Egyéb kategória

Ti beszélgettek munka közben? Kiderült, jól teszitek-e

Tartozom egy vallomással: én vagyok az iroda leghangosabb embere. Ez egészen addig nem volt zavaró, amíg a mi részlegünk külön irodában dolgozott, január óta azonban dupla annyi embernek kell elviselnie. Sok a konfliktus, én meg sokszor nem veszem magam észre. De mit mond a tudomány, jó vagy rossz, ha beszélgetünk munka közben?

vous - 2018.03.11.
Ti beszélgettek munka közben? Kiderült, jól teszitek-e

Az irodai munka széleskörű elterjedése óta tart a vita, hogy jó-e ha egy térben vagyunk másokkal, vagy inkább hátrálatja a munkavégzést. Egyértelmű válasz a mai napig nem született ugyan, de az tény, hogy 

számos hátránnyal jár egy open office.

A másokkal egy térben való munkával kapcsolatban három fő ellenérvet szoktak felhozni:

  • a hangzavart,
  • az állandó megszakításokat,
  • és a privát szféra hiányát.

Ezek közül is a legzavaróbb az állandó hangzavar. Kutatások bizonyítják, hogy három óra hangzavarban történő munkavégzés jelentősen megnöveli a szervezet stressz-szintjét, ráadásul rossz hatással lehet a koncentrációra, a produktivitásra és még a kreativitásunkra is. (Bocsi, kollégák!)

Objektum doboz

És akkor mik az előnyök?

Alapvetően az ember társas lény: ha napi nyolc órában dolgozunk egyedül, teljes magányban, az könnyen depresszívvé tehet minket.

Ráadásul a legtöbb munkahelyen kiemelt fontosságú az, hogy a dolgozók csapatban tudjanak együttműködni, ez pedig nehezen megvalósítható akkor, ha tizen tíz külön irodában ülnek. 

A másik és legfontosabb dolog, ami miatt még mindig gyakoriak a nyitott irodák, a költséghatékonyság. Elvégre a külön irodát "ki kell érdemelni", minden irodistának külön fenntartani egyet pedig elég nagy ráfizetés.

Objektum doboz

Mi a megoldás?

Természetesen mint mindenhol, itt is a mértékletesség a lényeg: egyáltalán nem probléma, ha másokkal ülünk egy térben és néha elhangzik egy-két poén – az viszont már a munkákra is hatással lehet, ha nyolc óra alatt egy percre sem áll be a szánk. Nyilván van, akinek jobban megy így a munka, de azért próbáljatok meg odafigyelni mások igényeire,

mert könnyen passzív-agresszív üzengetésekbe és hangos sóhajtozásokba mehet át a közös irodahasználat.

tej

„Finom volt a Túró Rudim? :'(” – ilyen az, amikor a közös konyhahasználat és a passzív agresszivitás találkozik

Kíváncsiak vagytok, hogyan ért véget a VOUS első nagy tejháborúja? Itt megtudhatjátok!

Ajánlott cikkek