Test

A nagy meleg elől a vízpartra menekültök? Veszélyben vagytok!

A közel 40 fokos kánikulát jószerivel csak a vízparton lehet kibírni, így irány a strand. Csak ne olyan hevesen! Azok is figyeljenek, akik az egyhetes nyaralás alatt általában egyszer-kétszer leégnek, de úgy gondolják, nem nagy ügy. Lehet, életetek leghanyagabb döntését hozzátok meg a pihenésetek alatt. A cikk után garantáltan ügyelni fogtok rá, hogy ne égjetek meg a napon.
vous - 2015.07.18.
A nagy meleg elől a vízpartra menekültök? Veszélyben vagytok!

Magyarországon a bőrrák a harmadik leggyakoribb halálok, mégis hajlamosak vagyunk nem törődni a megelőzéssel, a védelemmel. Pedig ha idejében észrevesszük, a megfelelően kezelt bőrrák csaknem 100 százalékosan gyógyítható. A megelőzésben saját magunk tehetjük a legtöbbet, ha tudjuk a kialakulás okát és betartjuk a megelőzés szabályait. Törődjetek magatokkal!

A bőrrák veszélyeztető tényezői

  • napsugárzás
  • bőrszín (gyakoribb az előfordulás a világos bőrű, világos szemű, szeplős, szőke vagy vörös hajú embereknél, azoknál, akik nehezen barnulnak a napon)
  • már előfordult melanóma a családban
  • legyengült immunrendszer

Vigyázzatok a bőrötökre, napozzatok óvatosan és csökkentsétek a kockázatot!

  • Az első napozás ne tartson tovább fél óránál!
  • 12 és délután 3 között kerüljétek a közvetlen napfényt!
  • Napozáshoz MINDIG használjatok fényvédő termékeket! (20 perccel napozás előtt kenjétek be magatokat!)
  • Ha elővigyázatosak vagytok és használjátok a megfelelő terméket, az sem jelenti azt, hogy akármeddig napozhattok. Így is éri UV a bőrötöket, szóval csak mértékkel.
  • Kalapot fel! (Különösen a sötét hajúak.) A napszúrás is kerülendő!
  • Ha a szolárium mellett döntötök, akkor is használjatok bőrvédő krémeket!

Nagyon fontos, hogy folyamatosan figyeljétek a testeteken lévő anyajegyeket, és különös figyelmet fordítsatok az újonnan kialakuló, furcsa foltokra. Ha bármi ilyesmit tapasztaltok, azonnal forduljatok orvoshoz!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.