Egyéb kategória

Gyöngybetűk vs klaviatúra – Fontos-e a kézírás napjainkban?

Az Amerikai Egyesült Államokban ma már nem kötelező a gyerekeknek a folyóírás elsajátítása, a gépírás viszont annál inkább. A mi magyar gyerekeink viszont továbbra is megtanulják a tökéletesen kerek „a” és „o” betűket, fecskefarkakkal rajzolják tele vonalas füzetek lapjait, a klaviatúra használatát viszont legtöbben autodidakta módon és többnyire helytelenül tanuljuk meg. Szerintetek melyik a fontosabb?

vous - 2015.07.09.
Gyöngybetűk vs klaviatúra – Fontos-e a kézírás napjainkban?

Már meséltem nektek itt a VOUS-n, hogy Marokkóban éltünk öt évig, és hogy van két gyermekünk. Mindketten ott kezdtek ismerkedni a betűkkel, a nagyobbik végig a Rabati Amerikai Iskolába (RAS) járt, a kicsi máshol kezdte, majd ő is járt egy évet az iskola-előkészítőbe. Most kaptuk meg az elsős és az ötödikes bizonyítványokat az első, magyar iskolában töltött év után. Büszke vagyok rájuk.

Egyszersmind szerencséjük is van, mert épp jókor csöppentek bele a magyar rendszerbe. A nagy – akit ugyan sok-sok nem akarom ellenére minden évben felkészítettem a magyar év végi osztályozóvizsgára – nem tud szépen írni. Rajtam kívül nem is kérte tőle soha senki. Már az előkészítőben megtanult nyomtatott betűvel írni, majd elsőben jött „anya tanár néni”, és belekínozta a kis kezeibe a gyöngyírást, de a suliban csak harmadikban kezdtek folyóírással írni.

Nem volt fontos, hogy kerek legyen, hogy dőljön vagy egyenesen álljon, csak hogy egységes és olvasható legyen. Negyedikben pedig megtanultak vakon gépelni. 

Aztán mire hazaköltöztünk, felsős lett, ahol szerencséjére már nem kérik tőle számon a tanárok a tökéletes betűket, hiszen ilyenkor már elfogadott az egyéni írásmód. A kicsi úgy kezdte az elsőt az egyéves amerikai iskolás előkészítő után, hogy folyékonyan olvasott magyarul is, írni pedig nyomtatott betűkkel, de szintén tudott. A ceruzafogása viszont elképesztően fura, nem is sikerült leszoktatni róla. Ennek ellenére év végén már gyönyörű betűk díszítették a füzeteit.

A korábbi iskolájukban úgy vélték, hogy bár a gyerekek finommotoros képességei változó ütemben fejlődnek, legtöbbjük hatévesen még nem tud apró mozdulatokat tökéletesen kivitelezni. Szerintük nincs is rá szükség, hová is sietnénk, sok egyéb dolgot is tanulhatnak ebben az időszakban a kicsik, semmi nem történik, ha csak kilencévesen tanulnak meg folyóírással írni. Valahogy így gondolják ezt a Waldorf-módszer gyakorlói is. Hogy kinek van igaza? Valahol talán itt is középen lehet a megoldás.

Forrás:
Hámori Zsófia

Vakon gépelni szemkímélő

Nem kezdenék bele a számítógép és a gyerek kapcsolatának elemzésébe, de tény, hogy nekünk felnőtteknek az állásinterjúk grafológiai elemzéséhez leadott irományainkon kívül már szinte mindent gépelve, online kell prezentálnunk. Ha mégsem, akkor is nyomtatott betűkkel kell kitöltenünk a egyes okmányokat, a kézírást ugyanis nem szeretik a hivatalokban. De akkor hogyan lesz a gyöngybetűkből klaviatúrakezelés? Hát, autodidakta módon és tutira nem tíz ujjal. Egy idő után belejön az ember, elég jó tempóban is klimpírozik, ám ez a szemnek igencsak megterhelő.

Forrás:
iStock

Táblagép a könyvek helyett

A lányom elképesztő súlyokat mozgat mindennap, a táskája olyan nehéz, mintha szikladarabokkal tömte volna meg. Tuti módszer a gerincferdülésre. Ázsiában és több nyugati országban a cipekedés helyett az oktatásban is bevetették a táblagépeket. Kimutatták, hogy nemcsak könnyebbek, de sokkal olcsóbb és környezetkímélőbb a használatuk a papírra nyomtatott tudománynál. A tartalom frissítéséhez pedig elég néhány kattintás. Sőt, nincs többé otthon felejtett könyv para sem. 

Bergyár Judit pszichológus szerint a felnőttkori gyöngyírásnak vagy épp a gyöngyfűzésnek lehetnek még terápiás jellegű előnyei is.

Több vizsgálat kimutatta már, hogy azok az emberek, akik rendszeresen valamilyen fizikai aktivitást végeznek, könnyebben el tudnak távolodni a mindennapi szellemi munka feszültségeitől. Lehet ez sport, zenélés vagy gyöngyfűzés, de akár gyöngybetűs naplóírás is.

Talán kevesen gondolnak a gyöngyfűzésre úgy, mint egyfajta relaxációra, holott megtehetnék. A gyöngyfűzés során a fókuszált figyelem, a motoros manipuláció koncentrációja olyan hatással van az agyra, mint a jógagyakorlatok vagy a meditáció. De igaz ez bármilyen cselekvésre, ahol a figyelmet oly mértékben kell koncentrálni, hogy másra tulajdonképpen nem marad. Ilyenkor az agy többi része kikapcsol, pihen.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.