Egyéb kategória

Vasilopita

Míg nálunk a karácsony inkább családi, szilveszter pedig lazább és barátibb ünnep, addig a görögök épp fordítva ünnepelnek: karácsonykor jönnek-mennek, a szilvesztert pedig családi, meghitt környezetben töltik, és éjfél után első dolgik, hogy megvágják az újévi szerencsesütit, a vasilopitát.

vous - 2018.12.30.
Vasilopita

A vajas kevert tésztából sütött torta mindig kör vagy kuglóf formájú, a kerek forma a tökéletességet és az egész-séget jelképezi, a sütemény különlegessége, hogy egy – arany – pénzérmét rejtenek el benne. Az új esztendő első perceiben a család közösen vágja fel a sütit, szeletenként hangosan megnevezve minden családtagot, még a távol lévőket is. Akinek a pénzérme jut, annak nagyon szerencsés és sikeres lesz az elkövetkező esztendő. A Szent Bazileusz, 4. századi püspök tiszteletére sütött vasilopita leggyakrabban naranccsal és a nálunk szokatlan mahlebbel készül, ami nem más, mint megtört cseresznyemag belseje, aminek mandulás-marcipános intenzív íze van.

Másik újévi babonájuk a gránátalmához kapcsolódik: a tökéletesség és a tisztaság szimbólumának tartott gyümölcsöt a ház ura a bejárati ajtó előtt erősen földhöz csapja, a kiguruló magok pedig megmutatják, mennyi bőségre számíthat a család az új évben: minél több mag gurul szét, annál gazdagabb időszak jön.

Olvassátok el a cikk folytatását ITT!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!