Otthon

Házi fogkrém mindössze három hozzávalóból – a szuperegészséges fogakért

Egyre többen gondolkodnak el azon – legalábbis nekem úgy tűnik –, hogy milyen tisztító- és szépségápolási szerekkel veszik körbe magukat nap mint nap. Éppen ideje, hiszen ezek a szintetikus „vegyszerek” a szervezetünkbe jutva nyilván nem tesznek jót rövid, és pláne nem hosszú távon. De akkor azt, hogy mivel mosunk fogat, miért hagyjuk figyelmen kívül? 

vous - 2022.01.20.
Házi fogkrém mindössze három hozzávalóból – a szuperegészséges fogakért

Ne értsetek félre! Nem azt mondom, hogy minden fogkrém káros, és ne használjatok ilyesmit, csak szeretném felhívni a figyelmeteket arra, hogy olvassátok el, miket tartalmaz az adott fogkrém. Másrészt pedig mutatnék egy alternatívát egy „mindenmentes” házi készítésű fogkrémre, amit érdemes kipróbálnotok.

Mi megtettük! Miután elkészítettem, egyből ki is próbáltuk főszerkesztőnkkel, Eszterrel, és kellemesen csalódtunk – pedig az elején mi is kicsit ódzkodtunk attól, hogy olajjal mossunk fogat. Ízre is teljesen oké volt, na jó, talán egy kicsit lehetne kevésbé sós… De ehhez is hozzá lehet szokni, vagy egész egyszerűen kevesebb sót adagolni bele.

Eszter a következő írta tesztalanyként:

„Használtam már sós fogkrémet, ezért az ízén nem lepődtem meg. Sőt, kellemesebb is volt az illóolaj miatt, mint a sima sós fogkrémek.

Az állaga barátságos volt, a nyelvemet végighúzva a fogaim felületén nem éreztem semmit – simák voltak.

bio fogkrém fogápolás kókuszolaj fogkefe aloe vera

Környezettudatos mosoly? Létezik! Eláruljuk, mit kell róla tudni

„Magyarország egyik népbetegsége, hogy rettegünk a fogorvosoktól, még akkor is, ha igazából semmilyen kellemetlen élményünk sincs velük kapcsolatban. Ez valahogy belénk ivódott az évek során, mint ahogy az is, hogy addig használunk egy fogkefét, míg szét nem állnak a sörtéi. Pedig valójában 3-4 havonta váltani kellene egy újra. De pontosan milyenre? Mindenképp egy környezetbarát verzióra!

Konklúzió: hatékony, gyorsan elkészül, sokáig eláll, nagyon kevés alapanyag kell hozzá, és minden, ami benne található, nagyon jótékonyan hat mind a fogakra, mind pedig a fogínyre. De lássuk a pontos részleteket! 

  • Kókuszolaj: Erős antibakteriális és gombaölő hatással bír, emellett segít a fogfehérítésben.
  • Szódabikarbóna: Csakúgy, mint a kókuszolaj, segíti a fogak fehérítését, hatékonyan távolítja el a lepedéket, tisztítja a szájüreget, és megvédi a fogínyt a betegségektől.
  • Illóolaj: Annak függvényében segít, hogy milyen fajtát választotok a fogkrémetekhez. A szegfűszegolaj például enyhíti a fogfájást, és jótékonyan hat a fogínyre, a citrom- és a teafaolaj antibakteriális hatású.

Nézzetek utána, hogy melyik erre a célra alkalmas illóolaj lenne a legmegfelelőbb számotokra, és keverjétek azt a kencébe, de csak miután elvégeztetek egy bőrpróbát, és megbizonyosodtatok arról, hogy nem vagytok rá allergiásak, és nem vált ki semmilyen érzékenységet nálatok! Mi egyébként az eukaliptuszolaj mellett döntöttünk.

Ha kedvet kaptatok hozzá, hogy elkészítsétek, a következőképpen tehetitek

Amire szükségetek lesz

  • 1 rész szódabikarbóna
  • 2 rész kókuszolaj (nem hidrogénezett)
  • 5-10 csepp illóolaj – mennyiségtől függően
  • egy csipet tengeri só – mennyiségtől függően
  • tégely
  • kanál

Forrás:
Molnár Anikó

Elkészítése

Ha a kókuszolaj nem folyékony halmazállapotú, akkor vízgőz fölött kissé olvasszátok fel, majd keverjétek hozzá a szódabikarbónát, a sót, végül az illóolajat. Ezután hűtsétek vissza, hogy krém állagú legyen a paszta. Néha keverjétek meg, míg teljesen meg nem szilárdul, hogy a szódabikarbóna ne üljön le a tégely aljára.

Kipróbáljátok?

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó
Ajánlott cikkek