Egyéb kategória

Szobafestő-kisokos – a harmonikus, letisztult szobabelsőkért

Időközönként – főleg így tavasszal – nem árt egy tisztasági festés a lakásban. Ez persze nemcsak a tisztaság miatt lehet fontos, hanem azért is, hogy mi magunk, a lakással együtt megújuljunk. Mivel az ember lánya és a divat is változik, nem biztos, hogy az a falszín, amit korábban választottatok, még mindig közel áll a szívetekhez. Ha szívesen változtatnátok a lakás hangulatán, ezzel együtt a sajátotokon, elmondom, hogy érdemes nekiesni egy ilyen procedúrának.

vous - 2017.04.27.
Szobafestő-kisokos – a harmonikus, letisztult szobabelsőkért

Én a számomra tökéletes színt  – azt amiben jól érzem magam, megnyugtat, illik a bútoraimhoz, nem unom meg, és nem utolsósorban nekem is jól áll – szerencsére már évekkel ezelőtt megtaláltam. Tudom, ez elég furcsán hangzik, de egy szín kiválasztásánál nem árt tudnotok, hogy például sápaszt-e benneteket…

…hiszen nem akarhattok bénán kinézni a saját lakásotokban. Nem igaz?

Objektum doboz

A szín eldöntése mellett azonban van még pár fontos dolog, amit el kell döntenetek a festés előtt. Üljetek le, és gondoljátok végig, hogy mire van szükségetek, és hogy a helyiség funkciójához mérten milyen festéktípusra lesz szükségetek. Ha csak tisztasági festés, akkor mennyire kell, hogy jó fedőképességű legyen, szükségetek van-e mosható festékre, stb.

Sosem találjátok ki, melyik színtől válhat otthonosabbá a lakásotok! fekete lakberendezés

Sosem találjátok ki, melyik színtől válhat otthonosabbá a lakásotok!

A fekete szín örök. Soha nem megy ki a divatból, sem az öltözködésben, sem pedig a lakberendezésben – habár magunkon szívesebben viseljünk, mint hogy „éljünk” benne. Pedig ha ügyesen használjátok ezt a színt a bútorokon, textileken és a különböző felületeken, ti magatok is meglepődtök majd, miért is nem adtátok át magatokat már sokkal korábban a sötét oldalnak.

Három festéktípust különböztetünk meg:

 • latex
 • diszperziós
 • és mész alapú.

Ezek közül érdemes azt a festéktípust választanotok, amivel eleve festve volt a falatok korábban, hacsak nem akartok egy nagyobb csiszolást is végezni a falakon, merthogy egy mészfestékkel lekent falra a latex például kevésbé tapad porózus felülete miatt.

Oldalfalakra és mennyezetre egyébként tökéletesen megfelelnek a jó fedőképességű, diszperziós festékek, amelyek színezhetők, és akár ti magatok is ki tudjátok keverni a számotokra legmegfelelőbb árnyalatot, azonban csak pasztellszínt érhettek így el – lévén, hogy maga a nagy mennyiségű bázis fehér színű.

Objektum doboz

Arra azonban ügyeljetek, hogy mindig a jó minőségű – lehetőleg márkás – festékeket válasszátok. Hiába olcsóbb egy festék, ha 4-szer, 5-ször is le kell majd kennetek vele a falat a szép, egységes, homogén felület érdekében. Árban lehet, hogy majdnem ugyanott lesztek mindkettő változattal, de hogy időben és energiában nem, abban biztosak lehettek.

A latexfestékek bár jóval drágábbak diszperziós társaiknál, számtalan előnnyel rendelkeznek, amire megéri áldozni:

 • széles skálán mozognak színekben,
 • mivel rugalmas anyagok, egy strukturált tapétát is gond nélkül le lehet festeni velük,
 • létezik belőlük mosható változat, amely nagyon jól jön, ha gyerek vagy háziállat van a lakásban, konyhába pedig különösen,
 • könnyű velük dolgozni.

Én személy szerint imádom ezt a festéket, amivel nemcsak a konyhát – ahol nagyon jól jön a moshatósága –, de az irodámat is ezzel kentem le, és mivel a biciklijeinket is itt tároljuk, folyamatosan piszkos lesz a fal a bicikligumiktól. A festéknek köszönhetően azonban egy sima radírral is meg tudok szabadulni a keréknyomoktól a falon.

Tudtátok? Egyes mosható festékkel lekent falat akár ötezerszer is áttörölhettek, súrolhattok!

Objektum doboz

Ha eldöntöttétek, milyen típusú festékre van szükségetek, gondoljátok végig a következőket:

 • mekkora helyiséget szeretnétek kifesteni: nagyon pici, túl nagy stb.,
 • szeretnétek-e változtatni a térérzeten,
 • mennyire világos a helyiség,
 • fontos-e, hogy sokáig szeressétek a választott színt – ha így van, és miért is ne lenne így, akkor semmiképp se hódoljatok be a trendeknek!

Érdemes a színpszichológiának is utánaolvasni, hogy tudjátok, melyik szín, melyik árnyalat van rátok a legjobb hatással.

színek hangulatok

Színjáték – avagy így hatnak a különböző színek a hangulatotokra

Nem először írok nektek arról, hogy nem véletlenül nyúlunk reggelente egy adott ruhához, hiszen a színek érzelmeket közvetítenek, vagyis amilyen a hangulatunk, az alapján fogunk kiválasztani egy adott ruhadarabot a szekrényből. Ha például baromi rossz a kedvünk, és vágyunk valami pozitívra, lehet, hogy egy élénk, színes darabra fog esni a választásunk, de ha inkább elbujdosnánk aznap az emberek elől, akkor egy sötét árnyalat lesz a favorit. A színek rengeteget segíthetnek a közérzetünkön, hangulatunkon, csak tudni kell, melyik milyen érzelmet vált ki belőletek. Segítünk!

A szín kiválasztásánál tehát szintén számtalan dolgot sorra kell vennetek, mire minden kritériumnak meg fog felelni a kiválasztott árnyalat.

Amit még tudnotok kell…

 • Az arányokra érdemes ügyelni! Ne legyen túl sok szín egy helyiségben.
 • Ügyeljetek a harmóniára, a fal és a bútorok mindig legyenek összhangban.
 • A mennyezet legyen mindig világosabb, mint a falak, ha nem szeretnétek, hogy összenyomjon a tér.
 • A színek mindig erősebbnek tűnnek a falra kenve, hiszen nagyobb felületen szerepelnek, mint a színmintán található szín.
Objektum doboz

Ha eldöntöttétek a festéktípust, a színt és az árnyalatot, és már a barkácsbolt polcai előtt ácsorogtok, egyrészt érdemes az eladók, tanácsadók segítségét is kikérnetek, emellett pedig nemcsak a festékek dobozait, hanem a színkártyákat is szemügyre vennetek, hiszen azok sokkal színhelyesebbek, mint a dobozon lévő színminták/matricák.

600

További hasznos lakberendezési tippjeink:

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!