Egyéb kategória

Vigyázz, kész, rend! – A hatékony nagytakarítás alapjai

„Amint megjön a tavasz, felmelegedik a levegő és azon kapom magam, hogy szinte folyton szellőztetnék. Itt az ideje, hogy a napfény beragyogja a lakást, hogy a friss levegő átjárja az összes helyiséget” – kezdi a nagytakarításról szóló írását Cserta Szandra, Magyarország egyik első otthonszervezési tanácsadója. Ugyan az első tavaszi felmelegedésen már túl vagyunk, de ha a nagytakarítás még várat magára, a szakértő tippjei a segítségetekre jönnek.

vous - 2018.05.18.
Vigyázz, kész, rend! – A hatékony nagytakarítás alapjai

A nagytakarítás megtervezve – mikor kezdjünk neki?

A tavasz és a nagytakarítás azért jár kéz a kézben, mert ilyenkor a szabad levegőn már könnyebben megszáradnak az átmosott, átöblített, megtisztított dolgok. Valójában, ha te csak a vizsgaidőszak végével, a nyár elején fogsz ráérni, vagy éppen a gyerekek iskolába engedése után, szeptemberben, akkor is teljesen jó lesz neked is és a lakásnak is.

A nagytakarítás lényege az lenne, hogy egy alapos, minden kis sarokra, hajlatra és zugra kiterjedő tisztogatást végezzünk otthon. Ilyenkor kerülnek sorra az ajtók felső élei, a vitrinben hátul lévő poharak és a felső polcon lakó könyvek, hiszen rájuk évközben ritkán jut idő.

a-rendrakas-muveszete-marie-kondo-mojzes-nora

A rendrakás művészete – Egy módszer, amivel örökre száműzhetitek a rendetlenséget

Az emberiség szerintem két csoportra osztható: a rendimádókra és a rendetlenekre. Persze vannak időszakok, amikor az egyik halmazból átkerülünk a másikba. Egy időre. De ez nem hosszú távú, csupán pillanatnyi „elmezavar”, amit valamilyen belső vívódás idéz elő. Vajon az a képesség, hogy rendet tartsunk magunk körül, tanulható? Marie Kondo – a rendrakás koronázatlan királynője – szerint határozottan! A cikket ITT olvashatjátok tovább. 

Hosszú távon fenntartható rend – egyszerűbb és gyorsabb nagytakarítás!

Úgy gondoltam, hogy érdemes összefoglalni az alapokat, mielőtt belevágunk a suvickolásba. Otthonszervezési tanácsadóként gyakran látom, hogy akár a nagytakarítás, akár a heti lakástakarítás azért válik különösen nehéz feladattá, mert maga a lakás nem rendezett.

Ha semmi sincs a helyén, akkor nem lehet hatékonyan takarítani, ráadásul a takarítás végeztével újra eluralkodik a káosz és a por mindenhol, tehát nem lesz látszatja a kemény munkának.

Belegondoltál már, hogy mennyi időt töltesz egy héten azzal, hogy a tárgyakat a helyükre viszed? Vagy abba, hogy mennyire zavaró, amikor végignézel a konyhapulton és alig látsz szabad helyet?

Ha idén úgy állsz hozzá a tavaszi nagytakarításhoz, hogy az alapokat megteremted, akkor nagyon sok időt és rossz érzést spórolhatsz meg magadnak. Mielőtt beleveszel abba, hogy nedves ruhával a nehezen elérhető sarkokban is portalaníts, nézzük meg a főbb teendőket.

1. Kevesebb tárgy, kevesebb pakolás

Ez lesz a legtöbb időt igénylő lépés, de jó eséllyel csak egyszer kell megcsinálnod. Válogasd át a tárgyaidat és döntsd el, hogy melyek azok, amelyeket aktívan használsz, hasznos funkciót látnak el és örömmel töltenek el.

Most tavasszal jó apropó a szezonváltás:

vastagabb ruhadarabok elpakolásakor gondold végig, hogy idén télen hordtad-e egyáltalán és jövőre vajon felveszed-e majd.

Ugyanígy válogass a könyvek között is: fontos, hogy fizikailag rendelkezz belőle egy példánnyal? Lehet, hogy a régi egyetemi szakirodalmi köteteknek jobb helye lenne az egyetemista rokonnál, neked pedig elég az e-bookot lementeni a számítógépedre.
Kevesebb tárgy – kevesebb pakolás jövőre!

A cikknek itt még nincs vége, a folytatást ide kattintva elolvashatjátok a blogomon.

Ajánlott cikkek