Egyéb kategória

Ti beszélgettek munka közben? Kiderült, jól teszitek-e

Tartozom egy vallomással: én vagyok az iroda leghangosabb embere. Ez egészen addig nem volt zavaró, amíg a mi részlegünk külön irodában dolgozott, január óta azonban dupla annyi embernek kell elviselnie. Sok a konfliktus, én meg sokszor nem veszem magam észre. De mit mond a tudomány, jó vagy rossz, ha beszélgetünk munka közben?

vous - 2018.03.11.
Ti beszélgettek munka közben? Kiderült, jól teszitek-e

Az irodai munka széleskörű elterjedése óta tart a vita, hogy jó-e ha egy térben vagyunk másokkal, vagy inkább hátrálatja a munkavégzést. Egyértelmű válasz a mai napig nem született ugyan, de az tény, hogy 

számos hátránnyal jár egy open office.

A másokkal egy térben való munkával kapcsolatban három fő ellenérvet szoktak felhozni:

  • a hangzavart,
  • az állandó megszakításokat,
  • és a privát szféra hiányát.

Ezek közül is a legzavaróbb az állandó hangzavar. Kutatások bizonyítják, hogy három óra hangzavarban történő munkavégzés jelentősen megnöveli a szervezet stressz-szintjét, ráadásul rossz hatással lehet a koncentrációra, a produktivitásra és még a kreativitásunkra is. (Bocsi, kollégák!)

Objektum doboz

És akkor mik az előnyök?

Alapvetően az ember társas lény: ha napi nyolc órában dolgozunk egyedül, teljes magányban, az könnyen depresszívvé tehet minket.

Ráadásul a legtöbb munkahelyen kiemelt fontosságú az, hogy a dolgozók csapatban tudjanak együttműködni, ez pedig nehezen megvalósítható akkor, ha tizen tíz külön irodában ülnek. 

A másik és legfontosabb dolog, ami miatt még mindig gyakoriak a nyitott irodák, a költséghatékonyság. Elvégre a külön irodát "ki kell érdemelni", minden irodistának külön fenntartani egyet pedig elég nagy ráfizetés.

Objektum doboz

Mi a megoldás?

Természetesen mint mindenhol, itt is a mértékletesség a lényeg: egyáltalán nem probléma, ha másokkal ülünk egy térben és néha elhangzik egy-két poén – az viszont már a munkákra is hatással lehet, ha nyolc óra alatt egy percre sem áll be a szánk. Nyilván van, akinek jobban megy így a munka, de azért próbáljatok meg odafigyelni mások igényeire,

mert könnyen passzív-agresszív üzengetésekbe és hangos sóhajtozásokba mehet át a közös irodahasználat.

tej

„Finom volt a Túró Rudim? :'(” – ilyen az, amikor a közös konyhahasználat és a passzív agresszivitás találkozik

Kíváncsiak vagytok, hogyan ért véget a VOUS első nagy tejháborúja? Itt megtudhatjátok!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
Világ
A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
vous - 2022.08.17.

Jávor Pál neve magyarok milliói számára jelent egyet a mulatással, nótázással, szórakoztatással és magas szintű színészi játékkal. Pályája csúcsán – és talán még ma is – az emberek barátként tekintettek rá, mindenki akart magának egy szeletet a “Jávor Paliból”. Azonban a filmvászonról nem igazán lehetett megismerni a magyar bulvármédia első csillagát. Elhoztunk 10+1 tényt Jávor Pálról, amit még a legelvetemültebb rajongók sem biztos, hogy ismernek.

Otthon

Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
Otthon
Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
vous - 2022.09.29.

Minden évszaknak megvannak a maga szépségei, amiért szeretjük. Az ősz is ilyen: ilyenkor leginkább az őszi színeket szoktuk kiemelni, valamint az őszi leveleket, terméseket, amik megalapozzák ennek az évszaknak a hangulatát. Sokan szeretik otthonukban is megjeleníteni az aktuális időszakot, ehhez pedig sok különböző dísztárgyat vehetünk igénybe. A díszgyertyák szintén nagyon sokat tesznek hozzá a kellemes, otthonos légkör kialakításához, az aktuális szezonnak megfelelően.