Egyéb kategória

Tudtátok, hogy a sült krumplival kicsináljátok a bolygót? – adunk pár tanácsot, hogy ez ne így legyen

Ti mit csináltok a használt sütőolajjal? Kidobjátok a szemétbe, kiöntitek az udvarra, vagy beleöntitek a lefolyóba? Tudjátok, hogy milyen más – kevésbé káros – opció van arra vonatkozóan, hogy megszabaduljatok tőle? És azt, hogy ha nem rendeltetésszerűen váltok meg a használt olajoktól, annak milyen következményi vannak? Hogy milyen károkat okozhat számunkra és a környezetünk számára? Ami nektek egy egyszerű vasárnapi ebéd, az a növényeket, állatokat, vizeinket, vagyis az egész bolygót megbetegítheti!

vous - 2017.10.23.
Tudtátok, hogy a sült krumplival kicsináljátok a bolygót? – adunk pár tanácsot, hogy ez ne így legyen

Míg mi azt gondoljuk, hogy a háztartásunkban keletkezett sütőolaj mennyisége elenyésző, el kell, hogy keserítselek benneteket:

mindössze egy liter olaj képes egymillió liter édesvizet beszennyezni – ami elképesztő szám –, pláne ha arra gondolunk, hogy ez a vízmennyiség 50 ember teljes, éves ivóvízkészletét jelenti – olvasható a MOL oldalán.

A cég évek óta azon fáradozik, hogy ezeket a káros anyagokat: sütőolajat, fáradt olajat és egyéb veszélyes hulladékokat szakszerűen begyűjtsék, kezeljék, ártalmatlanítsák, majd újrahasznosítsák, és biogázt, illetve bioüzemanyagot készítsenek belőle.

600

Mi a különbség a sütőolaj és a fáradt olaj között?

A használt sütőolaj az étkezési célból használt olajok gyűjtőneve, míg a fáradt olaj a használt kenőanyagokat: motorolaj, gépek kenőanyagai stb. foglalja magába.

Hogy hogyan jut el hozzájuk a sütőolaj, fáradt olaj és egyéb veszélyes hulladék, mint például olajos rongyok, használt olajszűrök, arról a MOL kommunikációs munkatársát kérdeztük.

Úgy tudom, a cég vállalja a használt sütőolaj, fáradt olaj és egyéb veszélyes hulladék elszállítását.

Nem, a használt sütőolaj elszállítását nem vállaljuk, ezeket a kijelölt töltőállomásokon lehet leadni. Ez a lehetőség kimondottan a lakosság részére szól. (A vendéglátóegységekre, tanintézményekre stb. más szabályozás vonatkozik.)

Jelenleg 188 töltőállomáson van lehetősége a lakosságnak, hogy leadja a háztartásban használt sütőolajat. A listát ide kattintva találjátok!

Hasonló a helyzet a fáradt olajnál is. A cég nem vállalja a veszélyes hulladékok elszállítását. A töltőállomásokon van lehetőség bizonyos lakossági eredetű veszélyes hulladékok leadására, az alábbiak szerint:

  • Fáradt olaj: a kijelölt töltőállomásokon egyszerre legfeljebb 200 kg adható le
  • Használt elem/akkumulátor: minden töltőállomáson leadható
  • Lejárt gyógyszer: a gyógyszert forgalmazó töltőállomásokon adható le

A MOL 2011-ben indította útjára használt sütőolaj gyűjtő programját. Azóta nagyjából milyen mennyiség jutott el önökhöz a sütő- vagy fáradt olajokat illetően?

Az elmúlt években több mint 900 tonna használt sütőolaj gyűlt össze. Míg a fáradt olaj esetében a kezdetekben évi 120–140 tonnát gyűjtöttünk be, az elmúlt évek során ez kevesebb mint a felére esett vissza.

Objektum doboz

Milyen gyakran esik be valaki az utcáról a töltőállomásra egy literes sütőolajos üveggel?

Használt sütőolajat szinte minden nap hoznak, apránként gyűlik össze az elszállítható mennyiség.

Hol ügyelnek jobban a használt sütőolaj, illetve a veszélyes hulladékok leadására, vidéken vagy esetleg a fővárosban?

Tapasztalataink szerint mindenütt egyre inkább ügyelnek erre. A Budapest/vidék összehasonlítás nem szerencsés, hiszen a töltőállomások száma, elhelyezkedése teljesen más. Tény, hogy a legtöbb használt sütőolaj Budapesten (178 tonna) és Pest megyében (175 tonna) gyűlt össze, míg a vidéki városok között toronymagasan Gödöllő az első az elmúlt 6 év folyamán a töltőállomáson összegyűjtött több mint 20 tonna használt sütőolajjal.

Forrás:
Depositphotos

A fáradt olaj leadásának mennyisége évről évre – ahogy az imént említettem – csökkenő tendenciát mutat, köszönhetően az egyre korszerűbb gépjárművek használatának, amiket nem lehet otthon szervizelni. Főként a vidéki településekre jellemző, hogy leadják a fáradt olajat.

Na de mit csináljunk, mit ne csináljunk, illetve miben tároljuk addig is a keletkező veszélyes hulladékokat, sütőolajat, míg el nem visszük a hozzánk legközelebb eső töltőállomásra? A veszélyes hulladékokat, fáradt olajat mindig szivárgásmentes, szelektív tartályban tároljuk és adjuk le. A szilárd hulladékokhoz speciális gyűjtőzsákokat kell használni.

Tegyük

  • A fáradt olajat, sütőolajat légmentesen zárt, szivárgásmentes vödörben, hordóban vagy kannában tároljuk, majd vigyük el a hozzánk legközelebb eső töltőállomásra.
Azt hiszitek kidobjátok, devalójában megeszitek - A nagy műanyagpara

Alultápláltság, emésztési problémák, halál – állatok, akik miattunk pusztulnak el, és ha így folytatjuk, mi sem járunk majd jobban!

Ennétek műanyag kupakokat és zacskókat, egyéb nem lebomló hulladékokat? Kizárt! Akkor már csak egy kérdésem maradt: miért gondolja bárki, hogy az állatok emésztésének jót tesznek? Ha nem is közvetve, de simán a mi szemetünket is elfogyaszthatja egy-egy pórul járt ámbráscet, fóka vagy albatrosz.

Ne tegyük

  • Ne használjuk tüzelőanyagként, még véletlenül se! Ezek az anyagok olyan kémiai adalékanyagokat tartalmaznak, amelyek égetése során mérgező anyagú füstgáz kerül a levegőbe – ugye nem kell mondanom, hogy milyen szintű légszennyezést okoz.
  • Ne öntsük a csatornába, mert a szennyvíztisztítók nincsenek felkészülve rá, nincsenek meg az eszközeik, ezért nem ártalmatlanítják ezeket a veszélyes anyagokat.
  • Ne öntsük a kommunális kukába a különböző olajakat, mert ezzel nemcsak a környezetünknek, de magunknak is rengeteget ártunk.
  • Ne öntsük a természetes vizekbe, mert károsítja a növény- és állatvilágot.
  • Ne öntsük a talajra, mert magába szívva az élőlények mellett ugyancsak károsíthatja a közeli tavak, patakok vizeit és a földet.

Legtöbben csak igen ritkán kerülünk fáradt olaj közelébe, sütőolajéba viszont annál inkább. A környezetünk védelme érdekében ezért én azt tanácsolom, hogy a háztartásunkban keletkező használt sütőolaj mennyiségét amennyire csak lehet, csökkentsük. Süssünk kevesebbet bő olajban, és ha mégis ebben sütünk, akkor – ha tehetjük–- legalább használjuk fel többször is. Amit lehet, azt pedig süssük inkább sütőben vagy teflonedényben. Főzzünk, pároljunk – azzal nemcsak a bolygónkért, de az egészségünkért is sokkal többet teszünk.

légszennyezés

5 tipp a légszennyezés ellen, amit ti is megtehettek – vegyetek egy nagy levegőt, és vágjatok bele!

Sajnos nemcsak a környezetünk, de a vizeink és a levegő is egyre szennyezettebb. A szmog, por, szén-monoxid és még számos egyéb légszennyező anyag baromi rosszat tesz a szervezetünknek – nem véletlen tehát, hogy egyre többen lesznek allergiásak vagy épp asztmásak. Miközben úgy tűnik, sokan egyre inkább figyelnek arra, hogy óvják a környezetünket, addig a levegőnkkel – ami lételemünk – szinte alig foglalkozunk. Pedig kellene!

Ajánlott cikkek