Otthon

Minden, amit a mobil klímákról tudni érdemes

A nyár már nagyban tombol, a hőmérő higanyszála pedig az utóbbi időben többször is felkúszott 30°C köré, így egyre többen gondolkodnak el a klímavásárláson. Ez a hőség ugyanis csak így viselhető el igazán.
vous - 2023.07.17.
Minden, amit a mobil klímákról tudni érdemes

A rossz hír azonban az, hogy a telepítéshez mostanában elég nehezen lehet találni szakembert, és azoknak, akik elvállalnák, több hónapos előjegyzésük van. Ilyen esetben érdemes megfontolni a Szellőző shopnál kapható mobil klímák nyújtotta lehetőségeket.

A mobil klímák jellemzői

Alapjáraton háromféle mobil klímát különböztetünk meg. Van az egycsöves, amely a belső levegőt keringeti, és a hűtés során összegyűlt vizet egy tartályba gyűjti. A nagy előnye, hogy a működéséhez nincsen szükség falbontásra vagy épületgépészeti átalakításra.

Egyszerűen csak meg kell találni az elvezető gégecsőnek a megfelelő szellőzőt vagy nyílászárót. Így viszont nem lesz túl hatékony, mivel a nyíláson keresztül be tud áramolni a meleg levegő a helyiségbe. Emellett még a hátrányai közé sorolható az is, hogy a benne lévő kompresszor miatt kissé zajos, sokat fogyaszt, és lassabban is hűti le a szobát.

Aztán ott van még a kétcsöves verzió, amelynek a működéséhez két kivezetés szükséges. Az egyiken keresztül kerül a külső levegő közvetlenül a gépbe, míg a másikon távozik a felmelegített levegő. Ez a megoldás már sokkal jobb hatásfokkal bír, és a fogyasztása is sokkal hatékonyabb.

Manapság már split rendszerű mobil klímák is kaphatók

Bár ezek a berendezések a fentebb említettekhez képest jóval drágábbak, de cserébe a hatásfokuk már majdnem megközelíti a hagyományos split oldalfali klímák teljesítményét.

Ráadásul a feszerelésük is rendkívül hasonló. A beltéri és kültéri egységet ugyanis úgy kötik össze, hogy a falat egyszerűen áttörik, és a vékony rézcsöveket átvezetik rajta. 

Extra funkciókkal is rendelkeznek

A gyártók egyre több olyan mobil klímát dobnak piacra, amelyek már egy helyiség fűtésére is alkalmasak. Arról nem is beszélve, hogy páramentesítő funkcióval is ellátják őket, ami megoldja, hogy a lakásban rekedt felesleges pára eltávozzon. Így nagyon hasznosak lehetnek télen a penész kialakulásának megelőzésekor.

Ezek alapján már mindenki el tudja dönteni, hogy érdemes-e egy mobil klímát vásárolni vagy sem. Abban az esetben, ha te mellette szavazol, akkor mindenképpen olvass tovább, mivel a cikk befejeztével adunk még néhány tippet a beüzemelésével kapcsolatban!

Hasznos tanácsok a beüzemeléshez

Ha a gégecső elvezetéséhez szükség van a fal átfúrására, akkor mindenképpen érdemes először azt felmérni, hogy ahová elhelyezzük majd a berendezést, ott milyen vezetékek, kábelek vagy csövek futnak. Ezzel ugyanis elkerülhetjük a szerencsétlen baleseteket.

Továbbá tanácsos azt is kideríteni, hogy az otthonunk elektromos hálózata elbírja-e a berendezést vagy sem. Nehogy a klíma miatt ne tudjunk majd egy időben más eszközöket is használni.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.