Egyéb kategória

„Gyermekemért mindent!” – két édesanya megható története az újrakezdésről

Az anya-gyermek kapcsolat az emberi együttélés egyik legkülönlegesebb és legszínesebb jelensége. Májusban a kapcsolat mindkét szereplőjét ünnepeljük. Se anyának, se gyereknek lenni nem könnyű. Számos kihívás, feladat, mélység és magasság jellemzi mindkettőt. Az anyai szeretet ereje képes a legnagyobb nehézségeket leküzdeni, képes önmagunk, életünk megváltoztatására is. 

vous - 2018.05.06.
„Gyermekemért mindent!” – két édesanya megható története az újrakezdésről

 A kisgyermek veleszületett hajlama a közelség, a biztonság keresése. Testi szükségleteinek kielégítése, a gondozás jelenti számára a védelmet, melyet élete eső szakaszában leginkább édesanyjától kap meg. Ekkor alakulnak ki az anya-gyermek kötődés legelső pillérei.

Az idővel – beteg gyermek ápolásával vagy a szomorú fiatal vigasztalásával – ez a kapcsolat csak egyre mélyülhet. Az anyai szeretet csodáját és pszichológiáját számos kutató vizsgálta, rengeteg írót, költőt megihletett a kapcsolat különlegessége. Anyák ezreit, millióit sarkallja emberfeletti teljesítményre. Az anyai szeretet nagy dolgokra képes a gyermek, és magának a szülőnek az életében is.

anya gyerek újszülött baba csecsemő

„Amikor engem dicsérnek, valójában neked szól a dicséret, anyu” – anyák napi nyílt levél

„Drága anyu! Anyák napja van megint, és gondolkoztam, mit adhatnék neked. Virágot? Adjak fel egy üdvözlőlapot? Süssek valamit? Aztán úgy gondoltam, hogy az őszinte szavak mindennél többet érnek, elvégre soha nem lehet eleget mondani neked, hogy milyen fontos vagy, és mennyire szeretlek…”

A folytatást itt olvashatjátok.

Az idén indult Richter Főnix Közösség célja, hogy olyan nőket, női történeteket mutasson meg a nagyközönségnek, akik bár nagy válságot éltek meg, de leküzdve azt újraépítették életüket. Az újrakezdők között van két édesanya is, akiket a változtatásban az anyai szeretet motivált. 

Újrakezdésük során mindketten erősebbek, tudatosabbak lettek, és ma már történetüket bátran vállalják a nyilvánosság előtt is.

Balogh Csilla éveken át alkoholfüggőséggel küzdött. A probléma legnagyobb mélységeit is megélte. A nő számára a fordulópont akkor érkezett el, amikor betegsége már igen szeretett kisfiával való kapcsolatát is tönkretette. Sőt egy alkalommal a gyerek a lépcsőn leesett, ájult édesanyját találta meg lakásukban. 

Forrás:
www.richteranokert.hu

Rossz volt megtapasztalni, hogy a kisfiamra vagyok utalva, aki akkor még nagyon kicsi volt, főként ahhoz, hogy egy ittas felnőttet gondozzon. Mai napig talán ez az egyik legfájdalmasabb dolog számomra, hogy a gyerekemnek ezt végig kellett élnie. A függőségem előtt a kisfiammal gyakorlatilag mondhatjuk úgy, hogy szinte szimbiózisban éltünk. Nagyon sokat voltunk együtt, számára én jelentettem mindent.

Amikor aztán egyre mélyebbre kerültem az alkoholizmusban, sajnos ez a kapcsolat elkezdett nagyon megromolni.

Csilla döntött és szakemberhez fordult. Immáron tíz éve nem fogyasztott alkoholt, és évek alatt sikerült gyermekével is újraépíteni kapcsolatát.

A mindig mosolygós Lévai Ildikóról első látásra kevesen gondolnák, hogy mennyi nehézség és kihívás érte már élete során. Az édesanya élete egyik napról a másikra megváltozott, amikor kisfiánál 1-es típusú diabéteszt diagnosztizáltak. A családnak szinte azonnal döntenie kellett, és gyermekük érdekében egy egészen új életbe kezdeni.

Forrás:
www.richteranokert.hu

Felocsudni igazán idő sem volt. Mintha egy futószalagra álltunk volna és nem lett volna megállás, csak az események folyamatos és gyors egymásutánisága.

Ilyen helyzetben pánikolni aztán végképp nincs idő, a gyermeked élete a legfontosabb, és emiatt gyorsan meg kell tanulni ennek az állapotnak a kezelését és az ezzel járó teendőket.

Ildikó újraépítette a család és a saját életét is, az újrakezdés legnagyobb kihívásait is megélve.

Az új életnek a számtalan örömteli pillanat mellet számos kihívása is van. Ilyen az, amikor anyaként azt kell megélned, hogy a gyermeked zokogva ordítja, hogy olyan akar lenni, mint régen.

Ilyenkor persze előtte nem mutathatod a saját fájdalmad, csak akkor kezdhetsz el sírni, amikor őt már megvigasztaltad és elaludt. Megesett olyan is, hogy az udvarunkon mezítláb rohangáltam, így próbáltam a fájdalmat, az idegességet kiküzdeni magamból. 

séllei lilla pocket trailer

Egy százas zsepivel készültem – ilyen volt az első anyák napja az oviban

Az első anyák napját minden anya különlegesnek éli meg. Először kap anyaként ajándékot, először áll a gyerek színpadra, és ad elő valamit. Neki.

„Hullottak is a könnyek, voltak is nagy ölelések. Érdekes egyébként, hogy egy ilyen, csak anyákból álló közegben az ember mennyire nem palástolja meghatottságát, könnyebben felvállalja a könnyeit” – írja Lilla, a VOUS ügyeletes anyukája.

Beszámolóját a nagy első alkalomról itt olvashatjátok.

A Richter Főnix Közösség a bemutatott 2 édesanya történetén túl további három példamutató és erős nő történetét is feldolgozta, köztük a karrierválságból felálló príma-balerina újrakezdését vagy az élethosszig tartó betegséggel együtt élő fiatal lány lelki megerősödését, és a nehézségeinek sikerré kovácsolását.

A program folytatódik, az alapítók június 15-ig várják az új történeteket, valamint május 29-én egy est keretében elismerésre kerülnek a történetüket bátran vállaló nők. Az esemény élőben követhető a Richter a Nőkért Facebook-oldalon elérhető videó-közvetítés révén.  

Ajánlott cikkek