Habcsók
Ezt az édességet ti is lelopkodtátok a karácsonyfáról, ahogy én tettem? De mitől ennyire finom ez, ha csak tojásfehérje és cukor keveréke? Először 1692-ben jelent meg nyomtatásban a francia François Massialot szakácskönyvében a recept. Ekkoriban még nem habcsók volt a neve, csak az elkészítés volt ugyanaz, mint most.
És most jön a királyság.
A tökéletes habcsók receptjéhez nem kell más, mint tojásfehérje és porcukor. Ahány tojásfehérjéből készítitek, annyiszor 7 dkg porcukrot adjatok hozzá. Tegyétek a tojásfehérjét fémtálba, adjátok hozzá a cukrot és adagonként (értsd: egy tojásfehérje egy adag) három csepp ecetet. Forraljatok vizet egy lábasban és gőz felett verjétek addig a tojásfehérjét, hogy megálljon a habverőn. Ezután tegyétek nyomózsákba a masszát, és nyomjatok köröket a sütőpapírral bélelt tepsibe. 80 fokos sütőben körülbelül 2 órán keresztül szárítsátok.
Négercsók
„A lányokat majd a bozótba csábítom, egy négercsókért mindenem odaadom.” Ugye, ti is el tudnátok dúdolni most a dalt? Ez az egyik első megjelenése a négercsók szónak. A magyar édesség pusztán azért kapta ezt a nevet, mert az isteni finom habtölteléket és a desszert alját képező ostyát csokival öntik le. Elkészíteni elég nehéz, inkább vegyétek meg a boltban, de ha tudtok egy könnyű receptet, osszátok meg velünk.
Puszedli
Ha a németeknél azt halljátok Pusserl vagy Busserl, akkor készítsétek az ízlelőbimbóitokat, mert puszedli van a közelben. A mézes édesség elkészítése nem egyszerű feladat, a titok a pihentetésben rejlik. Kerestem nektek egy egyszerűbb receptet. Igaz, hogy nincs karácsony, de a finomságokhoz nem kell ünnep.
Kókuszcsók
Úgy tűnik, az édes csókokra karácsonykor van a legnagyobb szükség, hiszen ez is hagyományosan ünnepi édesség. Ha a kókuszcsók szót halljátok, tutira ugyanaz a kicsit csúcsos forma jut mindenkinek eszébe, nem véletlenül, hiszen ez a süti a formájáról kapta a nevét. A kókuszcsók nem tartozik a legbonyolultabb desszertek közé, ezért elő a tepsikkel, és készítsétek a legjobb kókuszcsókot a párotoknak!