Egyéb kategória

Ezektől a finom csókoktól biztosan nem kenődik el a rúzsod

Ha egy csók receptjét kellene leírnom, bizony nehéz helyzetben lennék, hiszen mindenkinek egyedi a csóktechnikája. Mindenki azt gondolja, hogy az övé a legjobb, de tudjuk, azért nem lehet mindenki csókkirály. Habcsókkirály viszont még bárkiből válhat. Figyeljetek csak!
vous - 2015.07.06.
Ezektől a finom csókoktól biztosan nem kenődik el a rúzsod

Habcsók

Ezt az édességet ti is lelopkodtátok a karácsonyfáról, ahogy én tettem? De mitől ennyire finom ez, ha csak tojásfehérje és cukor keveréke? Először 1692-ben jelent meg nyomtatásban a francia François Massialot szakácskönyvében a recept. Ekkoriban még nem habcsók volt a neve, csak az elkészítés volt ugyanaz, mint most.

És most jön a királyság.

A tökéletes habcsók receptjéhez nem kell más, mint tojásfehérje és porcukor. Ahány tojásfehérjéből készítitek, annyiszor 7 dkg porcukrot adjatok hozzá. Tegyétek a tojásfehérjét fémtálba, adjátok hozzá a cukrot és adagonként (értsd: egy tojásfehérje egy adag) három csepp ecetet. Forraljatok vizet egy lábasban és gőz felett verjétek addig a tojásfehérjét, hogy megálljon a habverőn. Ezután tegyétek nyomózsákba a masszát, és nyomjatok köröket a sütőpapírral bélelt tepsibe. 80 fokos sütőben körülbelül 2 órán keresztül szárítsátok. 

Négercsók

„A lányokat majd a bozótba csábítom, egy négercsókért mindenem odaadom.” Ugye, ti is el tudnátok dúdolni most a dalt? Ez az egyik első megjelenése a négercsók szónak. A magyar édesség pusztán azért kapta ezt a nevet, mert az isteni finom habtölteléket és a desszert alját képező ostyát csokival öntik le. Elkészíteni elég nehéz, inkább vegyétek meg a boltban, de ha tudtok egy könnyű receptet, osszátok meg velünk.

Puszedli

Ha a németeknél azt halljátok Pusserl vagy Busserl, akkor készítsétek az ízlelőbimbóitokat, mert puszedli van a közelben. A mézes édesség elkészítése nem egyszerű feladat, a titok a pihentetésben rejlik. Kerestem nektek egy egyszerűbb receptet. Igaz, hogy nincs karácsony, de a finomságokhoz nem kell ünnep.

Hozzávalók:
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 egész tojás
  • 16 dkg cukor
  • 16 dkg margarin
  • 50 dkg liszt
  • 3 evőkanál méz
  • kevés tej
Elkészítés:
Az alapanyagokat egy nagyobb tálban keverjétek össze, majd annyi tejet adjatok hozzá, hogy könnyen gyúrható legyen. A kész tésztából szúrjatok ki formákat, rakosgassátok olajozott tepsibe, de ne túl szorosan, mert sütés közben még növekednek. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten süssétek meg. Nagyon kiadós, kb. 50-60 darab lesz belőle. A recept forrása 

Kókuszcsók

Úgy tűnik, az édes csókokra karácsonykor van a legnagyobb szükség, hiszen ez is hagyományosan ünnepi édesség. Ha a kókuszcsók szót halljátok, tutira ugyanaz a kicsit csúcsos forma jut mindenkinek eszébe, nem véletlenül, hiszen ez a süti a formájáról kapta a nevét. A kókuszcsók nem tartozik a legbonyolultabb desszertek közé, ezért elő a tepsikkel, és készítsétek a legjobb kókuszcsókot a párotoknak!

Hozzávalók:
  • 25 dkg porcukor
  • 4 tojásfehérje
  • 25 dkg kókuszreszelék
  • kevés vaj és liszt a tepsi kikenéséhez, vagy sütőpapír
Elkészítés:
A tojásfehérjéket a cukor fokozatos hozzáadásával verjétek kemény habbá. A többi cukrot és a kókuszreszeléket is adjátok hozzá. A tepsit kenjétek ki vajjal, hintsétek meg liszttel, majd nedves kiskanállal pakoljatok bele kis halmokat a kókuszos habból. Kis lángon, nyitott sütőajtónál szárítsátok meg. Körülbelül 30 perc alatt készen is van.
A recept forrása
Ajánlott cikkek