Egyéb kategória

8 lenyűgöző tény Amelia Earhartról, a világ első jelentős női pilótájáról

Vannak olyan nők, akik hősök a saját szemükben. Nagyszerűvé válnak a mikrokörnyezetükben. És vannak nők, akiket egy egész világ ismer meg a nagyszerűségük miatt. Amelia Earhart amerikai pilótanő ilyen, ismerjük meg közelebbről 8 lenyűgöző tényen keresztül!

vous - 2017.07.26.
8 lenyűgöző tény Amelia Earhartról, a világ első jelentős női pilótájáról

1. Nem volt odáig meg vissza a repülőgépektől

Amelia Earhart 120 éve született idén júliusban. A repülés női úttörője nem volt odáig meg vissza, amikor először látott repülőgépet, 1908-ban. Egészen 1917-ig nem is foglalkozott a repüléssel. Ápolónőként dolgozott a kanadai Vöröskeresztnél. Állítólag ekkoriban sokat beszélgetett pilótákkal, a barátaival rendszeresen lógtak a hangároknál és a közeli reptéren, egyre vonzóbbá vált számára a repülés gondolata.

Először 1920-ban repült utasként, csak utána kezdett pilótaleckéket venni.

2. Egy nőtől tanult repülni

Neta Snook nem olyan ismert, mint Amelia, de számos „az első nő” címet tudhat magáénak. Ő volt az első női pilóta Iowában, az első nő, aki repülést oktatott, és az első nő, akinek reptere volt. De Neta Snook volt az egyetlen nő, aki megtanította Ameliát repülni, 1921-ben.

3. Kanárinak nevezte az első repülőjét

Nemcsak sztárszerzőnk, Takács Nóra nevezi el a kedvenc tárgyait vagy közlekedési eszközeit, hanem Earhart is így tett. Nórának Carolina a biciklije, Amelia pedig Kanárinak nevezte az első, természetesen kanárisárga repülőgépét, amely oktatója szerint túlárazott volt, és túl nehezen kezelhető egy kezdő számára. Earhart ugyanis mindössze fél évvel az első leckéje után vásárolta a gépet.

4. Az édesanyja is imádott repülni

Amy Earhart, Amelia édesanyja is kalandvágyó nő volt. Nemcsak a repülést szerette, hanem a hegymászást is. Olyannyira, hogy ő volt az első nő, aki megmászta a Sziklás-hegységben található Pikes Peak hegyet. Amelia édesapja viszont félt a repüléstől. Tökéletesen meg tudom érteni.

Forrás:
Wikipedia

5. Próbaházasságot kért

1928-ban George Palmer Putnam könyvkiadó javaslatára Amelia lett az első nő, aki átrepülhette az Atlanti-óceánt – igaz, csak utasként. Maga a tény, hogy első nőként megtette a több mint 20 órás utat, óriási népszerűséget hozott neki. A javaslatot tevő Putman számára annyira szimpatikus volt, hogy megkérte a kezét. Amelia vonakodva bár, de igent mondott. Arra kérte Putmant, egy évig éljenek próbaházasságban, és ha ez nem sikerül, akkor békében váljanak el útjaik. A férfi beleegyezett, és boldogan éltek együtt egy év után is.

6. Dolgozott a Cosmopolitan magazinnak

Amelia népszerűségét mindvégig arra használta fel, hogy minél több nővel megismertesse és megszerettesse a repülést. 1928-ban a Cosmopolitan repüléssel kapcsolatos szerkesztője lett, 16 cikket publikált a magazin számára.

7. Nagy rajongója volt a first lady

Eleanor Roosevelt lenyűgözőnek találta Amelia munkásságát, nagy rajongója volt, később barátokká váltak. A first lady még repüléselméletet is tanult tőle, a fizikai vizsgán is átment, de végül nem repült egyedül.

8. Az első olyan híresség volt, aki saját kollekciót dobott piacra

Amelia Earhart Fashions néven exkluzív kollekciót tervezett, amelyet a Macy's és a Marshall Field's áruházaiban lehetett kapni. A modellek között voltak ruhák, blúzok, nadrágok, kalapok, amelyeket pamutból, ejtőernyőselyemből készítettek. Olyan vicces részletekkel utaltak a repülésre, mint a propeller alakú gombok. Earhart amúgy kislányként tanult varrni, és a mintadarabokat saját maga készítette.

Amelia számtalan „az első” címmel büszkélkedhetett rövid élete során. Ő volt az első nő, aki átrepülte az Atlanti-óceánt (1932), az első, aki Hawaiiból Kaliforniába repült (1935), és ő szeretett volna lenni az első, aki körberepüli a Földet. Sajnos útja során Fred Noonan navigátorral együtt eltűnt, az Amerikai Haditengerészet 4 millió dollárt költött a kutatásukra. Az eltűnésük kapcsán számtalan összeesküvés-elmélet is keletkezett. A gép egyik darabjára 1991-ben leltek rá, és 2014-ben azonosították is, hogy Amelia gépéről van szó. A pilótanő és navigátor társa a feltételezések szerint egy lakatlan szigeten értek partot, és itt is haltak meg.

Ajánlott cikkek