Test

A nagy meleg elől a vízpartra menekültök? Veszélyben vagytok!

A közel 40 fokos kánikulát jószerivel csak a vízparton lehet kibírni, így irány a strand. Csak ne olyan hevesen! Azok is figyeljenek, akik az egyhetes nyaralás alatt általában egyszer-kétszer leégnek, de úgy gondolják, nem nagy ügy. Lehet, életetek leghanyagabb döntését hozzátok meg a pihenésetek alatt. A cikk után garantáltan ügyelni fogtok rá, hogy ne égjetek meg a napon.
vous - 2015.07.18.
A nagy meleg elől a vízpartra menekültök? Veszélyben vagytok!

Magyarországon a bőrrák a harmadik leggyakoribb halálok, mégis hajlamosak vagyunk nem törődni a megelőzéssel, a védelemmel. Pedig ha idejében észrevesszük, a megfelelően kezelt bőrrák csaknem 100 százalékosan gyógyítható. A megelőzésben saját magunk tehetjük a legtöbbet, ha tudjuk a kialakulás okát és betartjuk a megelőzés szabályait. Törődjetek magatokkal!

A bőrrák veszélyeztető tényezői

  • napsugárzás
  • bőrszín (gyakoribb az előfordulás a világos bőrű, világos szemű, szeplős, szőke vagy vörös hajú embereknél, azoknál, akik nehezen barnulnak a napon)
  • már előfordult melanóma a családban
  • legyengült immunrendszer

Vigyázzatok a bőrötökre, napozzatok óvatosan és csökkentsétek a kockázatot!

  • Az első napozás ne tartson tovább fél óránál!
  • 12 és délután 3 között kerüljétek a közvetlen napfényt!
  • Napozáshoz MINDIG használjatok fényvédő termékeket! (20 perccel napozás előtt kenjétek be magatokat!)
  • Ha elővigyázatosak vagytok és használjátok a megfelelő terméket, az sem jelenti azt, hogy akármeddig napozhattok. Így is éri UV a bőrötöket, szóval csak mértékkel.
  • Kalapot fel! (Különösen a sötét hajúak.) A napszúrás is kerülendő!
  • Ha a szolárium mellett döntötök, akkor is használjatok bőrvédő krémeket!

Nagyon fontos, hogy folyamatosan figyeljétek a testeteken lévő anyajegyeket, és különös figyelmet fordítsatok az újonnan kialakuló, furcsa foltokra. Ha bármi ilyesmit tapasztaltok, azonnal forduljatok orvoshoz!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.