Otthon

Segítünk, hogyan érdemes kitenni a képeket az otthonotokban!

Dobozokban állnak a régi fotók arra várva, hogy egyszer felkerüljenek a falra? Esetleg be vannak már keretezve, csak még nem tettétek fel őket? A falon már van egy halom bekeretezett fotó, de valahogy sehogy sem áll össze a kép? Nem mutatnak jól együtt? Totális káosz uralkodik emiatt a helyiségben? Akkor segítek, hogyan tudjátok a lakásotok stílusának megfelelően kitenni a fotókat, grafikákat, rajzokat vagy épp festményeket.

vous - 2017.08.29.
Segítünk, hogyan érdemes kitenni a képeket az otthonotokban!

Az első és legfontosabb, hogy ne essetek kétségbe, hiszen ez nem egy egyszerű feladat. Sokszor a lakberendezők és kurátorok baja is meggyűlik a feladattal. A mi dolgunk annyival könnyebb, hogy megtanultuk, ezért jobban átlátjuk, mit mivel és hogyan érdemes kombinálni. Most azonban szeretném megosztani veletek is, hátha könnyebben igazodtok majd el dekorációk és képek világában.

Legyen szép a szemnek

Ha sok képet tesztek egymás mellé, akkor az a legfontosabb, hogy egységében jó legyen rájuk nézni. Ezt úgy a legegyszerűbb elérni, ha azonos színű, méretű vagy anyagú képkereteket választotok, vagy ha a benne lévő képek hasonló témájúak vagy hasonló színvilággal rendelkeznek.

Abban az esetben, ha egyszerű, letisztult fekete vagy fehér kereteket választotok, egyforma méretben és szimmetrikusan teszitek fel a falra, nagyon harmonikus és elegáns lesz az összkép.

Amennyiben a keretek anyaga és színe megegyezik, de különböző méretűek, többféle hatást is elérhettek:

  • Ugyanakkora távolságra elhelyezve az egyiket a másiktól szabálytalan formában, harmonikus lesz az összkép,
  • Míg ugyanakkora távolságban elhelyezve őket egy egységes négyzetes formát kiadva elegáns és klasszikus hatást érhettek el.
  • Ha szorosan egymás mellé teszitek őket úgy, hogy rengeteg van belőlük, de viszonylag kis távolságra, akkor az egész hatása olyan lesz, mint egy mintás tapéta, ami jó hátteret biztosít a bútoroknak a térben.
Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Eltérő színek és formák

Otthonossá, barátságossá, játékossá, kissé kuszává, eklektikussá teszik a teret, ami a színes családi fotókhoz vagy grafikákhoz nagyon jól passzolhat. Persze a sokszínű kereteket is harmonikussá lehet tenni, ha például azonos színű paszpartu kerül a képek köré.

Itt nincsenek szigorú szabályok.

Objektum doboz

Objektum doboz

Válasszátok az elegáns vagy akár a barátságos, kissé kaotikusabb összeállításokat, mindig a következőképpen álljatok neki a képek felrakásának:

  1. Válasszátok ki a képeket, nézzétek meg, hogyan néznek ki együtt, milyen az összhatás.
  2. Keressetek hozzájuk megfelelő kereteket, és ha úgy érzitek, paszpartuzzátok be őket, majd mehetnek is a keretekbe.
  3. Mérjétek ki a falon egy centivel, hogy körülbelül mekkora felületre kerülhetnek majd a képek.
  4. A kapott méretet jelöljétek ki a padlón, és addig legózzatok a földön a képekkel a vonalon belül, míg azt nem érzitek, hogy sikerült a tökéletes összeállítás.
  5. Fotózzátok le vagy mérjétek le a képek közötti távolságokat, és eszerint szögeljétek fel őket a falra.

Abban az esetben, ha nem rendelkeztek túl sok képpel, vagy nem szögelnétek tele a falatokat, tehetitek a képeket egy polcra is, ebben az esetben az imént leírt tippek és stílusok, vagyis a színek, formák és arányok ugyanúgy vonatkoznak a képekre, mintha a falra lógatnátok ki őket.

Objektum doboz

Ajánlott cikkek