Egyéb kategória

Szélmalomharcnak tűnik a lakás rendben tartása? Nyerjétek meg a csatát pár perces tippjeinkkel

Egy lakás rendben tartása olykor szélmalomharcnak tűnhet: a rendetlenség újra és újra felüti a fejét, az ember pedig úgy érzi, sosem képes utolérni magát a takarítással. A japán „rendrakó művész”, Marie Kondo úgy véli, a probléma gyökere, hogy túl sok tárgyunk van, ezért a megoldást egy kiadós, többnapos selejtezésben látja. De mit lehet tenni akkor, ha valaki nem tud vagy nem akar egy teljes hetet selejtezéssel tölteni? 

vous - 2017.10.23.
Szélmalomharcnak tűnik a lakás rendben tartása? Nyerjétek meg a csatát pár perces tippjeinkkel

A KonMari-őrület még mindig javában tombol és a világ egy emberként selejtez – de valljuk be, bármennyire is szimpatikus Marie Kondo módszere, egy igencsak időigényes dologról beszélünk. Szerencsére léteznek olyan tippek is, amelyek mindössze pár percet vesznek igénybe, mégis sokat javíthatnak a lakás állapotán.

1. A 10 perces miniselejtezés

Fogjatok egy szemeteszsákot, és hetente egyszer szánjatok 10 percet arra, hogy körbemenjetek vele a lakásban, és összegyűjtsetek mindent, ami szem előtt van, de már nincs rá szükségetek. Nem is gondolnátok, mennyi dolog hánykolódik a szobákban feleslegesen: párjukat vesztett önálló zoknik, kiszáradt tollak, blokkok, szakadt nejlonszatyrok, üres tusfürdős dobozok. Ha rendszeresen megszabadultok az itt-ott hánykolódó dolgoktól, máris rendezettebbnek fog tűnni az otthonotok.

2. Az „egy be, egy ki” szabály

Ha nem értek rá arra, hogy a KonMari-módszerhez hűen tárgycsoportonként kiselejtezzetek mindent, akkor legalább előzzétek meg a bajt: ne halmozzatok fel még több tárgyat.

Kövessétek az „egy be, egy ki” szabályt, azaz ha vásároltok valamit, egyvalamitől szabaduljatok is meg! 

Forrás:
Pixabay

3. Vásárlás helyett inkább kérjetek kölcsön

Ez szintén a megelőzésre helyezi a hangsúlyt: ha valamire csak egy alkalommal lenne szükségetek, ne gyarapítsátok tovább a tárgyaitok számát vásárlással, inkább kérjétek kölcsön valakitől!

4. A háztartásvezetés egyes teendői is kerüljenek be a határidőnaplóba

A legnagyobb káosz közepén néha épp a fától nem látni az erdőt: amikor már romokban áll a lakás, az ember azt sem tudja, mit csináljon először.

Ha viszont előre eltervezitek, hogy a hét mely napján lenne célszerű mondjuk bevásárolnotok, porszívóznotok és mosnotok, sokkal átláthatóbb lesz a teendőitek listája, ezáltal pedig ti magatok is következetesebbek lesztek a kivitelezés során.

5. Engedjétek el

Egy lakás attól válik otthonná, hogy élnek benne. Attól még nem dől össze a világ, ha olykor mosatlan edény marad a mosogatóban, vagy túlcsordul a szennyeskosár. Ne legyenek irreális elvárásaitok:

egy valódi otthon sosem lesz annyira „összeszedett”, mint egy lakberendezési katalógus oldalain viszontlátott lakás.

Ez van – és higgyétek el, nincs ezzel baj.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.