Egyéb kategória

Miért sokkal rosszabb a vízpazarlás a környezetnek, mint azt gondolnátok?

A vízpazarlás számos szempontból árt a környezetnek. Belegondoltatok például már abba, hogy a tiszta víz előállításához szükséges folyamatok szennyezik a környezetet? Szóval, ha elpazaroljátok a vizet, az azt is jelenti, hogy még több energiaigényes szűrési folyamat szükséges.

vous - 2018.11.17.
Miért sokkal rosszabb a vízpazarlás a környezetnek, mint azt gondolnátok?

A vízpazarlás rossz a környezetnek emberi, biocentrikus és ökocentrikus okok miatt egyaránt, írja a Huffingtonpost.

  • Először is a friss víz a népesség túlélésének forrása.

Tekintve, hogy a világ vízkészletének kevesebb, mint 1 százaléka édesvízi, és számunkra fogyasztható, vannak olyan korlátozások, amelyek a Földön élő lakossági kapacitásunkat befolyásolják, beleértve az édesvíz elérhetőségét és eloszlását. A különböző országokban különböző édesvízi állományok vannak, és feltöltési arányuk és felhasználási arányuk függvényében változó vízhiány jellemzi ezeket. Nem mindenhol könnyen elérhető a tiszta csapvíz. A víztakarékosságra, ha más nem is, az mindenképpen ösztönözhet, hogy alacsonyabb lesz a vízszámlátok.

  • Második szempont, a biocentrikusság.

Nemcsak az emberek, de más fajok túléléséhez is vízre van szükség. Ha túl sok édesvizet használtok a háztartásotokban, akkor kevesebb jut a mezőgazdasági felhasználásra. És ha a mezőgazdaság túl sok vizet használ fel, akkor kevesebb jut az állatvilág számára. Az ember is az ökoszisztéma része, és a legértékesebb erőforrás, a víz megosztása és szabályozása kulcsfontosságú.

  • Ökológiai szempont:

a víz pazarlásával, miközben a víz iránti kereslet növekszik (népesség és életszínvonal növekedéssel), ki kell majd egészítenünk az édesvízkészletünket a felszín alatti vízkészletekből. Ez egyelőre fenntarthatatlan gyakorlatnak tűnik.

Ráadásul ahhoz, hogy a víz tiszta és iható legyen, sok energia és pénz szükséges.

Ha pazaroljátok az ivóvizet, mindez kárba vész. A víztisztítás  lépései nem megújuló fosszilis tüzelőanyagokat igényelnek, és mivel ezek az erőforrások kimerülnek, veszélyes melléktermékeik, mint például a szén-dioxid a Föld légkörében bekerülve, hozzájárul az ökológiai lábnyomotok növeléséhez és a Föld növekvő hőmérsékletéhez.

Forrás:
Unsplash
Ajánlott cikkek