Egyéb kategória

Neked a család mondja meg, hogy ki vagy?

Nemesnek lenni nem is olyan könnyű. A francia mondás, a "noblesse oblige" arra utal, hogy a nemes viselkedjen, éljen rangjához méltóan, ezzel mutasson példát a társadalom többi tagjának, rétegének. Lényege a szolgálat, a valódi emberi értékek közvetítése.

vous - 2015.07.11.
Neked a család mondja meg, hogy ki vagy?

A nagybetűs EMBER

Nem mindenkinek adatik meg, hogy megtapasztalja, milyen magasabb rendű életet élni, azonban mindenkinek ott van a lehetőség a kezében, hogy elinduljon a törekvés útján. 

A magasabb rendű élet nem a gőg, a kivagyiság oldaláról értendő, ezek nem az ego magasságai, hanem az az emelkedett tudat, amikor az adás, az önzetlenség, a másokért tevés lengi át tetteinket. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy hibátlan az ember, csupán az erkölcsös cselekvés személyiségének meghatározójává válik. Továbbá arról is szól, hogy az ösztöneinken túllépve az emberi lét méltóságához is eljussunk, értékeljük az életet, ezáltal önmagunkat és embertársainkat.

A név nem a vér

A nemesi létet persze nem mindenki képes jól kezelni. Az ezzel járó körülményeket, előírásokat, szabályokat az elődök feladata átadni az utókor számára, de ha a szülők sem tudnak élni a lehetőségeikkel, ha a magas hullámokon sodródnak és csak élvezik a lendületet, akkor abból nagy zuhanás lesz. Ha nem tartod meg magad a hullámon, maga alá nyom. 

Megannyi történetet hallunk, amikor a hírnév visszaütött, amikor az egyén nem tudta kezelni a sok figyelmet, nem élt vele, hanem önpusztításra használta. Rajtunk, embereken múlik, hogyan irányítjuk ezeket az energiákat: felfelé haladunk, amihez az erőt magunkból elő kell hozni, vagy belezavarodunk, mert nem tudjuk, hogyan kezeljük a helyzetet.

Forrás:
istock

A középút

Biztosan nehéz lehet gyermekkortól kezdve megfelelni a sok elvárásnak, amit a nemes vagy híres család támaszt a kicsivel szemben. Jónak, szépnek, illedelmesnek kell lenni. Ettől szerintem a hétköznapi családok gyermekei is szenvednek! Vagyis, mi, ti, pont TI. Hogy ezek vélt vagy valós elvárások, valóban kívülről vagy önmagatokból fakadnak, a ti dolgotok rájönni. Szerintem a lényeg, hogy lélekben kell nemesnek lenni. 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.