Egyéb kategória

Mesés kirándulóhelyek Magyarországon – ahol még nem baj, hogy nem érkezett meg a tavasz

Kora tavasszal már elkezd viszketni a talpunk, annyira mennénk már valahová. Ha bentről nézünk kifelé, akkor pont úgy tűnik, mintha pólós idő lenne, pedig az időjárás csalóka. Kell a kabát, kell a józan ész még, hogy ne szerezzünk be egy kora tavaszi megfázást.

vous - 2022.02.27.
Mesés kirándulóhelyek Magyarországon – ahol még nem baj, hogy nem érkezett meg a tavasz

már kora tavasszal is beiktathattok egy-egy csodaszép magyarországi helyet. Igaz, hogy ilyenkor még nem zöld minden, de nem baj! Olyan úti célokat gyűjtöttem össze, amelyek zöld nélkül is szemkápráztatóak, és elringatják az érzékeiteket.

Dera-szurdok

A Dera patak mélyítette szurdokvölgy a Pilis mészkőszirtjeit és a Visegrádi-hegység vulkanikus kőzeteit elválasztó törésvonal mellett található. A meredek szurdokvölgyet a patak alakította ki, amely ma búvópatak jelleggel hol eltűnik, hol újra feltör. A festői völgyben olyan, mintha Völgyzugolyba merülnétek el, szépségét nemcsak a sok zöld adja késő tavasszal, hanem a kis bukók, vízesések, kimosott sziklaformák, melyek között a tavasz hírnökeit, a hóvirágot is megtaláljátok. Apropó, ezeket az erdőket nem szabad kihagynotok idén a természetjárásotokból!

Objektum doboz

Bokodi-tó

Kora tavaszi programnak abszolút jó, hiszen a deszkapallók és a roskadozó, karakteres kis házikók ugyanolyan varázslatosak nyáron, télen és tavasszal is.

Objektum doboz

Alcsúti Arborétum

Ha kifejezetten a hóvirágmezők érdekelnek benneteket, akkor az Alcsúti Arborétumban van a helyetek. Itt ugyanis talán az ország legszebb hóvirágmezőjét találhatjátok. A fehér viráglepel több mint két hektár földet borít be.

Objektum doboz

A bakonyi Gyilkos-tó

Eredeti nevén Hubertlaki-tó. A Bakonybél közelében lévő tó az erdélyi Gyilkos-tó kiköpött mása, így érdemes rászánni egy túrát a környékbeli látványosságok miatt. Útba ejthetitek az Odvaskői-barlangot és a 16. századi Bakonyújvár romjait is, amely egykor rablófészekként működött. A környéken gőték és más ritka kétéltűek szaladgálhatnak, így érdemes nyitva tartanotok a szemeteket!

Objektum doboz

Zemplén

5 kihagyhatatlan élmény a Zemplénben

Az aranybányászat nem ismeretlen Magyarországon. Aranygombos Telkibányának is emlegetnek egy települést a Zempléni-hegységben – nem véletlenül. Az egykori bányavidéken aranyat és ezüstöt is bányásztak. Ugyan ma már nem ezért érdemes elutazni arra, de főszerkesztőnk, Eszter biztosít benneteket, hogy kincsekre bukkanhattok a Zemplénben. Tartsatok vele!

Ajánlott cikkek