Egyéb kategória

Így lehet az otthonotok egy hűsítő oázis – a perzselő sivatagi hőségben

A rekkenő hőség nem feltétlenül elviselhetetlen, ha a vízparton élvezhetjük. A munkahelyünkön és az otthonunkban viszont a hátunk közepére sem kívánjuk, hiszen egy meleg helyiségben a közérzetünk is sokkal rosszabb, és jó pár álmatlan éjszakát is okozhat számunkra. Hogy ez ne így legyen, adok pár ötletet arra, hogyan hűthettek le egy helyiséget egyszerűen, költséghatékonyan!

vous - 2017.06.29.
Így lehet az otthonotok egy hűsítő oázis – a perzselő sivatagi hőségben

Én személy szerint gyűlölöm a légkondit, hiszen sem a szemnek, sem a fülnek, de még a veséknek sem tesz túl jót, nem beszélve az allergiáról. Sajnos emiatt állandó harcot kell vívnom a kollégáimmal, akiknek egy része a légkondikedvelők táborát erősíti. Emcsi nemrég írt is nektek erről a mindennapos problémáról, ami nagy valószínűséggel nem csak a mi irodánkat érinti. Pedig a légkondin és ventilátoron kívül még egy rakás, az egészségre kevésbé ártalmas trükkel hűthetnénk egy helyiség levegőjét. Mondom, melyek azok!

mérges dühös nő

Ti is ölitek egymást a klíma miatt a munkahelyen?

„Utálom a 4–6-os villamost nyáron, mert szabályosan az ájulás szélére kerülök egy-egy meleg napon. A légkondi ugyan hűti a levegőt az utastérben, de csak a használtat kavarja. Ha esetleg ki akarnám nyitni az ablakot, akkor vagy ketten rám vetik magukat, hogy ne. Mert akkor, ugye, kiszökik a hideg. Meg kell őrülni.”

Andi cikkét a linkre kattintva olvashatjátok!

  • Már kora reggeltől árnyékoljátok le az ablakokat.
     
  • Napközben ne nagyon nyissatok ablakot, inkább csak estefelé, amikor már kissé lehűlt a levegő, ha mindenképp szellőztetnétek, akkor viszont kövessétek a nap járását, és csak ott nyissatok ablakot, ahol már nem süt.
     
  • Mindenképp sötétítsetek kívülről is, hogy kevésbé melegedjen fel az ablaküveg, húzzátok le vagy be a redőnyöket, spalettákat, de tehettek például egyéb árnyékolót, vitorlavásznat is az ablak fölé, ha kivitelezhető. Ha nem, akkor ragasszátok le az ablakokat hővisszaverő fóliával. Igaz, kicsit borsos az áruk, de higgyétek el, minden pénzt megér, és nemcsak a nyári hőségben, de a téli mínuszokban is nagyon jó szolgálatot tesznek majd.
     
  • Minden felesleges lámpát kapcsoljatok le, és minden felesleges kütyüt húzzatok ki, amikor épp nincs rá szükségetek, hiába vannak stand-by módban sajnos ebben az állapotukban is képesek hőt termelni.

Szőnyeg off, felmosás on!

A hideg padló óriási felületen hűtheti a lakás levegőjét, ha nem szigetelitek le szőnyegekkel, és ha pár óránként fel is mossátok sima hideg vízzel. Így ráadásul nemcsak a levegőt, de magatokat is hűthetitek, ha mezítláb, nem pedig papucsban jártok rajta – ezzel növelhetitek a hőleadásotokat. Ha hidegburkolat van a lakásotokban, akkor azért csak óvatosan a mezítlábaskodással!

Forrás:
Depositphotos

Textilek, textilek, textilek

Ha világos színű textileket vagy akár egy sima lepedőt akasztotok a karnisra, máris tettetek valamit a hőmérséklet csökkentéséért, hiszen a világos színű textíliák visszaverik a fényt, így nem tud annyira felmelegedni a lakás. Ha még be is vizezitek ezeket, akkor garantált a siker, ugyanis ahogy száradnak a szövetek, hőt vonnak el a helyiségtől.

A törölközők is segíthetnek a hőség elleni harcban, ha vizesen a radiátorra vagy ablakpárkányra terítitek. Mivel a törölköző bolyhai megsokszorozzák a felületét, így hatékonyabban veszi fel a harcot a meleg ellen, mint bármelyik más textília.

Arra azért ügyeljetek, hogy túlzásba se essetek, hiszen a túl sok párától még melegebbnek érezhetitek a levegőt!

Ha nem szívesen bajlódnátok az imént felsorolt drapériás megoldásokkal, inkább áldoznátok valamennyit a hidegebb lakás érdekében, szerezzetek be blackout, vagyis fényvisszaverő sötétítő függönyöket. Ezek nem engedik át a fényt, és baromi jól szigetelnek, ami télen-nyáron jó szolgálatot tesz majd!

árnyékolás lakberendezés

Ne csak az arcotokat kontúrozzátok! – A lakással is csodákat tesz a megfelelő árnyékolás

Számtalan megrendelőmnek tanácsoltam már, hogy mindenképp kerüljön valamilyen árnyékoló az ablakokra. Meglepő módon azonban ezt rengetegen elutasítják. Valószínűleg a régi, ronda, súlyos függönyöknek és borzalmasabbnál borzalmasabb reluxáknak köszönhetően. Most viszont bebizonyítom, hogy az árnyékolás a funkcionalitáson túl esztétikus szerepet is betölthet a lakásban.

Oázis a sivatagban

A szobanövényeket is a javatokra fordíthatjátok a nagy hőségben, ha egy spricnivel befújjátok őket – de ne essetek túlzásba. Nehogy a cserepeseitek lássák kárát a ti komfortérzeteteknek!

A növények a leveleiken keresztül párologtatják el a felesleges vizet, amit a gyökereiken keresztül felszívtak, így ha a levelüket külön belocsoljátok, még több vizet fognak kibocsájtani, ami megint csak hőt von el a helyiségből. Persze egy apró pozsgással ebben az esetben nem sokra mentek, de egy filodendronféle már simán beválhat.

Nektek milyen hűsítő tippjeitek vannak?

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.