Egyéb kategória

Beütött a baj? Ha elrontotta a fodrász a frizurátokat, mentsétek meg a helyzetet a tippjeinkkel

Mindannyian szenvedtünk már miatta: elrontott frizurával felállni a fodrászszékből az egyik legparább dolog. Tény, hogy a haj visszanő–- de mindezt olyan lassú tempóban teszi, hogy okkal szorongunk egy félresikerült hajvágás után. Ha viszont már megtörtént a baj, valamit tenni kell. Ezúttal olyan tippeket mutatunk nektek, amik talán enyhíthetik a katasztrófát.

vous - 2017.05.21.
Beütött a baj? Ha elrontotta a fodrász a frizurátokat, mentsétek meg a helyzetet a tippjeinkkel

Először is: nyugi, mély levegő.

Az is lehet, hogy maga a vágás nem vészes – csak az katasztrofális, ahogy a fodrász beszárította a frizurát. Első körben mossatok hajat otthon, és a szárítás után formázzátok a hajatokat a saját ízlésetek szerint. Kísérletezzetek, hátha létezik olyan verzió, ami megtetszik. Segíthet a hajvasaló, a hajsütővas, a hajlakk, a zselé, vagy a tengeri sós spray is.

Forrás:
depositphotos, stocksnap

Másodszor: döntésre fel!

Ha formázás után is menthetetlen a helyzet, gondoljátok végig, hogy a mostani eredményen tudna-e javítani egy másik szakember. Ha hajlandóak vagytok megszabadulni egy bizonyos hajhossztól, akkor szinte minden esetben korrigálható a dolog egy újabb vágással.

Tudom, a legtöbben ragaszkodnak a hosszú fürtjeikhez, de szerintem csinosabb egy jól levágott rövid frizura, mint egy rosszul levágott hosszú.

Ha viszont ez sem járható út, akkor kísérletezzetek az alábbi tippjeinkkel, amelyek talán elterelhetik a figyelmet a rosszul sikerült végeredményről.

Kendő

Nem fogok kertelni: ha tényleg katasztrofális a helyzet, és úgy érzitek, semmi sem segít, akkor egy-két divatos kendőre lesz szükségetek.

Ha „csak” egy rosszul sikerült frufruval álltok szembe, elég, ha egy kisebb méretű darabot tekertek a fejetek köré, ami egy széles hajpánthoz hasonlóan eltakarhatja a kényes területet.

Ha viszont az egész frizura menthetetlen, akkor kössétek meg a kendőt úgy, hogy a teljes hajatokat eltakarja: azaz viseljétek turbánként. Rengeteg tutorial van a neten különféle kendőkötési technikákkal, így a videók segítségével hamar megtanulhatjátok, hogyan is készül a tökéletes turbán. A kalapoknak és a fejkendőknek amúgy is szezonja van, így a végeredmény kifejezetten sikkes is lehet.

Objektum doboz

Objektum doboz

Tűzzétek fel

Ha a fodrász túlságosan elkalandozott a ritkítás világában, a végeredmény kiborító lehet. A többcentis hosszkülönbségek viszont észrevehetetlenné válnak, ha valamilyen feltűzött frizurát készítetek magatoknak. Nem kell ördöngösségre gondolni, sok esetben már egy copf vagy egy egyszerűbb konty is elég lehet.

Rövid frizuránál pedig már az is segíthet, ha az elülső tincseket hátrahúzzátok az arcotokból, és a tarkónál fogjátok őket össze.

Objektum doboz

Objektum doboz

Fonjátok be

A hajfonatokról általában a derékig érő hajkorona jut az emberek eszébe, pedig rövid tincseket is be lehet fonni egy kis kreativitással (meg persze gyakorlással).

Ha megbántátok, hogy frufrut vágattatok, akkor készítsetek olyan fonást, ami a rövidebb tincsektől halad a hosszabbak felé – így a hosszabb tincsek képesek lesznek összetartani a fonást.

De nemcsak frufrut tüntethettek így el: középhosszú és hosszú frizuráknál rengeteg lehetőségetek van akkor is, ha az a problémátok, hogy túl nagy szintkülönbségekkel vágták le a frizurátokat. Ebben az esetben viszont ne a tökéletesség legyen a cél, hanem a bohém, kicsit kócos hatás – így a néhol kilógó tincsvégek hiba helyett koncepciónak tűnnek majd.

Objektum doboz

Objektum doboz

Elő a hullámcsatokkal

Ha frizurakészítésről van szó, igyekszünk velük úgy dolgozni, hogy minél észrevehetetlenebbek legyenek – pedig néha kifejezetten jól mutat, ha a frizura hangsúlyos részét alkotják. Vegyetek arany- vagy ezüst színű hullámcsatokat, és a problémás részt tűzzétek el. Játszhattok a csatok színével, méretével, de akár különféle alakzatokkal is kísérletezhettek. Egy biztos: ha már úgyis szükség lesz rájuk a „korrekcióhoz”, a hangsúlyos csatok képesek elterelni a figyelmet magáról a problémáról.

Objektum doboz

És hogy mit tehettek a jövőben azért, hogy ugyanez ne történjen meg újból?

Kommunikáljatok egyértelműen!

Első körben érdemes végiggondolnotok, hogy biztos a fodrászotok hibázott-e. Gondoljátok át, hogy vajon egyértelmű utasításokat adtatok-e neki, és érthetően magyaráztátok-e el, hogy mit szeretnétek viszontlátni magatokon.

Ha úgy érzitek, nem volt hiba a kommunikációtokban, akkor ideje profibb szakembert keresni. Ha viszont arra a következtetésre jutnátok, hogy a ti készüléketekben volt a hiba, akkor tanuljatok az esetből.

Mindig legyen nálatok fotó!

Hogy ki mire gondol a ritkítás, a puhítás,vagy a tépett szavak hallatán, az valószínűleg egyénenként változik – hiszen mi, laikusok nem vagyunk képben a hajvágás szakkifejezéseivel. Előzzétek meg a félreértést azzal, hogy inkább egy fotóval demonstráljátok, mit is szeretnétek – mert nem biztos, hogy tényleg azt mondjátok a fodrászotoknak, amire gondoltok. 

Érkezzetek reális elvárásokkal!

A legtöbb csalódottság szerintem abból a pofonegyszerű okból adódik, hogy sokan irreális elvárásokkal mennek a szalonba.

A fodrász egy szakember, nem pedig Roxfortban tanult varázsló: csak abból tud dolgozni, ami a fejeteken van. A végeredményt nemcsak az ő munkája befolyásolja, hanem az is, hogy miből kell dolgoznia.

Ha vékonyszálú, kevés hajatok van, ne számítsatok dús, legófrizura jellegű frufrura! Ha szögegyenes tincseitek vannak, ne Audrey Tautou hullámos, rövid frizurájának a fotóját szorongassátok a székben ülve! Ismerjétek a saját adottságaitokat, és ahhoz mérten adjatok instrukciókat a vágáshoz. Sokszor ugyanis pontosan azt kapja a vendég, amit kért – csak az nem úgy néz ki rajta, mint mondjuk Jennifer Aniston fején.

Mihamarabb jelezzétek a bajt!

Általában nemcsak akkor látja az ember, hogy milyen lesz a frizurája, amikor már épp körbesöprik a széket. Amint úgy látjátok, hogy nem a terv szerint alakulnak a dolgok, jelezzétek! A fodrászotok könnyebben korrigál, ha időben szóltok, és még van miből dolgoznia… 

Ajánlott cikkek