsi stúdióból. A lambadát, bár nem tiltották be, az erotikus mozdulatok miatt (hiszen a férfi lába mindvégig a nő combjai között van) sokszor nevezték tiltott táncnak. A lambadáról film is készült, a címe cseppet sem meglepő módon: Lambada – A tiltott tánc. Ti láttátok már?
Ajánlott cikkek