Egyéb kategória

Az egész világ kiakadt rajta, Manolo Blahnik most bevédi: vajon helyénvaló volt Melania Trump tűsarkúja?

Donald Trump talán minden idők eddigi legmegosztóbb amerikai elnöke – a világ viszont nemcsak őt figyeli árgus szemekkel, hanem a feleségét is. Melania Trumpot folyamatosan kritizálják: a first lady hol az akcentusa, hol a házassága, hol a múltja, hol pedig az öltözködése miatt kerül terítékre. Legutóbb pár hete haragította magára a közvéleményt, amikor egy tűsarkú cipőben utazott a Harvey hurrikán sújtotta Texasba. Néhány nappal ezelőtt a cipő tervezője, Manolo Blahnik is megszólalt az ügy kapcsán, hogy védelmébe vegye az exmodellt.

vous - 2017.09.23.
Az egész világ kiakadt rajta, Manolo Blahnik most bevédi: vajon helyénvaló volt Melania Trump tűsarkúja?

Még augusztusban történt, hogy Melania Trump egy Manolo Blahnik tűsarkúban indult el a Harvey hurrikán által sújtotta texasi városba, Houstonba. Mondhatnánk, hogy a cipőválasztás megosztó volt, de ez nem lenne igaz, ugyanis a dolog egyöntetűen kiverte a biztosítékot mindenkinél: nem volt olyan médium, ami ne kritizálta volna a döntést, ahogy a civilek is mélységesen felháborodtak az ügy kapcsán.

Objektum doboz

Amikor Texasban pár nap alatt annyi eső esett, mint máskor egy teljes év alatt, több mint 80 ember vesztette életét, a túlélőknek pedig végleg el kellett hagyniuk a házaikat. A károkra nincsenek szavak, így érthető, hogy az elnök és a felesége is tiszteletét tette egy ponton a katasztrófa sújtotta területen, jelezve, hogy a kormány nem hagyja magára a bajba jutottakat.

A first lady viszont olyat tett a Fehér Háztól a Texasba induló helikopterig vezető pár méteren, amivel ismét magára haragította a közvéleményt: egy tizenakárhány centis tűsarkúban tipegett végig a betonon, azaz így indult el egy olyan városba, ahol épp katasztrofális viszonyok uralkodnak.

Hogy a cipő csinos vagy divatos volt-e, nem kérdés: a probléma nem a stílusérzékkel, hanem az üzenettel volt.

Miközben a texasi látogatás – ha csak szimbolikusan is, de – a hatóságok segítségnyújtásáról szólt volna, Melania lábbelije inkább azt üzente, hogy a first lady nem fog sárban és vízben gyalogolni – azaz a kisujját sem óhajtja megmozdítani.

(Amikor a gép landolt Houstonban, Melania már ugyan egy fehér tornacipőben lépett a nyilvánosság elé, de addigra már megtörtént a baj…)

Érthető, hogy a cipőválasztást a legtöbben elitistának, érzéketlennek és meggondolatlannak érezték–- pár napja viszont a Harper’s Bazaar megszólaltatta a cipő tervezőjét, Manolo Blahnikot az ügy kapcsán, aki a Trump család régi barátjaként természetesen a védelmébe vette a first ladyt:

„Szerintem (Melania) éjjel-nappal dolgozik, és valószínűleg épp ez a pár cipő volt rajta, amikor elhagyta New Yorkot. Nyilván viselhetett volna egy pár Hunter gumicsizmát, de ezt a cipőt viselte és kész. Nem vagyok jó abban, hogy másoknak megmondjam, mit vegyenek fel: mindenki azt hord, amit akar.”

A tervező, aki régről ismeri a korábban modellként dolgozó first ladyt, még azt is hozzátette:

„Nem érdekel a politika és nem is értek hozzá. Kedvelem Melaniát, számomra ő maga a szépség, szerintem nincs több a történetben.”

Csakhogy a történetben több van, ugyanis tetszik, nem tetszik, de

Melania Trump jelenleg az Amerikai Egyesült Államok első számú emberének a felesége – ez pedig kötelezettségekkel –, a kötelezettségek révén pedig számonkérhetőséggel jár.

Egyre többen foglalkoznak azzal, hogy vajon Melania Trumpot jogosan kritizálják-e állandó jelleggel, vagy inkább már-már bullying áldozata lett a first lady. Kétségtelen, hogy Donald Trump feleségére olyan mértékű gyűlölet irányul, amire nem szolgált rá: amikor például az akcentusa miatt bántják, egy olyan dolgot rónak fel a hibájaként, amiről valójában nem tehet. Az öltözködés viszont már egészen más tészta…

Objektum doboz

Egy first lady ruhadarabjai minden esetben üzenettel bírnak, és ezt Melaniának is szem előtt kell – vagy legalábbis kellene – tartania.

Az önkifejezésnek ilyenkor nincs helye: az elnök felesége nem önmagát, hanem egy egész országot képvisel a megjelenésével.

De mentségére szóljon: ilyenkor nem is ő válogat a gardróbból, hanem egy egész csapat rakja össze a megjelenését. Ezért nem értem, hogy történhetett ez az egész:

nem volt egy stylist, kommunikációs szakember, századik tanácsadó a Fehér Házban, aki észnél lett volna?

Ti mit gondoltok, jogosan kritizálják állandó jelleggel Melania Trump megjelenését? Vagy inkább a Fehér Ház stábjával van a baj?

Objektum doboz

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.