Egyéb kategória

Nem mindegy, hogy kerül a családi fotó a falra – elárulom, miért!

Dobozokban állnak a régi fotók arra várva, hogy egyszer felkerüljenek a falra? Esetleg be vannak már keretezve, csak még nem tettétek fel őket? A falon már van egy halom bekeretezett fotó, de valahogy sehogy sem áll össze a kép? Nem mutatnak jól együtt? Totális káosz uralkodik emiatt a helyiségben? Akkor segítek, hogyan tudjátok a lakásotok stílusának megfelelően kitenni a fotókat, grafikákat, rajzokat vagy épp festményeket.

vous - 2017.08.29.
Nem mindegy, hogy kerül a családi fotó a falra – elárulom, miért!

Az első és legfontosabb, hogy ne essetek kétségbe, hiszen ez nem egy egyszerű feladat. Sokszor a lakberendezők és kurátorok baja is meggyűlik a feladattal. A mi dolgunk annyival könnyebb, hogy megtanultuk, ezért jobban átlátjuk, mit mivel és hogyan érdemes kombinálni. Most azonban szeretném megosztani veletek is, hátha könnyebben igazodtok majd el a falak vagy a polcok dekorálásában.

Színjáték – avagy így hatnak a különböző színek a hangulatotokra

További lakberendezési tippek, ötletek és segítsék

Legyen szép a szemnek

Ha sok képet tesztek egymás mellé, akkor az a legfontosabb, hogy egységében jó legyen rájuk nézni. Ezt úgy a legegyszerűbb elérni, ha azonos színű, méretű vagy anyagú képkereteket választotok, vagy ha a benne lévő képek hasonló témájúak vagy hasonló színvilággal rendelkeznek.

Abban az esetben, ha egyszerű, letisztult fekete vagy fehér kereteket választotok, egyforma méretben és szimmetrikusan teszitek fel a falra, nagyon harmonikus és elegáns lesz az összkép.

Amennyiben a keretek anyaga és színe megegyezik, de különböző méretűek, többféle hatást is elérhettek:

 • Ugyanakkora távolságra elhelyezve az egyiket a másiktól szabálytalan formában, harmonikus lesz az összkép,
   
 • míg ugyanakkora távolságban elhelyezve őket egy egységes négyzetes formát kiadva elegáns és klasszikus hatást érhettek el.
   
 • Ha szorosan egymás mellé teszitek őket úgy, hogy rengeteg van belőlük, de viszonylag kis távolságra, akkor az egész hatása olyan lesz, mint egy mintás tapéta, ami jó hátteret biztosít a bútoroknak a térben.
Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Eltérő színek és formák

Otthonossá, barátságossá, játékossá, kissé kuszává, eklektikussá teszik a teret, ami a színes családi fotókhoz vagy grafikákhoz nagyon jól passzolhat. Persze a sokszínű kereteket is harmonikussá lehet tenni, ha például azonos színű paszpartu kerül a képek köré.

Itt nincsenek szigorú szabályok.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Válasszátok az elegáns vagy akár a barátságos, kissé kaotikusabb összeállításokat, mindig a következőképpen álljatok neki a képek felrakásának:

 1. Válasszátok ki a képeket, nézzétek meg, hogyan néznek ki együtt, milyen az összhatás.
   
 2. Keressetek hozzájuk megfelelő kereteket, és ha úgy érzitek, paszpartuzzátok be őket, majd mehetnek is a keretekbe.
   
 3. Mérjétek ki a falon egy centivel, hogy körülbelül mekkora felületre kerülhetnek majd a képek.
   
 4. A kapott méretet jelöljétek ki a padlón, és addig legózzatok a földön a képekkel a vonalon belül, míg azt nem érzitek, hogy sikerült a tökéletes összeállítás.
   
 5. Fotózzátok le vagy mérjétek le a képek közötti távolságokat, és eszerint szögeljétek fel őket a falra.

Abban az esetben, ha nem rendelkeztek túl sok képpel, vagy nem szögelnétek tele a falatokat, tehetitek a képeket egy polcra is, ebben az esetben az imént leírt tippek és stílusok, vagyis a színek, formák és arányok ugyanúgy vonatkoznak a képekre, mintha a falra lógatnátok ki őket.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.