Egyéb kategória

„Minden nemzetnek olyan kormánya van…” – álidézetek, amiknek mindannyian bedőlünk

A választások után ellepték a Facebookot olyan posztok, amiben a felhasználók Széchenyit idézték – legalábbis szerintük. A kamuidézet, bár tényleg bölcs, sajnos így, ebben a formában sosem hangzott el. De nem ez az egyetlen olyan szöveg, aminek rosszul tudjuk a forrását. 

vous - 2018.04.14.
„Minden nemzetnek olyan kormánya van…” – álidézetek, amiknek mindannyian bedőlünk

A félreértések elkerülése végett tehát összegyűjtöttünk néhány idézetet, amivel az internet korában már mindenki találkozott, mégis – valószínűleg – rosszul tudja, kitől származik. Ha egyáltalán származik valahonnan.

"Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba …” (Széchenyi István)

Bizonyos szempontból tényleg Széchenyi mondta, csak nem a valódi, hanem egy fiktív: valójában az Egyedül vagyunk c. 1936-os regényben olvasható a mondat Széchenyi szájából.

“Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok.” (Winston Churchill)

Valójában sosem bizonyították be, hogy ez a mondat tényleg elhangzott volna Churchill szájából. Churchill egyébként nagyon kedvelt kamuidézetes: az interneten olvasható mondatai legtöbbször nem is tőle származnak.

"Egy okos lány csókol, de nem szeret; meghallgat, de nem hisz el mindent; és lelép, mielőtt elhagynák." (Marilyn Monroe)

Valószínűleg valamilyen romantikus könyvből vagy Tumblr-posztból származik az idézet, de biztosan nem Marilyn Monroe-tól. Egyébként érdekesség, hogy szinte az összes idézet, amit a színésznőhöz társítunk, kamu.

Forrás:
thisismarilyn.com

"Mindenki egy zseni. De ha egy halat az alapján ítélsz meg, hogy milyenek a képességei a fára mászáshoz, abban a hitben élheti le az egész életét, hogy hülye." (Albert Einstein)

Az idézet először 2004-ben bukkant fel és valószínűleg soha nem hagyta el a fizikus száját. 

"Ha a szegényeknek nem telik kenyérre, akkor egyenek kalácsot." (Marie Antoinette)

Valószínűleg az uralkodónő iránti gyűlöletből fakad, hogy ezt a mondatot neki tulajdonítják, valójában viszont Rousseau írta le először egy fiktív hercegnő szájába adva a mondatot.

"Egy ember halála tragédia, milliók halála statisztika." (Sztálin)

A legtöbben meg sem kérdőjelezik, pedig valójában a mai napig nincs rá bizonyíték, hogy ez a mondat elhangzott valaha a diktátortól.

6 mondat

Ezeket a semmitmondó idézeteket már nagyon unjuk

Tudjátok, van az a korszak, amikor úgy érzi az ember, hogy minden idézet, amibe csak belebotlik, mintha a saját életéről szólna. Mert pont úgy fáj, pont annyira vagyunk boldogok, és pont úgy érezzük magunkat, ahogy le van írva. Aztán múlik az idő, és rájövünk, melyek azok a mondatok, amik tényleg inspirálnak, illetve melyek vannak példaként feltüntetve a klisé szó mellett a szótárban.

Ajánlott cikkek