Egyéb kategória

Óriási feminista vita alakult ki a tudósnők közösségi médiahasználatából

Az egyik legpatinásabb tudományos folyóirat, a Science hasábjain jelent meg egy olyan cikk, amely azokat a tudósnőket kritizálja, akik nem „megfelelően” használják közösségi média profiljaikat: szelfiznek, poénkodnak, és nem veszik véresen komolyan a munkájukat. A hölgyek persze – teljesen jogosan – kiérték maguknak a kritikát, és tömegesen indítottak szelfihadjáratot a hímsovinisztának tartott írás ellen.

vous - 2018.04.28.
Óriási feminista vita alakult ki a tudósnők közösségi médiahasználatából

A Science hasábjain Meghan Wright, egy végzős diák fejtette ki a véleményét a női tudósok közösségi médiahasználatáról – úgy gondolja, hogy a szelfik, a vicces videók, és a poénos képaláírásokkal posztolt mikroszkópképek csak ártanak a feminizmusnak és a nemi egyenlőségnek. Sőt, azt is gondolja, hogy az Instagramon töltött idő felesleges pazarlás, ehelyett már inkább dolgozatnának a nők, akiket ez a téma egyébként is jobban érint, mint a férfiakat.

Forrás:
Unsplash

Külön furcsa, hogy egy ilyen írás egy női diáktól jelent meg, de a forrástól eltekintve is kikérték maguknak a véleményt a női tudósok, és rengeteg levelet küldtek a Science-nek, ahol többet le is közöltek közülük. A felháborodás érthető: egyrészt mindenki azt kezd a saját közösségi médiaprofiljaival, amit csak akar, másrészt a tudomány népszerűsítését nem kellene ilyen korlátok elé állítani.

A cikk külön megemlített egy Instagram-oldalt is, Science Samét, aki egy biológus, és rengeteget posztol a tudomány népszerűsítése érdekében – és igen, szelfiket is szokott feltenni az oldalára, mert miért ne? Yammine, a kutató a Buzzfeednek szólalt meg azzal kapcsolatban, hogy mennyire csalódott, hogy a Science megjelentetett egy ilyen, a nők között viszályt szító írást – mindenkinek joga van a saját véleményéhez, de a folyóiratnak tudnia kellene szelektálni közöttük. 

Yammine azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ezek a szelfik nem öncélúak: a kutatónőknek az a szándékuk velük, hogy megtalálják a kapcsolatot a nem tudományos közösséggel, és népszerűsítsék a saját munkájukat.

A tudomány óriási problémája ugyanis még mindig, hogy nagyon kevesen hozzák le arra a szintre a munkájukat, hogy az átlagember is megértse. A közösségi média ehhez tökéletes eszköz.

A cikk egyébként egy nagy szelfihullámot is elindított, amelyet a #ScientistsWhoSelfie, azaz tudósok, akik szelfiznek hashtag kísér – így a Science talán még nagyobb hasznot csinált, mint amennyi problémát gyártott, és rávilágított egy olyan fontos jelenségre, amiről eddig nem beszéltünk.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.