Egyéb kategória

Miért sokkal rosszabb a vízpazarlás a környezetnek, mint azt gondolnátok?

A vízpazarlás számos szempontból árt a környezetnek. Belegondoltatok például már abba, hogy a tiszta víz előállításához szükséges folyamatok szennyezik a környezetet? Szóval, ha elpazaroljátok a vizet, az azt is jelenti, hogy még több energiaigényes szűrési folyamat szükséges.

vous - 2018.11.17.
Miért sokkal rosszabb a vízpazarlás a környezetnek, mint azt gondolnátok?

A vízpazarlás rossz a környezetnek emberi, biocentrikus és ökocentrikus okok miatt egyaránt, írja a Huffingtonpost.

  • Először is a friss víz a népesség túlélésének forrása.

Tekintve, hogy a világ vízkészletének kevesebb, mint 1 százaléka édesvízi, és számunkra fogyasztható, vannak olyan korlátozások, amelyek a Földön élő lakossági kapacitásunkat befolyásolják, beleértve az édesvíz elérhetőségét és eloszlását. A különböző országokban különböző édesvízi állományok vannak, és feltöltési arányuk és felhasználási arányuk függvényében változó vízhiány jellemzi ezeket. Nem mindenhol könnyen elérhető a tiszta csapvíz. A víztakarékosságra, ha más nem is, az mindenképpen ösztönözhet, hogy alacsonyabb lesz a vízszámlátok.

  • Második szempont, a biocentrikusság.

Nemcsak az emberek, de más fajok túléléséhez is vízre van szükség. Ha túl sok édesvizet használtok a háztartásotokban, akkor kevesebb jut a mezőgazdasági felhasználásra. És ha a mezőgazdaság túl sok vizet használ fel, akkor kevesebb jut az állatvilág számára. Az ember is az ökoszisztéma része, és a legértékesebb erőforrás, a víz megosztása és szabályozása kulcsfontosságú.

  • Ökológiai szempont:

a víz pazarlásával, miközben a víz iránti kereslet növekszik (népesség és életszínvonal növekedéssel), ki kell majd egészítenünk az édesvízkészletünket a felszín alatti vízkészletekből. Ez egyelőre fenntarthatatlan gyakorlatnak tűnik.

Ráadásul ahhoz, hogy a víz tiszta és iható legyen, sok energia és pénz szükséges.

Ha pazaroljátok az ivóvizet, mindez kárba vész. A víztisztítás  lépései nem megújuló fosszilis tüzelőanyagokat igényelnek, és mivel ezek az erőforrások kimerülnek, veszélyes melléktermékeik, mint például a szén-dioxid a Föld légkörében bekerülve, hozzájárul az ökológiai lábnyomotok növeléséhez és a Föld növekvő hőmérsékletéhez.

Forrás:
Unsplash
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.