Egyéb kategória

Óriási feminista vita alakult ki a tudósnők közösségi médiahasználatából

Az egyik legpatinásabb tudományos folyóirat, a Science hasábjain jelent meg egy olyan cikk, amely azokat a tudósnőket kritizálja, akik nem „megfelelően” használják közösségi média profiljaikat: szelfiznek, poénkodnak, és nem veszik véresen komolyan a munkájukat. A hölgyek persze – teljesen jogosan – kiérték maguknak a kritikát, és tömegesen indítottak szelfihadjáratot a hímsovinisztának tartott írás ellen.

vous - 2018.04.28.
Óriási feminista vita alakult ki a tudósnők közösségi médiahasználatából

A Science hasábjain Meghan Wright, egy végzős diák fejtette ki a véleményét a női tudósok közösségi médiahasználatáról – úgy gondolja, hogy a szelfik, a vicces videók, és a poénos képaláírásokkal posztolt mikroszkópképek csak ártanak a feminizmusnak és a nemi egyenlőségnek. Sőt, azt is gondolja, hogy az Instagramon töltött idő felesleges pazarlás, ehelyett már inkább dolgozatnának a nők, akiket ez a téma egyébként is jobban érint, mint a férfiakat.

Forrás:
Unsplash

Külön furcsa, hogy egy ilyen írás egy női diáktól jelent meg, de a forrástól eltekintve is kikérték maguknak a véleményt a női tudósok, és rengeteg levelet küldtek a Science-nek, ahol többet le is közöltek közülük. A felháborodás érthető: egyrészt mindenki azt kezd a saját közösségi médiaprofiljaival, amit csak akar, másrészt a tudomány népszerűsítését nem kellene ilyen korlátok elé állítani.

A cikk külön megemlített egy Instagram-oldalt is, Science Samét, aki egy biológus, és rengeteget posztol a tudomány népszerűsítése érdekében – és igen, szelfiket is szokott feltenni az oldalára, mert miért ne? Yammine, a kutató a Buzzfeednek szólalt meg azzal kapcsolatban, hogy mennyire csalódott, hogy a Science megjelentetett egy ilyen, a nők között viszályt szító írást – mindenkinek joga van a saját véleményéhez, de a folyóiratnak tudnia kellene szelektálni közöttük. 

Yammine azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ezek a szelfik nem öncélúak: a kutatónőknek az a szándékuk velük, hogy megtalálják a kapcsolatot a nem tudományos közösséggel, és népszerűsítsék a saját munkájukat.

A tudomány óriási problémája ugyanis még mindig, hogy nagyon kevesen hozzák le arra a szintre a munkájukat, hogy az átlagember is megértse. A közösségi média ehhez tökéletes eszköz.

A cikk egyébként egy nagy szelfihullámot is elindított, amelyet a #ScientistsWhoSelfie, azaz tudósok, akik szelfiznek hashtag kísér – így a Science talán még nagyobb hasznot csinált, mint amennyi problémát gyártott, és rávilágított egy olyan fontos jelenségre, amiről eddig nem beszéltünk.

Ajánlott cikkek