A töltött tésztákat a világ minden táján szeretik, sós és édes receptek végtelen variációjával találkozhatunk, legyen az főtt, sült, ropogós vagy foszlós, desszert, snack vagy épp főétel. A brazilok egyik kedvence, a pastel de queijo, a sajttal töltött, ropogósra sült falatka nálunk kevéssé ismert, pedig nagyon finom, és érdemes megismerni!
Brazíliában nagyon népszerűek a különféle töltött és ropogósra sült tésztafélék, falatnyi kis huncutságok, amiket esti baráti beszélgetések, együttlétek alatt, koktélok és jóféle borok, sörök mellé falatoznak. Létezik sütőben és olajban sült változata, töltik különféle húsos ragukkal vagy egyszerűen aprított sonkával és sajttal, főtt csirkemellel és krémsajttal, vagy csak simán reszelt sajttal, de mindig jár hozzá valamilyen mártogatós. Fűszeres paradicsommártás, csiliszósz vagy zöldfűszeres-joghurtos mártogatós. Abbahagyhatatlan.
Természetesen az olajban sült változat a népszerűbb, aminek a tésztája hólyagosra sül,
köszönhetően a friss tésztába beledolgozott kevés alkoholnak és ecetnek, és épp ettől lesz elképesztően ropogós.
A tészta pár perc alatt összeállítható, nem kell pihentetni sem, így tényleg gyorsan elkészíthető, legalábbis a legegyszerűbb sajtos verzió, amit az alábbiakban láthattok, és amihez érdemes karakteresebb, érettebb sajtot használni. Brazil sajt itthon nem nagyon szerezhető be, de nagyon jól működik a recept érettebb cheddarral vagy akár kecskesajttal.
Szívesen megkóstolnátok? Akkor látogassatok el a Cookta oldalára!