Egyéb kategória

Szélmalomharcnak tűnik a lakás rendben tartása? Nyerjétek meg a csatát pár perces tippjeinkkel

Egy lakás rendben tartása olykor szélmalomharcnak tűnhet: a rendetlenség újra és újra felüti a fejét, az ember pedig úgy érzi, sosem képes utolérni magát a takarítással. A japán „rendrakó művész”, Marie Kondo úgy véli, a probléma gyökere, hogy túl sok tárgyunk van, ezért a megoldást egy kiadós, többnapos selejtezésben látja. De mit lehet tenni akkor, ha valaki nem tud vagy nem akar egy teljes hetet selejtezéssel tölteni? 

vous - 2017.10.23.
Szélmalomharcnak tűnik a lakás rendben tartása? Nyerjétek meg a csatát pár perces tippjeinkkel

A KonMari-őrület még mindig javában tombol és a világ egy emberként selejtez – de valljuk be, bármennyire is szimpatikus Marie Kondo módszere, egy igencsak időigényes dologról beszélünk. Szerencsére léteznek olyan tippek is, amelyek mindössze pár percet vesznek igénybe, mégis sokat javíthatnak a lakás állapotán.

1. A 10 perces miniselejtezés

Fogjatok egy szemeteszsákot, és hetente egyszer szánjatok 10 percet arra, hogy körbemenjetek vele a lakásban, és összegyűjtsetek mindent, ami szem előtt van, de már nincs rá szükségetek. Nem is gondolnátok, mennyi dolog hánykolódik a szobákban feleslegesen: párjukat vesztett önálló zoknik, kiszáradt tollak, blokkok, szakadt nejlonszatyrok, üres tusfürdős dobozok. Ha rendszeresen megszabadultok az itt-ott hánykolódó dolgoktól, máris rendezettebbnek fog tűnni az otthonotok.

2. Az „egy be, egy ki” szabály

Ha nem értek rá arra, hogy a KonMari-módszerhez hűen tárgycsoportonként kiselejtezzetek mindent, akkor legalább előzzétek meg a bajt: ne halmozzatok fel még több tárgyat.

Kövessétek az „egy be, egy ki” szabályt, azaz ha vásároltok valamit, egyvalamitől szabaduljatok is meg! 

Forrás:
Pixabay

3. Vásárlás helyett inkább kérjetek kölcsön

Ez szintén a megelőzésre helyezi a hangsúlyt: ha valamire csak egy alkalommal lenne szükségetek, ne gyarapítsátok tovább a tárgyaitok számát vásárlással, inkább kérjétek kölcsön valakitől!

4. A háztartásvezetés egyes teendői is kerüljenek be a határidőnaplóba

A legnagyobb káosz közepén néha épp a fától nem látni az erdőt: amikor már romokban áll a lakás, az ember azt sem tudja, mit csináljon először.

Ha viszont előre eltervezitek, hogy a hét mely napján lenne célszerű mondjuk bevásárolnotok, porszívóznotok és mosnotok, sokkal átláthatóbb lesz a teendőitek listája, ezáltal pedig ti magatok is következetesebbek lesztek a kivitelezés során.

5. Engedjétek el

Egy lakás attól válik otthonná, hogy élnek benne. Attól még nem dől össze a világ, ha olykor mosatlan edény marad a mosogatóban, vagy túlcsordul a szennyeskosár. Ne legyenek irreális elvárásaitok:

egy valódi otthon sosem lesz annyira „összeszedett”, mint egy lakberendezési katalógus oldalain viszontlátott lakás.

Ez van – és higgyétek el, nincs ezzel baj.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!