Egyéb kategória

Az első női milliomos története

Madame C. J. Walker sikerének a története azért inspiráló, mert nem egycsapásra történt, hanem sokéves kemény munka és nehézségek vezettek hozzá. Még akkor sem adta fel, amikor minden ellene dolgozott.

vous - 2021.12.24.
Az első női milliomos története

Ha te is azt várod, hogy egy szép napon megálmodd a fantasztikus ötletet, ami majd gazdaggá tesz, akkor el kell mondanunk, lehet, hogy nem is esélytelen a dolog. Madame C. J. Walker lenyűgöző élettörténete ugyanis egy álommal kezdődött. De ne rohanjunk előre ennyire a történetben.

Nehéz kezdet és még nehezebb folytatás

Sarah Breedlove néven született egy luisianai ültetvényen, szülei és testvérei is rabszolgák voltak. Ő volt a család első gyermeke, aki már a rabszolgaság 1865-ös eltörlése után, 1867-ben látta meg a napvilágot, és egész életében szabad emberként élhetett, bár a család ugyanazon az ültetvényen dolgozott továbbra is, hiszen önmagában a rabszolga státusz eltörlése nem hozott egyből változást a feketék társadalmi és gazdasági helyzetében.

Madam CJ Walker

Sarah Breedlove néven született egy luisianai ültetvényen, szülei és testvérei is rabszolgák voltak.
Forrás:
Wikipedia

A szerencsés kezdet ellenére azonban az élet nem volt túl kegyes hozzá. Hét évesen árva lett, nővéréhez és annak férjéhez került, cselédként dolgozott, és 14 évesen inkább férjhez ment, minthogy kegyetlen sógorával kelljen továbbra is élnie. Férje rövidesen meghalt, így 20 évesen egyedülálló anya lett, aki napi egy dollárért dolgozott egy mosodában a megélhetésért.

Mintha nem lett volna már amúgy is elég baja, a kemény munka, a rossz életkörülmények és táplálkozás eredményeként a haja is hullani kezdett, és átmenetileg meg is kopaszodott. Ez gyakori probléma volt a korabeli társadalomban.

Sosem adta fel

10 év mosodai munka után a jobb fizetés reményében egy hajnövesztő szert árusító cégnél kezdett el ügynökösködni, értékesítőként feladata a termékek népszerűsítése és eladása volt. Ekkoriban látta meg egy hajhullás meggyógyítására szolgáló tonik összetevőit álmában. Idővel kémiai ismeretekre tett szert, és tökéletesítette a receptet.

A jó ötlet és bevált recept mellé a sikerhez vezető extra adalékot az jelentette, hogy

Madame C. J. Walker rájött a marketing fontosságára.

Felvette harmadik férje, Charles Joseph Walker nevét, és ezt használta saját márkájának a felépítéséhez. Olyan reklámkampányt folytatott, ami még ma is megállná a helyét. Komplett haj kúrát dolgozott ki kenőcsökkel, tonikokkal és fésülködési módszerrel. Először vásárokban értékesítette őket, ám 1908-ra már szépségszalonjai voltak és szervezett képzést biztosítottak a márka képviselőinek.

Sajnos nagyon fiatalon, 51 évesen hunyt el veseelégtelenségben. Halála idején milliomos volt, 40 ezer nőnek adott munkát, és kiemelt hangsúlyt fektetett arra, hogy támogassa az afrikai amerikai közösségeket, amihez alapokat hozott létre, ösztöndíjat alapított és tüntetéseket szervezett a feketékkel szembeni erőszak ellen való tiltakozásként. Vállalata még ma is működik.

Ajánlott cikkek