Egyéb kategória

Neked a család mondja meg, hogy ki vagy?

Nemesnek lenni nem is olyan könnyű. A francia mondás, a "noblesse oblige" arra utal, hogy a nemes viselkedjen, éljen rangjához méltóan, ezzel mutasson példát a társadalom többi tagjának, rétegének. Lényege a szolgálat, a valódi emberi értékek közvetítése.

vous - 2015.07.11.
Neked a család mondja meg, hogy ki vagy?

A nagybetűs EMBER

Nem mindenkinek adatik meg, hogy megtapasztalja, milyen magasabb rendű életet élni, azonban mindenkinek ott van a lehetőség a kezében, hogy elinduljon a törekvés útján. 

A magasabb rendű élet nem a gőg, a kivagyiság oldaláról értendő, ezek nem az ego magasságai, hanem az az emelkedett tudat, amikor az adás, az önzetlenség, a másokért tevés lengi át tetteinket. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy hibátlan az ember, csupán az erkölcsös cselekvés személyiségének meghatározójává válik. Továbbá arról is szól, hogy az ösztöneinken túllépve az emberi lét méltóságához is eljussunk, értékeljük az életet, ezáltal önmagunkat és embertársainkat.

A név nem a vér

A nemesi létet persze nem mindenki képes jól kezelni. Az ezzel járó körülményeket, előírásokat, szabályokat az elődök feladata átadni az utókor számára, de ha a szülők sem tudnak élni a lehetőségeikkel, ha a magas hullámokon sodródnak és csak élvezik a lendületet, akkor abból nagy zuhanás lesz. Ha nem tartod meg magad a hullámon, maga alá nyom. 

Megannyi történetet hallunk, amikor a hírnév visszaütött, amikor az egyén nem tudta kezelni a sok figyelmet, nem élt vele, hanem önpusztításra használta. Rajtunk, embereken múlik, hogyan irányítjuk ezeket az energiákat: felfelé haladunk, amihez az erőt magunkból elő kell hozni, vagy belezavarodunk, mert nem tudjuk, hogyan kezeljük a helyzetet.

Forrás:
istock

A középút

Biztosan nehéz lehet gyermekkortól kezdve megfelelni a sok elvárásnak, amit a nemes vagy híres család támaszt a kicsivel szemben. Jónak, szépnek, illedelmesnek kell lenni. Ettől szerintem a hétköznapi családok gyermekei is szenvednek! Vagyis, mi, ti, pont TI. Hogy ezek vélt vagy valós elvárások, valóban kívülről vagy önmagatokból fakadnak, a ti dolgotok rájönni. Szerintem a lényeg, hogy lélekben kell nemesnek lenni. 

Ajánlott cikkek