MARLÚ

Valentin-nap a Marlúval

A Bálint-nap évezredes hagyományokkal rendelkezik. A Marlú üzletében minden évben megünnepeljük ezt a különleges szeretetünnepet.
vous - 2024.02.06.
Valentin-nap a Marlúval

A Valentin-nap közeledtével márkaüzletünk is ajándékkal kedveskedik vásárlóinak.

Te tudod honnan jön a Valentin-napi szeretetünnep hagyománya? Egy kis betekintést ad neked alábbi cikkünk, mely megmutatja, hogy nem csak a szerelmesek, de az egymás iránt szeretetet érző barátok, családtagok is ajándékozhatnak egymásnak ezen a jeles napon.

Nyakláncok 6.300 Ft-tól, Charmok 2.900 Ft-tól

Az ókori Rómában február második hetében a mai szemmel nézve meghökkentő látványnak lehettünk volna szemtanúi: csaknem teljesen meztelen férfiak kecskebőr szíjakkal csapkodják az útjukba kerülőket a Palatinus domb körül, különösen a fiatal nőket, akiknek eszük ágában sincs kitérni az ütések elől. A Lupercalia zajlik ugyanis, az év utolsó hónapjában tartott tavaszváró ünnep (római időszámítás szerint az év márciusban kezdődik), melyhez tisztító és termékenységet hozó szertartások sora tartozik, mint a fent említett ütlegelés is, ami a hiedelem szerint könnyebbé teszi mind a teherbeesést, mind a szülést.
Csaknem másfél évezredes rítust számol fel az 5. század végén I. Geláz pápa, hogy helyette egy a 3. században kivégzett mártír, Szent Valentin tiszteletére tartott egyházi ünnepnek adja át a február 14-ei napot.

A Valentinus név (jelentése: erős, egészséges) gyakorinak számított az ókori rómában, így nem tudni pontosan, ki is volt a magyar nyelvterületen Szent Bálintként tisztelt vértanú, ahogy arról is különböző történetek szólnak, hogy miért ő lett a szerelmesek védőszentje. Az egyik szerint Claudius császár megtiltotta a birodalom ifjainak, hogy feleséget vegyenek maguk mellé, mert azt gondolta, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak, Valentin viszont a tiltás ellenére megeskette az elé járuló párokat, ezért pedig az életével kellett fizetnie. A másik monda szerint hite miatt börtönbe vetették, ahol Isten segítségével visszaadta fogvatartója vak lányának szeme világát, és kivégzése előtt búcsúlevelet írt neki, melyet “a te Valentinod” aláírással zárt. Akárhogy is történt, az 5. század óta Szent Valentin vértanúságának napja a szerelmesek ünnepe, és a századok folyamán egy sor hagyomány épült köré, melyek megadják mai formáját.

“A te Valentinod”, zárja levelét a monda szerint a mártír kivégzése előtt. Egy bő évezreddel később, 1415-ben ugyanígy írja alá feleségének szánt levelét a Tower börtönéből Károly orleans-i herceg, ezzel pedig elkezdődik a Valentin-napi üdvözlőlevelek divatja.

A levelek mellé a 17. századtól egy csokor virág is jár, elsősorban rózsa, a reneszánsz miatt ismét népszerű Vénusz istennő kedvence, a tiszta szerelem szimbóluma számos kultúrában. Ezidőtájt indul hódító útjára a csokoládé is, bár a ma ismert forma elnyeréséig még áll előtte néhány évszázad. Először Spanyolországba importálják az amerikai gyarmatokról, és keserű italként fogyasztják egészen az 1847-es világkiállításig, ahol a Fry Company bemutatja az első táblás csokoládét.

1876-ban a Nestlé fivérek megalkotják a tejcsokoládét, de a Valentin-nap szempontjából nagy áttörés csak a következő évben történik: a Cadbury’s szív formájú dobozokban kezdi árulni bonbonjait az ünnep alkalmából. Így kerül az üdvözlőlapok és virágcsokrok mellé ajándékként a csokoládé. Az üzenetek azonban a fiókok aljára kerülnek, a virágok elhervadnak, az édesség elfogy. Szerencsére azonban az ipari forradalommal egy másik, életre szóló ajándék típus is elérhetővé válik: az ékszerek.

Karkötők 4.800 Ft-tól, Charmok 2.900 Ft-tól, Gyűrűk 3.900 Ft-tól

A fémprés 1840-es feltalálását követően az addig státuszszimbólumnak számító ékszerek elérhetővé válnak a nagyközönség számára is, és egyre népszerűbb ajándéknak számítanak. Mára az üdvözlőlapok, a virágok és a csokoládé mellett a legkedveltebb Valentin-napi ajándékok közé tartoznak, hiszen minden ékszer egy-egy kapcsolat páratlan és gyönyörű történetének időtálló szimbóluma.

A MARLÙ rozsdamentes acél ékszereiben egyesül az időtállóság és a személyre szabhatóság, így tökéletes ajándékok lehetnek erre a különleges napra. A rozsdamentes acél anyaga rendkívül tartós és ellenálló, tehát az ékszerek hosszú távon megőrzik eredeti szépségüket, éppúgy, ahogy a szerelem is idővel elmélyül és erősödik.

Sparkle új kollekciós gyűrűk: 9.200 Ft

Ezen kívül a MARLÙ széles választéka lehetőséget ad az ékszerek személyre szabására különböző szimbólumok hozzáadásával, melyekkel minden egyes darab egyedi, különleges üzenet hordozójává tehető. Ezáltal az ékszer nem csupán kiegészítő, hanem egy személyes emlék is, amely mindkét fél számára feledhetetlenné teszi a pillanatot.

Még keresed a tökéletes ékszert annak a különleges valakinek?

Látogass el a Váci utca 18-ba és kérd eladóink segítségét, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot Whatsappon/Viberen a +36 20 629 2289 számon, és mi segítünk neked megtalálni!

Ajánlott cikkek