Egyéb kategória

Amit nem tanítanak az iskolában: hasznos YouTube-csatornák, amik az élet fontos kérdéseire keresik a választ

A YouTube-ra bárki feltöltheti a saját videóját – sajnos és szerencsére. Bár eleinte amatőr, értelmetlen felvételekkel volt tele a videómegosztó oldal, mostanra vérprofi, jól kitalált és tartalommal bíró anyagok is akadnak szép számmal – csak tudni kell, mire érdemes rákeresni. Ezúttal olyan YouTube-csatornákat gyűjtöttem nektek össze, amik az élet kis és nagy kérdéseire keresik a választ, és teszik mindezt érdekesen, hasznosan és persze szórakoztató módon. Amit az iskolában nem tanítanak, azt ma megtanulhatjátok a netről, ha van némi angoltudásotok és mondjuk 10 szabad percetek.

vous - 2017.07.25.
Amit nem tanítanak az iskolában: hasznos YouTube-csatornák, amik az élet fontos kérdéseire keresik a választ

School of Life

Alain de Botton svájci–angol filozófus nem kisebb fába vágta a fejszéjét, mint hogy megpróbálja megválaszolni az élet nagy kérdéseit – és néha a kicsiket is.

Csatornája a School of Life, azaz Az élet iskolája nevet viseli, a videói ugyanis csupa olyan dologra próbálnak választ adni, amik mindenkit foglalkoztatnak, mégsem találunk rájuk választ a tankönyvekben.

Miközben a suliban rengeteg tantárgyat tanítanak, az igazán fontos kérdésekre nem készítenek fel minket:

  • Hogyan érdemes párt választani hosszú távra?
  • Miért nem mindegy, hogy milyen ruhát viselünk?
  • Számít-e a pénz?
  • Hogyan fogadjuk el az öregedést?
  • Miért hűlnek ki a párkapcsolatok egy idő után?
  • Hogyan hazudunk magunknak?

Ez mind csupa olyan dolog, amivel jó lenne, ha tisztában lennénk – de korábban senki nem tett erőfeszítést annak érdekében, hogy ez meg is történhessen. Alainnek köszönhetően viszont egyre több téma kap figyelmet 5-10 percben, egyszerűen, érthetően és szerethetően elmagyarázva. Mindez pedig a fülnek jóleső brit akcentussal van tolmácsolva.

A csatornát itt találjátok.

Objektum doboz

TEDx Talks

Mi a szerkesztőségben óriási TED-rajongók vagyunk! A nemzetközi konferencia mindig tartogat valami izgalmasat, ugyanis a világ legizgalmasabb elméit gyűjtik össze, hogy előadásokat tartsanak a legkülönbözőbb témákról a legkülönbözőbb stílusban – és hála az égnek a felvett anyagokat a YouTube-on is közzéteszik. Ráadásul sokszor olyan kérdéseket feszegetnek, amikre addig az ember nem is gondolt volna…

  • Miért jó dolog a sebezhetőség?
  • Miért viselkedik valaki úgy, ahogy?
  • Hogyan kell úgy beszélni, hogy az embereket érdekelje is, amit mondani szeretnénk?
  • Mi történik, ha válaszolsz egy spamre?

A videók csak gyűlnek és gyűlnek, de ha eddig nem ismertétek volna a TED-et, akkor kezdjétek a legnépszerűbb videók listájával (itt találjátok). 

Tanulhattok a motivációs előadótól, Nick Vujicictől a reménytelenség leküzdéséről, Robert Hoge-tól az önelfogadásról, vagy az Y generáció nagykövetétől, Tavi Gevinsontól az útkeresésről.

A csatornát itt találjátok.

Objektum doboz

Matthew Hussey

Nemrég már említettem nektek az angol párkapcsolati tréner, Matthew Hussey nevét, amikor arra kerestem a választ, kinek is kellene fizetnie az első randevún.

Matthew a YouTube-ra feltöltött videóiból épített birodalmat, és nem véletlenül vált pofátlanul sikeressé: bullshit helyett rengeteg hasznos mondanivalója és tanácsa van a szerelmi élettel és a párkapcsolatokkal kapcsolatban.

Szentimentális, nyálas és idealizáló nézetek helyett valódi, kézzelfogható és hasznos tanácsai vannak.

Ha valamilyen visszatérő problémátok, elakadásotok van a szerelmi életetekkel kapcsolatban, vagy csak szeretnétek tudatosabban élni, nézzétek meg pár videóját.

Többek között megtudhatjátok tőle,

  • mikor érdemes újrakezdeni egy már tönkrement párkapcsolatot;
  • mi jár egy pasi fejében, amikor szakít a barátnőjével;
  • mi enyhíti a szakítás utáni szívfájdalmat;
  • és hogyan lehettek magabiztosabbak.

A csatornát itt találjátok.

Objektum doboz

The Financial Diet

A The Financial Diet, azaz A pénzügyi diéta pontosan az, aminek hangzik: egy videórovat, ami a pénzügyekkel kapcsolatban ad tanácsokat. Mint azt a név is mutatja, ahogy a fogyásban sem a fogyókúra, hanem az életmódváltás segít – úgy a pénzügyek terén is hosszú távú, tartható változtatásokra van szükség. Ez az a csatorna, ahol nem értelmezhetetlen, kibogozhatatlan, bonyolult pénzügyi tanácsokat adnak, hanem a hétköznapi életben hasznosítható, egyszerű tippeket.

Sokszor olyan dolgok hangzanak el, amiknek teljesen nyilvánvalónak kellene lenniük – de sokunk számára mégsem azok.

  • Mi az, amire érdemes költenetek ahhoz, hogy hosszú távon pénzt spóroljatok?
  • Mennyivel költ többet az az ember, akinek önértékelési problémái vannak?
  • Hogyan lehet nyaralni fix és szűkös kerettel?

Mivel a csatornát egy fiatal lány üzemelteti, higgyétek el, valóban a mi generációnknak szóló tanácsokat kaphattok.

A csatornát itt találjátok.

Objektum doboz

Marie Forleo

Marie Forleót maga Oprah nevezte a következő generáció egyik kiemelkedő tanácsadójának. Marie alapvetően a karrierrel és a döntéshozással kapcsolatban ad tanácsokat, de általános életvezetési útmutatókat is szokott – mindezt pedig a nézők igényeihez igazodva, az általuk beküldött kérdésekből inspirálódva teszi.

  • Hogyan lehet végleg elhagyni egy berögzült rossz szokást?
  • Hogyan kell karriert váltani?
  • Milyen kérdéseket érdemes feltenni az újévi fogadalmak megtétele előtt?
  • Hogyan kell megbocsátani valakinek, ha megbocsáthatatlan dolgot tett?

Bár Marie maga néha egy kicsit túlzottan tökéletesnek tűnik, azért van mit tanulni tőle!

A csatornáját itt találjátok.

Objektum doboz

élettervezés

„…40 évesen majd arra ébredsz fel, hogy nem tudod, miért történik veled mindig ugyanaz a szar”

Mióta a Netflix is a háztartás része, rendszeresen nézek dokumentumfilmeket – csak úgy. Az egyik kedvencem a séfeket bemutató The Chef's Table. Kicsi feszengek ugyan a tányéromra dobált, nem túl átgondolt és egészséges vacsorámat nyammogva, miközben ők olyan fogásokat mutatnak be, amiktől rágni sem tudok, mert a padlón keresgélem az államat. Amin viszont a legutóbbi rész láttán elgondolkodtam, az nem az ételek vagy a főzés volt, hanem a tudatos élettervezés, hogy ne legyen az egész vakrepülés. A cikk folytatását ide kattintva olvashatjátok.

Ajánlott cikkek