Egyéb kategória

A csíkos 10 póló arca – Így kombináljátok a legnagyobb klasszikust

A csíkos mindig stílusos viselet, csak a csíkok sűrűsége, vastagsága, színe és iránya változik szezonról szezonra. Az viszont biztos, hogy az összes alapja az örök klasszikusnak gondolt fekete/sötétkék-fehér tengerészcsík, amelyet Coco Chanelnek köszönhetünk. A bájos, franciás darab az öltözetek adu ásza lehet. Örökkön örökké.

vous - 2018.06.29.
A csíkos 10 póló arca – Így kombináljátok a legnagyobb klasszikust
street-style-level-minta-divat

Ez a minta kövérít, az összenyom… – Mintakisokos kezdőknek

Mire figyeljünk, ha virágmintás ruhába bújunk? Milyen szabályokat érdemes egyáltalán észben tartani a minták viselésénél? Segítünk >>>

A breton csíkos

Coco Chanel már az 1910-es években lázadt az öltözködésével a kényelmetlen ruhák és a nem kevésbé kényelmetlen női szerepek ellen. Volt bátorsága szétnézni a kor előírásainak megfelelő ruhadarabokkal és az azokba csomagolt szabályokkal. Helyettük a kényelemre szavazott. Ihletet az egyszerű emberek viseletéből nyert, amelyet aztán a maga sikkes módján interpretált. Forradalmi látásmódjának eredményét ma a saját ruhatárunkban érhetjük tetten.

A szabályos, keskeny, fekete-fehér csíkokból álló mintát nemcsak tengerészcsíkosnak, hanem breton csíkosnak is nevezik, amely a Franciaország nyugati csücskében fekvő Bretagne tartományra utal.

Objektum doboz

A tartomány zászlaján ugyanilyen csíkokat látni. De nemcsak a halászok viseltek ilyen csíkos pamutpólót, hanem a Francia Haditengerészet tagjai is. Egy breton csíkos pólókat gyártó cég azt írja, hogy 1858. március 27-én vezették be az új egyenruhát, melynek része volt a háromnegyedes ujjú, sötétkék és fehér csíkos pamutfelső. Észak-Franciaországban a halászok és a munkások között is elterjedt a csíkos felső.

A csíkok életmentőnek is bizonyultak: állítólag a zabolátlan hullámok közé esett embert könnyebb volt kiszúrni a csíkos felsőben, mint bármilyen másban. Egy másik helyen azt olvastam, hogy a sűrű szövésű pamutpóló életmentő volt abból a szempontból is, hogy nem fújt át rajta olyan könnyen a viharos erejű szél, és a tengerészek/halászok nem fagytak át pillanatok alatt.

Mindenképp életmentő

A breton csíkos pólót szinte bármivel viselhetitek, és ez nem vicc. Képzeljétek el fekete háromnegyenes nadrággal, magas sarkúval és fekete blézerrel. Vagy ugyanazt a pólót virágos szoknyával és fejkendővel. Kantáros farmerral vagy éppen a még mindig nagy kedvenc culottes nadrággal. Egy póló, ezerféle variáció.

Ne féljetek kombinálni!

Egy kis inspiráció

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

csíkos 2017

Jönnek a csíkok! De kinek áll jól a tavasz egyik legszerethetőbb trendje?

Tavaly tavasszal a klasszikus, matrózcsíkos ruhákat félretehettük egy időre, ugyanis előtérbe kerülnek a feltűnőbbnél feltűnőbb csíkok. A csíkos minta szinte mindenhogy hódított: vízszintesen, függőlegesen, váltakozva, átlósan, vékonyan és vastagon. De kinek milyen csíkos áll jól? Ebből a cikkből >>> kiderül.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.