Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat

A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.
vous - 2022.11.28.
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat

Ha lakáskiadáson gondolkozunk, akad néhány fontos szempont, melyeket mindenképp érdemes figyelembe venni, mielőtt belevágunk. Ezáltal elkerülhetőek a későbbi kellemetlenségek, és rengeteg felesleges utánajárástól kímélhetjük meg magunkat. Lássuk a 4 legfontosabb tudnivalót, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat!

A lakáskiadás előnyei

A lakásvásárlás és az utána történő kiadás kétségkívül az egyik legjobb befektetési forma jelenleg. Kemény munkával összegyűjtött pénzünket ugyanis olyan dologba szeretnénk befektetni, mely hosszú távon is megtartja értékét, a lakások pedig nem csak tartják, de gyakran növelik is értéküket. Emellett ráadásul a lakáskiadásból szerzett bevétellel kiszámítható, rendszeres plusz jövedelemre is szert tehetünk.

Statisztikai tény, hogy a potenciális betörések elkerülésének legbiztosabb módja, ha az ingatlanban folyamatos élet van. Befektetésként vásárolt lakásunkban biztos helyen lesz a pénzünk, de hogy a lakás maga is biztonságban legyen, lakókkal érdemes megtölteni. Ezáltal csökken az esélye, hogy betörjenek az ingatlanba, így megkímélhetjük magunkat a felesleges rendőrségi hercehurcától, a biztosítóval való ügyintézéstől és a romok eltakarításától.

Egy állandó lakóval ugyan a várható amortizációs költségek is megnőnek, mégis van néhány olyan eleme a lakásnak, melynek igenis előnyére válik a folyamatos használat. Ilyenek például a radiátorok és a hozzájuk vezető csövek, és úgy általában a lakás vízhálózata. De a légkondicionálónak is jót tesz, ha állandó használatban van. Emellett a lakók által végzett folyamatos takarítás, szellőztetés és apróbb karbantartási munkák is segítenek megóvni lakásunk általános állapotát.

Forrás: Canva

Milyen teendőkkel számoljunk, ha lakáskiadásba vágunk?

Miután megtaláltuk az ideális bérlőt, megkötöttük a mindkét fél számára előnyös szerződést, és megoldottuk a költözéssel járó feladatokat, még távolról sem értünk a lakáskiadás végére. Vannak ugyanis olyan teendők, melyeket kiadó lakásunkkal kapcsolatban folyamatosan nekünk kell intéznünk a jövőben is.

Adminisztratív feladatok

Érthető kérés a hosszú távú bérlőktől, ha ideiglenes lakcímükként szeretnék feltüntetni a bérelt lakást. Az ehhez szükséges adminisztrációhoz ránk, a lakás tulajdonosára is szükségük lesz. Ezen felül, ha eddig életvitelszerűen életünk a lakásban, várhatóan érkezik még küldemény korábbi címünkre. Még ha meg is változtattuk állandó lakcímünket már a kiköltözés előtt, az ilyen folyamatok időigényessége miatt számos adatbázisban maradhat meg korábbi címünk. A személyes átvételt igénylő küldeményeket a bérlők nem is vehetik át a nevünkben, ezekért is nekünk kell elmennünk.

Rendszeres látogatások

Legalább havonta egyszer, a fizetés megkönnyítésére, és az esetleges ügyek elintézésére érdemes beiktatni egy látogatást kiadó lakásunkban. A bérleti díj, és a számlák ellenértékének megfizetése mellett átbeszélhetjük bérlőinkkel a lakást érintő eseményeket, esetleges változásokat és problémákat. Bevett szokás ilyenkor egy általános megtekintés is a lakás állapotról, hogy bérlőink vigyáznak-e a bútorokra, rendszeresen takarítanak-e és nincs-e nyoma rongálásnak.

Felmerülő lakásügyek intézése

A számlák és a biztosítás fizetése, a közgyűlésekre járás továbbra is a mi feladatunk marad, a lakók egyik esetben sem szoktak a bérbeadó helyett eljárni. Bevett szokás, hogy a számlák ellenértékét a lakók a bérleti díjon felül kifizetik nekünk, de az adminisztrációs teendők továbbra is minket terhelnek. A mérőállás ellenőrzésére, bediktálására, majd a számla befizetési határidejére is nekünk kell odafigyelnünk. Ha a bérlő hibáján kívül elromlik valami, a javítást nekünk kell intéznünk és fizetnünk, de az esetleges károkkal még kaucióból való levonás esetén is lesz dolgunk.

Problémák lehetnek a bérlőkkel

Ha a bérleti díjjal vagy a számlák befizetésével elmaradnak a bérlők, a lakás tulajdonosának több lehetősége is van elintézni a tartozásokat. Kérhetjük a közművektől az ideiglenes szüneteltetést, fogadhatunk ügyvédet is a fennálló helyzet rendezésére, de bármelyik megoldást is választjuk, időnkkel és pénzünkkel egyszerre fizetünk érte. Fontos tudni, hogy a bérleti szerződés kizárólag írásos formában érvényes, ha nem rendelkezünk vele, jogi lépéseket sem tehetünk a tartozások kiegyenlítésére.

Kiadó lakásunk bár folyamatos, passzív jövedelemmel kecsegtet, albérlőkkel való szerződéskötés előtt mindig mérlegeljük, mit nyerünk, és mit veszítünk az üzleten. A számos előny mellett ugyanis komoly kötelességek és potenciális veszélyek is részei a lakáskiadás képletének.

Ajánlott cikkek