Egyéb kategória

Nem is gondolnánk, de hangot is lehet adományozni

A skót Coinneach MacLeòid speciális helyzetben van: nem vért ad, vagy szervet, hanem a hangját.

vous - 2019.02.03.
Nem is gondolnánk, de hangot is lehet adományozni

Sajnos léteznek olyan betegségek – például a stroke, vagy motoneuron-betegségek  – amelyek akár örökre, akár átmenetileg  megnémítják a beteget. A mai modern hangszimulátorok használata segítségével ugyan tudnak kommunikálni, de a géphang egészen szörnyű. 

Objektum doboz

Ez a skót férfi teljesen ingyen a hangját adja ilyen segészeszközöknek, így sokkal természetesebb lesz a  hangzás. Mivel az angol nyelvnek számtalan akcentusa létezik, nagyon sokan lehetnek donorok. MacLeòid egy speciális skót változatot szólaltat meg: fel kell olvasnia egy rögzítő készülékbe nagyjából 600 mondatot, amikből aztán a tudósok az összes hangot létrehozzák. A jövőben az elnémult betegek egész hangbankból választhatnak majd maguknak nemüknek, koruknak és származásuknak megfelelően.

Címkék: #beszéd #donor #hang
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.