Egyéb kategória

Egy igazán király sütemény

Sajnos nálunk nincs hagyománya, de Európa több országában is kitolódik a karácsonyi ünnepkör vízkeresztig, január 6-áig, ráadásul meg is nyitja a farsangi időszakot, ami egészen hamvazószerdáig, a húsvét előtti nagyböjt kezdetéig tart. A főszereplő pedig egy különleges sütemény, egy benne elrejtett meglepetéssel!

vous - 2018.12.31.
Egy igazán király sütemény

A katolikus országokban nagy hagyománya van a háromkirályok süteményének, kicsit mindenhol más, de nagyon ünnepi, és valósággal felvidítja a komor téli napokat, ráadásul a legszürkebb januári napok elején, 6-án, amikor a legenda szerint a három bölcs király megérkezett Betlehembe, a fényes csillagot követve a Kisjézus üdvözlésére. Ennek emlékére Görögországtól Portugáliáig egy koronára emlékeztető süteményt sütnek, hol kelt, hol leveles tésztával, töltve vagy épp gazdagon dekorálva… Mindez régióról régióra változik, de a lényeg ugyanaz: elrejtenek a belsejében egy babszemet, pénzérmét vagy porcelán – ma már inkább műanyag – királyt ábrázoló figurát, és aki ezt megtalálja a süteményben, az lesz a nap királya, az év szerencsése…

Portugáliában már december elejétől kapható  a gazdag kalács, a BOLO REI >> vagyis a királyok süteménye, ami leginkább a mi gyümölcskenyerünkre hasonlít, gazdag vajas kelt tésztával készül, sok színes gyümölccsel megpakolva, ami a koronák drágaköveire emlékeztet.

Nézzétek meg a receptet ITT!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.