Egyéb kategória

Mossunk vagy ne mossunk arcot szappannal? – leteszteltem!

Az arctisztítás hozzátartozik a mindennapjainkhoz reggel, este. Van, aki hideg vízzel, van, aki sminklemosóval, tonikkal – vagy ezek kombinációjával –, megint mások szappannal mossák az arcukat. Előbbi pedig igencsak szélsőséges reakciókat szokott kiváltani a legtöbb nőből és kozmetikusból. Mióta egyes szakemberek kitalálták, hogy nem jó a bőrnek, mert a pH-értéke nem bőrbarát. Aztán most úgy tűnik, újra javasolják a szakik, mert még mindig ez a legkevésbé irritáló mosakodószer. A szappan – már – szerintem sem ördögtől való. Hogy bebizonyítsam nektek, napokig ezzel mostam arcot, holott korábban én sem mertem bevállalni.

vous - 2017.09.27.
Mossunk vagy ne mossunk arcot szappannal? – leteszteltem!

Merthogy elég száraz a bőröm, úgy gondoltam, nem hiányzik neki egy jó kis szappanos arcmosás, ami még inkább szárítaná. De mostanában annyi cikkbe és posztba futottam bele ebben a témában, hogy mindenképp tenni akartam vele egy próbát.

Olcsó, hatékonyan tisztít, és a nagyanyáink is ezt használták. Annyira csak nem lehet rossz az arcbőrnek…

Ez persze nem annyira egyszerű, minthogy az ember eldönti, aztán fogja a szappant a mosdó szélén, és lesuvickolja vele az arcát. Pontosan ez az, amit a legtöbben elrontanak, és ami miatt egy életre elfelejtik még a létezését is. Ahhoz ugyanis, hogy beváljon, nem árt néhány dolgot végiggondolni, betartani.

szappan

Olajból házi szappan – egy természetes, illatos ajándék a konyhából!

"A házi szappan készítése az egyik legjobb játék: nemcsak hogy természetes alapanyagokból készíthetünk környezetbarát változatokat, de akár ajándéknak is remek, személyre szabott, különleges és illatos."

Érvek és ellenérvek

Naponta megtisztítjuk az arcunkat a szennyeződésektől, rárakódott portól, szmogtól, az elhalt hámsejtektől, de legtöbbször sminklemosóval. Amik persze tökéletesen alkalmasak a sminkek eltávolítására, azonban nem fertőtlenítenek, ellentétben a szappannal. Ezért érdemes szappant használni akár sminklemosás után vagy akár a sminklemosó helyett. Persze csak ha bírja a szemetek és a bőrötök. És ha már bőr, mint említettem, nem mindegy, milyen szappant használunk.

Én mielőtt belevetettem volna magam a tesztbe, utánaolvastam, mire kell figyelni, hogyan tudom kiválasztani a számomra megfelelő szappant. Mivel mindannyiunk bőre más és más, azért biztosan nem az első szappan lesz, ami beválik majd, de az alábbi tippekkel kisebb eséllyel lőtök majd mellé, ha ti is kipróbálnátok ezt az arcmosási alternatívát.

Forrás:
Depositphotos

– Az egyik és legfontosabb, hogy a csomagolásán legyen feltüntetve, hogy arcra is használható.

– Érdemes olyan fajtát választani, ami hidratálja is a bőrt.

– Színezék- és illatanyagmentes – erre nyilván a természetes illóolajok nem vonatkoznak.

– A lehető legtermészetesebb alapanyagokat tartalmazza:

  • olívaolaj (Olea Europea),
  • jojobaolaj (Simmondsia Chinensis),
  • avokádóolaj (Persea Americana),
  • dióolaj (Junglans Regia),
  • lenmagolaj (Linum Usitatissimum)
  • sheavaj (Butyrospermum Parkii),
  • ezek mellett pedig vitaminokat.

Azokat a termékeket pedig, amelyek csomagolásán fel vannak tüntetve a következő kifejezések, mint a Cinnamal, Citronellol, Coumarin, Eugenol, Geraniol és egyéb illatanyagok, jobb ha kerülitek, ugyanis sokaknál bőrirritációt okozhatnak.

Én egy olyan márkájú szappant választottam, amelynek már több termékét is használtam korábban, és tudtam, sem az arckrémeik, sem a fogkrémük, sem pedig a szappanuk nem irritált, még ha azt korábban arcra nem is használtam.

arckrém

Nagy arckrémteszt 1.0 – Hogyan, mikor, milyet vásároljunk?

„Jó arckrémet találni nagyjából olyan küldetés, mint megtalálni a tökéletes farmert. Amikor viszont megvan, azt a bőrünk is meghálálja. Arckrémet nem szívesen cserélgetünk, és szívesen áldozunk rá akár nagyobb összeget is.”

A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a linkre!

Miután hideg vízzel és a szappan keverékével átmostam az arcomat, valóban nagyon tiszta, sima érzete lett a bőrömnek, és az a húzódó, száraz érzés is elmaradt, amitől mindenki annyira fél. Ha ilyet tapasztaltok, akkor se essetek kétségbe, ez mindössze azért van, mert a szappan lemossa a zsíros védőréteget az arcotokról, ami azonban újra helyreáll majd egy kis idő után. Na jó, egy kicsivel több idő (4 óra) után. Egy sima tusfürdő vagy sminklemosó után azért nem érzitek ezt, merthogy ezek savas kémhatásuk miatt nem mossák le olyan hatékonyan a bőrről a szennyeződéseket és az olajos réteget a bőrről.

Éppen emiatt úgy döntöttem, hogy tiszta hideg vízzel mosom meg az arcomat reggel, a szappanos, fertőtlenítős módszert pedig esténként, a sminklemosás után fogom bevetni kicsivel lefekvés előtt, hogy éjjel legyen ideje regenerálódni a bőrömnek.

Ajánlott cikkek