Egyéb kategória

10 fotó, amely megmutatja, miért kellene betiltani a szívószálat a világ összes országában

Mióta kijött a hír, hogy a műanyag szívószál és a fültisztító pálcika forgalmazásának betiltását tervezi a brit kormány, mást sem látok a Facebook falamon, csak örömködő kommenteket, majd alatta trollkodó hozzászólásokat. Vajon, aki megosztja a hírt, annak ez tényleg ekkora dolog? Vajon a szívószálak betiltása majd megment bennünket vagy a bolygót? Akkor azok, akik megosztják a hírt, tényleg szívószálmentes életet élnek, vagy csak menő megosztani?

vous - 2018.04.20.
10 fotó, amely megmutatja, miért kellene betiltani a szívószálat a világ összes országában

Ha a saját példámból indulok ki: nem élek teljesen szívószálmentes életet. Egyrészt ha nem vagyok észnél, és nem szólok az étteremben vagy a kávézóban, simán adnak az italomhoz, így nem tudom mindig elkerülni, hogy ott landoljon a nemkívánatos plasztikszál a poharamban. Viszont törekszem arra, hogy ez egyre kevesebb alkalommal forduljon elő. A szkeptikusokat viszont arra kérem, nézzék végig a következő 10 fotót, mielőtt kommentelnének.

1. Évente 8,5 milliárd műanyag szívószálat dobnak ki csak Angliában.

Objektum doboz

2. Korábban hatvan brit zenei fesztivál határozta el, hogy nyári rendezvényeiről kitiltja a műanyag szívószálat.

Objektum doboz

3. A fesztiválok arra is ígéretet tettek, hogy 2021-re teljesen felszámolják az egyszer használatos műanyagokat.

Objektum doboz

4. Az Egyesült Királyság, Vanuatu, Új-Zéland, Sri Lanka és Ghána egy új egyezményben vállalta, hogy 2021-re visszaszorítja a műanyag zacskók használatát és betiltja a műanyag mikroszemcsés kozmetikumokat.

Objektum doboz

5. Nagy-Britannia élen jár a világon a műanyaghulladék kezelésében: számos intézkedést hozott a műanyag hulladék csökkentésének reményében.

Objektum doboz

6. Egy átlagos szívószál használati ideje körülbelül 20 perc, míg lebomlási ideje 500 év.

Objektum doboz

7. Kiváltása könnyű: papírszívószál, bambuszszívószál vagy mosható fémszívószál a legkedveltebb alternatívák.

Objektum doboz

8. A könnyű és vékony plasztikszálak bárhova beakadhatnak, akár egy teknősbéka orrába is.

Objektum doboz

9. Emellett kisebb baj, hogy elcsúfítják a természetet.

Objektum doboz

10. A szívószálat előszeretettel fogyasztják a tengeri halak és madarak is, akik tápláléknak nézik.

Objektum doboz

szívószál

Legyen szívószálmentes minden hónap!

Van egy hely, amit nagyon szeretek, mert nemcsak finomak az ételek, az italok, hanem jó fej csajok váltják egymást a pult mögött. Mára már azt is megtanulták, hogy az én italomhoz nem kell szívószálat adni. Ugyan, ez nem nagy dolog, gondolhatjátok. Pedig egy aprócska vendéglátóhely is rengeteg szemetet termel csak azzal, hogy az italokhoz kérés nélkül szívószálat ad.

A cikk folytatását ide kattintva olvashatjátok!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.