Egyéb kategória

Szobafestő-kisokos – a harmonikus, letisztult szobabelsőkért

Időközönként – főleg így tavasszal – nem árt egy tisztasági festés a lakásban. Ez persze nemcsak a tisztaság miatt lehet fontos, hanem azért is, hogy mi magunk, a lakással együtt megújuljunk. Mivel az ember lánya és a divat is változik, nem biztos, hogy az a falszín, amit korábban választottatok, még mindig közel áll a szívetekhez. Ha szívesen változtatnátok a lakás hangulatán, ezzel együtt a sajátotokon, elmondom, hogy érdemes nekiesni egy ilyen procedúrának.

vous - 2017.04.27.
Szobafestő-kisokos – a harmonikus, letisztult szobabelsőkért

Én a számomra tökéletes színt  – azt amiben jól érzem magam, megnyugtat, illik a bútoraimhoz, nem unom meg, és nem utolsósorban nekem is jól áll – szerencsére már évekkel ezelőtt megtaláltam. Tudom, ez elég furcsán hangzik, de egy szín kiválasztásánál nem árt tudnotok, hogy például sápaszt-e benneteket…

…hiszen nem akarhattok bénán kinézni a saját lakásotokban. Nem igaz?

Objektum doboz

A szín eldöntése mellett azonban van még pár fontos dolog, amit el kell döntenetek a festés előtt. Üljetek le, és gondoljátok végig, hogy mire van szükségetek, és hogy a helyiség funkciójához mérten milyen festéktípusra lesz szükségetek. Ha csak tisztasági festés, akkor mennyire kell, hogy jó fedőképességű legyen, szükségetek van-e mosható festékre, stb.

Sosem találjátok ki, melyik színtől válhat otthonosabbá a lakásotok! fekete lakberendezés

Sosem találjátok ki, melyik színtől válhat otthonosabbá a lakásotok!

A fekete szín örök. Soha nem megy ki a divatból, sem az öltözködésben, sem pedig a lakberendezésben – habár magunkon szívesebben viseljünk, mint hogy „éljünk” benne. Pedig ha ügyesen használjátok ezt a színt a bútorokon, textileken és a különböző felületeken, ti magatok is meglepődtök majd, miért is nem adtátok át magatokat már sokkal korábban a sötét oldalnak.

Három festéktípust különböztetünk meg:

 • latex
 • diszperziós
 • és mész alapú.

Ezek közül érdemes azt a festéktípust választanotok, amivel eleve festve volt a falatok korábban, hacsak nem akartok egy nagyobb csiszolást is végezni a falakon, merthogy egy mészfestékkel lekent falra a latex például kevésbé tapad porózus felülete miatt.

Oldalfalakra és mennyezetre egyébként tökéletesen megfelelnek a jó fedőképességű, diszperziós festékek, amelyek színezhetők, és akár ti magatok is ki tudjátok keverni a számotokra legmegfelelőbb árnyalatot, azonban csak pasztellszínt érhettek így el – lévén, hogy maga a nagy mennyiségű bázis fehér színű.

Objektum doboz

Arra azonban ügyeljetek, hogy mindig a jó minőségű – lehetőleg márkás – festékeket válasszátok. Hiába olcsóbb egy festék, ha 4-szer, 5-ször is le kell majd kennetek vele a falat a szép, egységes, homogén felület érdekében. Árban lehet, hogy majdnem ugyanott lesztek mindkettő változattal, de hogy időben és energiában nem, abban biztosak lehettek.

A latexfestékek bár jóval drágábbak diszperziós társaiknál, számtalan előnnyel rendelkeznek, amire megéri áldozni:

 • széles skálán mozognak színekben,
 • mivel rugalmas anyagok, egy strukturált tapétát is gond nélkül le lehet festeni velük,
 • létezik belőlük mosható változat, amely nagyon jól jön, ha gyerek vagy háziállat van a lakásban, konyhába pedig különösen,
 • könnyű velük dolgozni.

Én személy szerint imádom ezt a festéket, amivel nemcsak a konyhát – ahol nagyon jól jön a moshatósága –, de az irodámat is ezzel kentem le, és mivel a biciklijeinket is itt tároljuk, folyamatosan piszkos lesz a fal a bicikligumiktól. A festéknek köszönhetően azonban egy sima radírral is meg tudok szabadulni a keréknyomoktól a falon.

Tudtátok? Egyes mosható festékkel lekent falat akár ötezerszer is áttörölhettek, súrolhattok!

Objektum doboz

Ha eldöntöttétek, milyen típusú festékre van szükségetek, gondoljátok végig a következőket:

 • mekkora helyiséget szeretnétek kifesteni: nagyon pici, túl nagy stb.,
 • szeretnétek-e változtatni a térérzeten,
 • mennyire világos a helyiség,
 • fontos-e, hogy sokáig szeressétek a választott színt – ha így van, és miért is ne lenne így, akkor semmiképp se hódoljatok be a trendeknek!

Érdemes a színpszichológiának is utánaolvasni, hogy tudjátok, melyik szín, melyik árnyalat van rátok a legjobb hatással.

színek hangulatok

Színjáték – avagy így hatnak a különböző színek a hangulatotokra

Nem először írok nektek arról, hogy nem véletlenül nyúlunk reggelente egy adott ruhához, hiszen a színek érzelmeket közvetítenek, vagyis amilyen a hangulatunk, az alapján fogunk kiválasztani egy adott ruhadarabot a szekrényből. Ha például baromi rossz a kedvünk, és vágyunk valami pozitívra, lehet, hogy egy élénk, színes darabra fog esni a választásunk, de ha inkább elbujdosnánk aznap az emberek elől, akkor egy sötét árnyalat lesz a favorit. A színek rengeteget segíthetnek a közérzetünkön, hangulatunkon, csak tudni kell, melyik milyen érzelmet vált ki belőletek. Segítünk!

A szín kiválasztásánál tehát szintén számtalan dolgot sorra kell vennetek, mire minden kritériumnak meg fog felelni a kiválasztott árnyalat.

Amit még tudnotok kell…

 • Az arányokra érdemes ügyelni! Ne legyen túl sok szín egy helyiségben.
 • Ügyeljetek a harmóniára, a fal és a bútorok mindig legyenek összhangban.
 • A mennyezet legyen mindig világosabb, mint a falak, ha nem szeretnétek, hogy összenyomjon a tér.
 • A színek mindig erősebbnek tűnnek a falra kenve, hiszen nagyobb felületen szerepelnek, mint a színmintán található szín.
Objektum doboz

Ha eldöntöttétek a festéktípust, a színt és az árnyalatot, és már a barkácsbolt polcai előtt ácsorogtok, egyrészt érdemes az eladók, tanácsadók segítségét is kikérnetek, emellett pedig nemcsak a festékek dobozait, hanem a színkártyákat is szemügyre vennetek, hiszen azok sokkal színhelyesebbek, mint a dobozon lévő színminták/matricák.

600

További hasznos lakberendezési tippjeink:

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.