Egyéb kategória

Ti beszélgettek munka közben? Kiderült, jól teszitek-e

Tartozom egy vallomással: én vagyok az iroda leghangosabb embere. Ez egészen addig nem volt zavaró, amíg a mi részlegünk külön irodában dolgozott, január óta azonban dupla annyi embernek kell elviselnie. Sok a konfliktus, én meg sokszor nem veszem magam észre. De mit mond a tudomány, jó vagy rossz, ha beszélgetünk munka közben?

vous - 2018.03.11.
Ti beszélgettek munka közben? Kiderült, jól teszitek-e

Az irodai munka széleskörű elterjedése óta tart a vita, hogy jó-e ha egy térben vagyunk másokkal, vagy inkább hátrálatja a munkavégzést. Egyértelmű válasz a mai napig nem született ugyan, de az tény, hogy 

számos hátránnyal jár egy open office.

A másokkal egy térben való munkával kapcsolatban három fő ellenérvet szoktak felhozni:

  • a hangzavart,
  • az állandó megszakításokat,
  • és a privát szféra hiányát.

Ezek közül is a legzavaróbb az állandó hangzavar. Kutatások bizonyítják, hogy három óra hangzavarban történő munkavégzés jelentősen megnöveli a szervezet stressz-szintjét, ráadásul rossz hatással lehet a koncentrációra, a produktivitásra és még a kreativitásunkra is. (Bocsi, kollégák!)

Objektum doboz

És akkor mik az előnyök?

Alapvetően az ember társas lény: ha napi nyolc órában dolgozunk egyedül, teljes magányban, az könnyen depresszívvé tehet minket.

Ráadásul a legtöbb munkahelyen kiemelt fontosságú az, hogy a dolgozók csapatban tudjanak együttműködni, ez pedig nehezen megvalósítható akkor, ha tizen tíz külön irodában ülnek. 

A másik és legfontosabb dolog, ami miatt még mindig gyakoriak a nyitott irodák, a költséghatékonyság. Elvégre a külön irodát "ki kell érdemelni", minden irodistának külön fenntartani egyet pedig elég nagy ráfizetés.

Objektum doboz

Mi a megoldás?

Természetesen mint mindenhol, itt is a mértékletesség a lényeg: egyáltalán nem probléma, ha másokkal ülünk egy térben és néha elhangzik egy-két poén – az viszont már a munkákra is hatással lehet, ha nyolc óra alatt egy percre sem áll be a szánk. Nyilván van, akinek jobban megy így a munka, de azért próbáljatok meg odafigyelni mások igényeire,

mert könnyen passzív-agresszív üzengetésekbe és hangos sóhajtozásokba mehet át a közös irodahasználat.

tej

„Finom volt a Túró Rudim? :'(” – ilyen az, amikor a közös konyhahasználat és a passzív agresszivitás találkozik

Kíváncsiak vagytok, hogyan ért véget a VOUS első nagy tejháborúja? Itt megtudhatjátok!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.