Egyéb kategória

„Nézz az ég felé!” – telihold, szuperhold, kék hold és holdfogyatkozás is lesz ma

Érdemes lesz január 31-én kémlelni az eget: egyszerre négy Holddal kapcsolatos jelenség is megfigyelhető lesz.

vous - 2018.01.31.
„Nézz az ég felé!” – telihold, szuperhold, kék hold és holdfogyatkozás is lesz ma

A ma este Magyarországon is látható jelenség együttes egyáltalán nem gyakori, 150 éve volt látható egyszerre telihold, kékhol, szuperhold és hold fogyatkozás. Bár ezek külön elég gyakoriak, együtt ritkán láthatóak.

A kék hold valójában nem kék. Jelentheti az egy hónapon belül előforduló második vagy az egy évszakon belül előforduló negyedik teliholdat. Szuperholdnak azt nevezzük, amikor a telihold fázisa az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be, ilyenkor lesz a Hold a Földről látható látszólagos mérete a legnagyobb.

hold égi test bolygó

A testetekre is hatással lehetett a szuperhold

Mítoszok ide vagy oda, az biztos, hogy az állatokra jelentős hatással van a szuperhold. A Hello Giggles szerint a rákok is a Holdhoz igazítják tevékenységüket, még akkor is, amikor az nem is látszik. De nemcsak ők, hanem a csikóhalak és a teknősök is a holdciklusok szerint élnek.

A teljes cikket itt találjátok.

Lessétek az eget és küldjetek nekünk képet! 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!