Egyéb kategória

Tudtátok, hogy a sült krumplival kicsináljátok a bolygót? – adunk pár tanácsot, hogy ez ne így legyen

Ti mit csináltok a használt sütőolajjal? Kidobjátok a szemétbe, kiöntitek az udvarra, vagy beleöntitek a lefolyóba? Tudjátok, hogy milyen más – kevésbé káros – opció van arra vonatkozóan, hogy megszabaduljatok tőle? És azt, hogy ha nem rendeltetésszerűen váltok meg a használt olajoktól, annak milyen következményi vannak? Hogy milyen károkat okozhat számunkra és a környezetünk számára? Ami nektek egy egyszerű vasárnapi ebéd, az a növényeket, állatokat, vizeinket, vagyis az egész bolygót megbetegítheti!

vous - 2017.10.23.
Tudtátok, hogy a sült krumplival kicsináljátok a bolygót? – adunk pár tanácsot, hogy ez ne így legyen

Míg mi azt gondoljuk, hogy a háztartásunkban keletkezett sütőolaj mennyisége elenyésző, el kell, hogy keserítselek benneteket:

mindössze egy liter olaj képes egymillió liter édesvizet beszennyezni – ami elképesztő szám –, pláne ha arra gondolunk, hogy ez a vízmennyiség 50 ember teljes, éves ivóvízkészletét jelenti – olvasható a MOL oldalán.

A cég évek óta azon fáradozik, hogy ezeket a káros anyagokat: sütőolajat, fáradt olajat és egyéb veszélyes hulladékokat szakszerűen begyűjtsék, kezeljék, ártalmatlanítsák, majd újrahasznosítsák, és biogázt, illetve bioüzemanyagot készítsenek belőle.

600

Mi a különbség a sütőolaj és a fáradt olaj között?

A használt sütőolaj az étkezési célból használt olajok gyűjtőneve, míg a fáradt olaj a használt kenőanyagokat: motorolaj, gépek kenőanyagai stb. foglalja magába.

Hogy hogyan jut el hozzájuk a sütőolaj, fáradt olaj és egyéb veszélyes hulladék, mint például olajos rongyok, használt olajszűrök, arról a MOL kommunikációs munkatársát kérdeztük.

Úgy tudom, a cég vállalja a használt sütőolaj, fáradt olaj és egyéb veszélyes hulladék elszállítását.

Nem, a használt sütőolaj elszállítását nem vállaljuk, ezeket a kijelölt töltőállomásokon lehet leadni. Ez a lehetőség kimondottan a lakosság részére szól. (A vendéglátóegységekre, tanintézményekre stb. más szabályozás vonatkozik.)

Jelenleg 188 töltőállomáson van lehetősége a lakosságnak, hogy leadja a háztartásban használt sütőolajat. A listát ide kattintva találjátok!

Hasonló a helyzet a fáradt olajnál is. A cég nem vállalja a veszélyes hulladékok elszállítását. A töltőállomásokon van lehetőség bizonyos lakossági eredetű veszélyes hulladékok leadására, az alábbiak szerint:

  • Fáradt olaj: a kijelölt töltőállomásokon egyszerre legfeljebb 200 kg adható le
  • Használt elem/akkumulátor: minden töltőállomáson leadható
  • Lejárt gyógyszer: a gyógyszert forgalmazó töltőállomásokon adható le

A MOL 2011-ben indította útjára használt sütőolaj gyűjtő programját. Azóta nagyjából milyen mennyiség jutott el önökhöz a sütő- vagy fáradt olajokat illetően?

Az elmúlt években több mint 900 tonna használt sütőolaj gyűlt össze. Míg a fáradt olaj esetében a kezdetekben évi 120–140 tonnát gyűjtöttünk be, az elmúlt évek során ez kevesebb mint a felére esett vissza.

Objektum doboz

Milyen gyakran esik be valaki az utcáról a töltőállomásra egy literes sütőolajos üveggel?

Használt sütőolajat szinte minden nap hoznak, apránként gyűlik össze az elszállítható mennyiség.

Hol ügyelnek jobban a használt sütőolaj, illetve a veszélyes hulladékok leadására, vidéken vagy esetleg a fővárosban?

Tapasztalataink szerint mindenütt egyre inkább ügyelnek erre. A Budapest/vidék összehasonlítás nem szerencsés, hiszen a töltőállomások száma, elhelyezkedése teljesen más. Tény, hogy a legtöbb használt sütőolaj Budapesten (178 tonna) és Pest megyében (175 tonna) gyűlt össze, míg a vidéki városok között toronymagasan Gödöllő az első az elmúlt 6 év folyamán a töltőállomáson összegyűjtött több mint 20 tonna használt sütőolajjal.

Forrás:
Depositphotos

A fáradt olaj leadásának mennyisége évről évre – ahogy az imént említettem – csökkenő tendenciát mutat, köszönhetően az egyre korszerűbb gépjárművek használatának, amiket nem lehet otthon szervizelni. Főként a vidéki településekre jellemző, hogy leadják a fáradt olajat.

Na de mit csináljunk, mit ne csináljunk, illetve miben tároljuk addig is a keletkező veszélyes hulladékokat, sütőolajat, míg el nem visszük a hozzánk legközelebb eső töltőállomásra? A veszélyes hulladékokat, fáradt olajat mindig szivárgásmentes, szelektív tartályban tároljuk és adjuk le. A szilárd hulladékokhoz speciális gyűjtőzsákokat kell használni.

Tegyük

  • A fáradt olajat, sütőolajat légmentesen zárt, szivárgásmentes vödörben, hordóban vagy kannában tároljuk, majd vigyük el a hozzánk legközelebb eső töltőállomásra.
Azt hiszitek kidobjátok, devalójában megeszitek - A nagy műanyagpara

Alultápláltság, emésztési problémák, halál – állatok, akik miattunk pusztulnak el, és ha így folytatjuk, mi sem járunk majd jobban!

Ennétek műanyag kupakokat és zacskókat, egyéb nem lebomló hulladékokat? Kizárt! Akkor már csak egy kérdésem maradt: miért gondolja bárki, hogy az állatok emésztésének jót tesznek? Ha nem is közvetve, de simán a mi szemetünket is elfogyaszthatja egy-egy pórul járt ámbráscet, fóka vagy albatrosz.

Ne tegyük

  • Ne használjuk tüzelőanyagként, még véletlenül se! Ezek az anyagok olyan kémiai adalékanyagokat tartalmaznak, amelyek égetése során mérgező anyagú füstgáz kerül a levegőbe – ugye nem kell mondanom, hogy milyen szintű légszennyezést okoz.
  • Ne öntsük a csatornába, mert a szennyvíztisztítók nincsenek felkészülve rá, nincsenek meg az eszközeik, ezért nem ártalmatlanítják ezeket a veszélyes anyagokat.
  • Ne öntsük a kommunális kukába a különböző olajakat, mert ezzel nemcsak a környezetünknek, de magunknak is rengeteget ártunk.
  • Ne öntsük a természetes vizekbe, mert károsítja a növény- és állatvilágot.
  • Ne öntsük a talajra, mert magába szívva az élőlények mellett ugyancsak károsíthatja a közeli tavak, patakok vizeit és a földet.

Legtöbben csak igen ritkán kerülünk fáradt olaj közelébe, sütőolajéba viszont annál inkább. A környezetünk védelme érdekében ezért én azt tanácsolom, hogy a háztartásunkban keletkező használt sütőolaj mennyiségét amennyire csak lehet, csökkentsük. Süssünk kevesebbet bő olajban, és ha mégis ebben sütünk, akkor – ha tehetjük–- legalább használjuk fel többször is. Amit lehet, azt pedig süssük inkább sütőben vagy teflonedényben. Főzzünk, pároljunk – azzal nemcsak a bolygónkért, de az egészségünkért is sokkal többet teszünk.

légszennyezés

5 tipp a légszennyezés ellen, amit ti is megtehettek – vegyetek egy nagy levegőt, és vágjatok bele!

Sajnos nemcsak a környezetünk, de a vizeink és a levegő is egyre szennyezettebb. A szmog, por, szén-monoxid és még számos egyéb légszennyező anyag baromi rosszat tesz a szervezetünknek – nem véletlen tehát, hogy egyre többen lesznek allergiásak vagy épp asztmásak. Miközben úgy tűnik, sokan egyre inkább figyelnek arra, hogy óvják a környezetünket, addig a levegőnkkel – ami lételemünk – szinte alig foglalkozunk. Pedig kellene!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.