Egyéb kategória

Probléma, ha sok kisbaba születik?

Az emberiség egyik legnagyobb problémája az, hogy túl sokan vagyunk. A népességnövekedés ellenére azonban nem kell aggódni, hisz létezik egy olyan megoldás, mely természetes módon fogja megoldani a problémát.

vous - 2021.12.27.
Probléma, ha sok kisbaba születik?

A történelem során még sosem élt annyi ember a Földön, mint napjainkban. Populációnk a 17. századi egymilliárdból 1940-re 2,3 milliárdra, 1970-ben 3,7 milliárdra, majd 2016-ra 7,4 milliárdra nőtt. A legnagyobb növekedést tehát az elmúlt évszázadban tapasztalhattuk. Mit jelent ez számunkra?

A populáció növekedése tönkre fogja tenni az életünket, vagy ez csupán alaptalan pánik?

A hatvanas években jelentős növekedést vette kezdetét, amely apokaliptikus próféciákhoz vezetett. Több teória született, az azonban biztos, hogy a születések száma és a népességnövekedés nem állandó jellemzői bizonyos kultúráknak vagy országoknak.

Négy fázison megy keresztül világunk, ezt demográfiai átmenetnek nevezzük. A legtöbb fejlett ország már abszolválta ezeket a fázisokat, míg egyes országokban még zajlik a változás.

A 18. századi Londonban még az első fázis volt megfigyelhető. Sok ember született, azonban rengetegen haltak meg közülük viszonylag hamar, így a populáció nem igazán nőtt. A nőknek négy-hat gyerekük volt, azonban közülük csak ketten élték meg a felnőttkort. Ez az időszak reprezentálja az első fázist.

Négy fázison megy keresztül világunk, ezt demográfiai átmenetnek nevezzük.

Négy fázison megy keresztül világunk, ezt demográfiai átmenetnek nevezzük.
Forrás:
Unsplash

A második fázis alapja az ipari forradalom. Ez növelte az életszínvonalat, fejlődött az egészségügy, aminek következtében kevesebb ember halt meg fiatalon. Ez egy hirtelen történő népességnövekedést eredményezett.

Ezt követte a harmadik fázis, mely jellemzője, hogy kevesebb gyerek született, hisz nem volt szükség sok utód nemzésére annak érdekében, hogy legalább kettő megérje a felnőttkort. Tehát kiegyenlítődött a születések és a halálozások száma. Így jutott el Nagy-Britannia a negyedik fázisba.

Mi okozza a további növekedést?

A hetvenes, nyolcvanas években több gyerek született, ebből következik, hogy az ő generációjuk több gyereket szült, mint az előttük lévő. Ezt azonban egy csökkenés fogja követni, mivel napjainkban megint egy csökkenést tapasztalunk a születések számában a fejlettebb országokban.

Egyes kutatók szerint az emberiség nem fogja elérni a tizenkét milliárdos lélekszámot. Ennél fogva nem kell aggódni, bizonyos idő elteltével az emberiség száma természetes módon csökkenni fog.

Szabó Veronika

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.